www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
HID 6000K by artur_n + woltomierz/amperomierz
Autor Wiadomość
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 15:54   HID 6000K by artur_n + woltomierz/amperomierz

Witam,

Po obejrzeniu kilku filmików oraz niezliczonej ilości zdjęć HIDów stworzonych przez forumowiczów i nie tylko postanowiłem iż i ja chcę mieć takie cudo. Projekt powstał w oparciu o dobrze znaną żółtą latarkę kupioną jako uszkodzona na znanym portalu aukcyjnym.

Zbudowana latarka opera się na przetwornicy slim oraz palniku xenonowym H3 6000K.

Zastosowałem dwa rodzaje zasilania:

1. Zasilanie z pakietu ogniw 18650 3S3P.
2. Zasilanie sieciowe z wykorzystaniem zasilacza 12V.

Przed nadmiernym rozładowaniem ogniw czuwa woltomierz na tylnej ściance latarki. Mierzy on napięcie z dokładnością jednego miejsca po przecinku. Jest dość dokładny a tym samym wystarczający do tego celu.

Podczas krótkich lecz owocnych testów stwierdziłem iż jest MOC!

Palnik w odbłyśniku został umieszczony za pomocą oryginalnej spinki, która już była w latarce. Wyogniskowanie nie jest idealne lecz jak dla mnie wystarczające.

Pod spodem latarki zamieściłem zaślepkę na kable do ładowania ogniw.

Latarkę wyposażyłem w 3 włączniki jeden oryginalny znajdujący się z boku załącza opcję zasilania sieciowego zaś pozostałe, które umieściłem na górze:

1. Włącza zasilanie przetwornicy z pakietu ogniw.
2. Włącza wskazanie woltomierza/amperomierza

Czas działania latarki na ogniwach z napięcia 12V do ok. 8,5V to 1,40h. Napięcie mierzone pod obciążeniem. Po wyłączeniu xenona napięcie wzrosło do 9,1V

Oto zdjęcia powstałego potwora:





Edyta:

Latarka przeszła lekką modyfikację a mianowicie poszedł przekaźnik przy zasilaniu ogniow/zasilacz oraz woltomierz zmieniłem na woltomierz/amperomierz.

_________________
Everybody lies...
Ostatnio zmieniony przez artur_n 18-12-2013, 11:23, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
marmez 


Pomógł: 94 razy
Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 2473
Skąd: Szczecin
Wysłany: 15-04-2013, 16:03   

artur_n napisał/a:
Przed nadmiernym rozładowaniem ogniw czuwa woltomierz na tylnej ściance latarki. Mierzy on napięcie z dokładnością jednego miejsca po przecinku. Jest dość dokładny a tym samym wystarczający do tego celu.
Bardzo mi się podoba taka "latareczka" i ładnie zrobione. Jak fabryka (i to nie chińska).

Możesz napisać, co to za woltomierz? jakiś gotowiec, czy DIY? On też mi się podoba, wygląda, jak by musiał tam być :D
_________________
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
 
 
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 16:05   

marmez napisał/a:
Możesz napisać, co to za woltomierz? jakiś gotowiec, czy DIY? On też mi się podoba, wygląda, jak by musiał tam być

Najpierw była myśl o zrobieniu woltomierza połączonego z amperomierzem lecz poprzestałem na gotowcu za 19zł.
_________________
Everybody lies...
 
 
maciex93 


Pomógł: 191 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2761
Skąd: Śląskie
Wysłany: 15-04-2013, 16:08   

Dobra robota, jakie dokładnie użyłeś ogniwa? jaka pojemność?
 
 
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 16:09   

Ogniwa są ze sklepiku od kolego woytazo. Są oferowane przez niego po 3zł z 5% stratą pojemności.
_________________
Everybody lies...
 
 
maciex93 


Pomógł: 191 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2761
Skąd: Śląskie
Wysłany: 15-04-2013, 16:13   

To złożony z nich pakiet będzie pewnie miał z 6000mAh
 
 
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 16:15   

Dokładnie na taką pojemność liczę. Teoretycznie mają po 2100mAh. Jestem w dalszym ciągu testów zobaczymy ile pojedzie na jednym ładowaniu. Zmierzę czas do spadku napięcia w granicy 8,5V.
_________________
Everybody lies...
 
 
maciex93 


Pomógł: 191 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2761
Skąd: Śląskie
Wysłany: 15-04-2013, 16:26   

Podczas testu sprawdzaj napięcie na ogniwach bo sumarycznie napięcie na pakiecie może być ok, a jakieś ogniwa mogą już być na wyczerpaniu.
 
 
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 16:36   

Test zakończony czas pracy 1,40h do napięcia ok 8,5V wszystkie cele rozładowują sie dość podobnie. Z tym iż ogniwa nie były w pełni naładowane, miały ok 12V z 12,4V.
_________________
Everybody lies...
 
 
marmez 


Pomógł: 94 razy
Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 2473
Skąd: Szczecin
Wysłany: 15-04-2013, 16:57   

artur_n napisał/a:
marmez napisał/a:
Możesz napisać, co to za woltomierz? jakiś gotowiec, czy DIY? On też mi się podoba, wygląda, jak by musiał tam być

Najpierw była myśl o zrobieniu woltomierza połączonego z amperomierzem lecz poprzestałem na gotowcu za 19zł.
A można wiedzieć jaki to gotowiec? Skąd? Kiedyś pobieżnie szukałem mniej więcej takich woltomierzy i nic ciekawego nie znalazłem, a jak można spytać... ;)
 
 
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 16:59   

Odpal znany portal aukcyjny a.....o.pl i wpisz hasło: "woltomierz cyfrowy".
_________________
Everybody lies...
 
 
maciex93 


Pomógł: 191 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2761
Skąd: Śląskie
Wysłany: 15-04-2013, 17:11   

A dla cierpliwych: http://www.ebay.com/sch/i...tmeter&LH_BIN=1

Pozdrawiam ;)
 
 
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 19:25   

Pojemność pakietu 3S3P według Imax B6 wyszła 6637mAh
_________________
Everybody lies...
 
 
GozDD 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 110
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 15-04-2013, 21:43   

Aż tak dobre ogniwa Ci się trafiły? Jakim prądem je rozładowywałeś?
Zastanawiam się po co Ci włącznik do zasilania zewnętrznego. Nie lepiej by było użyć go po prostu do włączenia latarki, a odłączenie ogniw zrealizować na przkeźniku?

To tyle słów 'krytyki' ;) Sprzęt wyszedł naprawdę ładny, szczególnie ten woltomierz. Gdybym tylko ja miał pieniądze na HID'a... :)
 
 
artur_n 


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 771
Skąd: Jarosław
Wysłany: 15-04-2013, 22:15   

Przetwornica w czasie pracy pobiera 3,5A i takim prądem były rozladowane. Przekaźnik to dodatkowe miejsce w środku lararki a z tym było naprawdę krucho. Moźna to było zrealizować na przekaźniku SMD ale wersja 2 włącznikowa wydała się mniej awaryjna a co najważniejsze tańsza.
_________________
Everybody lies...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15