www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Convoy S2+
Autor Wiadomość
kaamel 

Dołączył: 11 Sty 2017
Posty: 2
Skąd: BoatCity
Wysłany: 11-01-2017, 12:28   

Pyra napisał/a:
Witam
kaamel napisał/a:
...jaka jest różnica w ilości światła pomiędzy wersją 2,1A 2,8A ?

Praktycznie, niezauważalna gołym okiem. Osobiście uważam, że korzystniej brać 2,1A. trochę bardziej wydajne, są wtedy niskie tryby.

Pozdrawiam


Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź, dobrze mi się wydaje że latarka z pierwszego linku ma diodę XML starszej generacji ? możliwe że stąd taka różnica w cenie ?
 
 
Pyra 


Pomógł: 545 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8047
Skąd: Gądki
Wysłany: 11-01-2017, 12:43   

Witam
kaamel napisał/a:
dobrze mi się wydaje że latarka z pierwszego linku ma diodę XML starszej generacji ? możliwe że stąd taka różnica w cenie ?

Z opisu wynika, że tak, choć różnica w cenie, może wynikać z wielu czynników.

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
Ari93 

Dołączył: 15 Lis 2016
Posty: 22
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 11-01-2017, 21:41   

A co to się stało że oficjalny sklep Convoy wycofał wszystko z aliexpress? Parę dni temu sprawdzałem to było wszystko w porządku
https://pl.aliexpress.com/store/all-wholesale-products/330416.html
 
 
mhu 


Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 63
Skąd: LSW
Wysłany: 11-01-2017, 22:57   

Mam nadzieję, że to tylko chwilowy brak :-|
 
 
pietros 

Pomógł: 47 razy
Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 1012
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 11-01-2017, 23:02   

Prawdopodobnie mają remn..., renam..., inwentaryzację. :razz:
http://budgetlightforum.com/node/51964
 
 
Pasquallo 

Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 17
Skąd: Poznań
Wysłany: 26-01-2017, 19:36   

Hej ;) Nie wiem czy dobry dział wybrałem, starałem się, żeby tak było;) Jeśli zły to proszę o usunięcie czy przeniesienie. Do rzeczy:

W dniu dzisiejszym nabyłem drogą kupna latarkę Convoy c2+ od tutejszego użytkownika @Salomon (pozdrawiam z tego miejsca i dziękuje za super współpracę, szybką wysyłkę etc)

Chciałem tylko rzec do Was kilka słów jako kompletny laik, który wcześniej miał tylko jakiś chiński sprzęcik( typu SWAT 1000W 20000 Lumenów na allegro reklamowany jako promień śmierci Tesli z pierdyliardem funkcji) :) Jeśli ktoś szuka prostej, małej i nieźle świecącej konstrukcji to niech sobie daruje wszystkie wynalazki. Szkoda nerwów i zdrowia!

Do tych wszystkich pseudo latarek które miałem wcześniej , convoya nie da się porównać. Czuje, że się nawróciłem na nieco lepszą drogę;) z leśnej polnej na polski asfalt. Naprawdę warto odmówić sobie te 10 paczek fajek i kupić chociaż tego convoya czy po prostu posłuchać ludzi tutaj na forum co polecają. Kupiłem do niej ogniwa 18650 Panasonica 3400mAh Świeci aż miło, do codziennego użytku i że tak powiem "obświecenia" posesji jest idealna. Światełko lepsze niż w służbowym seicento światła drogowe :D A jeszcze sobie poczytałem o tym jakie mody można wgrywać, programowalne sterowniki, etc. Przyjdzie na to czas, ale póki co oddaje się dalszej lekturze forum.

Z tego miejsca Wam dziękuje za porady, wszystkie informacje etc. Złapałem bakcyla ;)


@down


chyba nie zrozumiałem :D wytłumaczysz? dobra już chyba wiem o co Ci chodzi :D w sensie, że sie podjarałem, że świeci mi ten convoy bo nie widziałem na oczy prawdziwego sprzętu (to jednak tylko chińczyk). No przyznaje, nie widziałem.
Ostatnio zmieniony przez Pasquallo 26-01-2017, 20:37, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
endrju1 


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 29 Lis 2015
Posty: 749
Skąd: Lubartów

Wysłany: 26-01-2017, 19:42   

Że tak zacytuję teścia, (co prawda o S3 ale to prawie to samo) pamiętaj z by wyłączyć latarkę przed włożeniem w kieszeń, bo potem będzie ci tą dziurą wypadać.
 
 
Pasquallo 

Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 17
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-02-2017, 18:59   

czy zna ktoś jakiś sprytny patent, żeby w latarce nie ścierał się lakier na rantach? bo z czasem niestety w każdej którą miałem tak się dzieje. Głównie myślę, że od stawiania jej na "główce".
 
 
pietros 

Pomógł: 47 razy
Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 1012
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 02-02-2017, 19:11   

Wykąp ją w wodorotlenku sodu. Wtedy "lakier" nie będzie się już ścierał. :hyhy:
 
 
tomeksz68 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Mar 2012
Posty: 711
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 02-02-2017, 19:56   

Witam
pietros napisał/a:
Wykąp ją w wodorotlenku sodu. Wtedy "lakier" nie będzie się już ścierał. :hyhy:


No chwilę mu zeszło z tym kąpaniem <wanna>
Takie rzeczy w KRECIE w granulkach, jedna do dwóch nakrętek na 250ml ciepłej wody, rozpuścić i proces odbarwiania kończymy po ok. 30 do 45 sekund... :razz:
_________________
pozdrawiam Tomek

"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
 
 
quinty 

Dołączył: 01 Lut 2017
Posty: 1
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-02-2017, 18:28   

Cześć,
jestem od dłuższego czasu użytkownikiem obserwującym forum, nigdy tu jeszcze nic nie pisałem.
Po wielogodzinnym przestudiowaniu forum postanowiłem sobie kupić jakąś porządniejszą latarkę do pracy (instalacje monitoringu, alarmowe itp., sieci komputerowe). Jako, że w zimie wcześnie robi się ciemno a często trzeba odwiedzić klienta żeby zrobić oględziny/wycenę itp., gdzie budynek jest w stanie surowym i nie ma żadnego oświetlenia, to zdecydowałem się na S2+ w barwie neutralno-ciepłej, XML2 na 1,4 A. Kolor wybrałem też pod kątem doświetlenia zdjęć, które dobrze oddawały by kolory, np. kabelków w instalacjach. Najniższy tryb przydaje się przy pracach w starych serwerowniach, gdzie trzeba odszukiwać "gdzie idzie ten kabelek".
Sprzęt kupiłem na fastech, link do:
https://www.fasttech.com/...lumen-2-group-3
Wczoraj dostałem paczkę z latarką i już się trochę pobawiłem, więc mogę napisać swoje spostrzeżenia:
1) na zdjęciach gumka włącznika+oring z przodu są fluoroscencyjne, ale w rzeczywistości włącznik jest zwykły czarny :cry:
2) nie spodziewałem się, że takie małe ...piiii... będzie dawać aż tyle światła i to przy wydłubanym z baterii laptopowej ogniwie ICR18650-26F ~2300mAh
3) pobór prądu w poszczególnych trybach na pełnej baterii: 0,14A ; 0,7A ; 1,55A (mierzone na "dupce")
4) tryb pośredniej jasności jak sama nazwa wskazuje jest średni - mi zupełnie niepotrzebny. Nie ma jakiejś mega różnicy pomiędzy maksymalnym trybem, a tylko wydłuża czas przełączenia z MIN na MAX :-|
5) w podanym przeze mnie linku ktoś w reviews dodał zdj. U mnie inaczej wygląda spód sterownika (tam gdzie jest sprężynka do + zasilania). On ma tylko napis na PCB, a ja mam miejsce na wlutowanie 4 dodatkowych układów AMC. Podobno kiedyś były jeszcze wersje z gwiazdkami do zmiany układu trybów (szkoda, ze takiej wersji nie dostałem żeby wywalić tryb pośredniej jasności)
6) zmiana trybów pół-klikiem działa wg. mnie bardzo średnio - często muszę kliknąć 2x żeby zmienić tryb. Z kolei w latarce LED za 3$, którą zamówiłem dla kolegi z aliexpress półklik działa idealnie za każdym razem.
7) latarka trochę się nagrzewa przy tym 1,4A - dodałem też trochę pasty termo silikownowej na gwint łączenia głowicy z body - ale nie jest źle, nie narzekam.

Zdjęć nie dodaję, latarka wygląda tak jak trzeba, sprężynki i nakręcane pierścienie mają kolor złotawy - czyli OK, oryginalna.

Pozdrawiam
 
 
dziobak 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Sie 2014
Posty: 14
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 23-02-2017, 20:54   

To, że czasami musisz półkliknąć dwa razy, to akurat design. Jeśli jesteś na danym trybie ponad 2 sekundy, to sterownik go "zapamiętuje". Trzeba wtedy dwa razy kliknąć, żeby przejść do następnego trybu.
 
 
marekwoj 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Lip 2012
Posty: 258
Skąd: Jaktorów (k. Żyrardowa)
Wysłany: 24-02-2017, 08:17   

quinty napisał/a:
4) tryb pośredniej jasności jak sama nazwa wskazuje jest średni - mi zupełnie niepotrzebny. Nie ma jakiejś mega różnicy pomiędzy maksymalnym trybem, a tylko wydłuża czas przełączenia z MIN na MAX :-|
Nie ma dużej różnicy jasności, ale czas pracy na ogniwie ponax 2x dłuższy. Ja bardzo lubię ten tryb ;)
 
 
Ari93 

Dołączył: 15 Lis 2016
Posty: 22
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 15-03-2017, 15:00   

Witam, doszła do mnie ostatnio ta latareczka kupiona w promocji za niecałe 10$ i mam na szybko jedno pytanko; jak ogniwo osiąga ok 3V sterownik przestawia się na tryb low i mruga co bodajże 2s... rozumiem że po prostu informuje że bateria do wymiany ale jak długo mniej więcej w tym stanie tak będzie jeszcze świecił? Tzn to zależy oczywiście od ogniwa ale do upadłego czy np do 2,8V i wyłączy się całkowicie?
Ostatnio zmieniony przez Pyra 15-03-2017, 15:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15