www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
Nowy regulamin działu handlowego > KLIK
Uwagi i sugestie > KLIK
Zgłaszanie problemów technicznych > KLIK

Poprzedni temat «» Następny temat
Turnigy reaktor czy icharger 106B+ recenzja i porównanie
Autor Wiadomość
michal883 

Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 22
Skąd: Łódź
Wysłany: 17-03-2015, 22:57   Turnigy reaktor czy icharger 106B+ recenzja i porównanie

Witam. Jako elektronik nie będę rozpisywał się nad funkcjami tych ładowarek bo są one dostępne w sieci. Bardziej chciałbym skupić się na detalach, których nie znajdziecie na żadnym forum!
Najpierw testowałem ładowarkę turnigy reaktor w połączeniu z multimetrem cyfrowym uni-t ut55. W turnigy no cóż skalibrowałem balancer multimetrem fluke dostępnym na studiach.
Rozpocząłem ładowanie pakietu 5S5P i wyszło, że akumulator zbudowany na ogniwach panasonic NCR18650A (nominalna poj. 3100mah) powinien mieć 15,5Ah, a miał 16,4Ah, nie był nowy, przeszłość nieznana. Pomyślałem od razu, że coś jest nie tak.

Potem na spokojnie popatrzyłem na prąd ładowania (unitem) i turnigy reaktor niestety miał ogromne odchyłki. Prąd rozładowania na opornicy wyliczony z prawa ohma na 6,9A. Wpinam multimetr pokazuje 6,92A - spokojnie mieścimy się w granicy błędu pomiarowego. Na wyświetlaczu turnigy reaktor ukazała się wartość 7,4A. Nie zmartwił by mnie fakt, gdyby nie to, że ładowarkę kupiłem do testowania pojemności akumulatorów :(
Kolejny pomiar na wbudowanych mosfetach do rozładowywania - tu mamy zakres do 20W.
Przy ustawieniu 200ma unit pokazał 137ma (dpopuszczalny błąd miernika wynosi: (0,8%+1j) a pomiar różni się o ponad 25%. no cóż - wziąłem jeszcze na wszelki wypadek zobaczę kalibrację unitem - pokrywał się z pomiarem balancera, więc nic tylko źle wykonany bocznik, albo rezystor wewnętrzny. Na moje szczęście po zrobieniu pomiarów poleciała przetwornica napięcia. Turnigy z wielkim zadowoleniem oddałem i nie polecam nikomu, kto szuka precyzyjnej specjalistycznej ładowarki.

Ponieważ muszę czymś pracować kupiłem ichargera 106b+, znowu poszedłem skalibrować i przyniosłem do domu. Zmieniłem oprogramowanie na nowsze - tu niespodzianka rozkalibrowało się napięcie wejściowe pakietu. W icharger w oprogramowaniu wersji 3.14 nie można ustawić prawidłowej temperatury!!! można ją tylko obniżyć ale potem nie da się podwyższyć do poziomu z poprzedniego oprogramowania (max do 31 jednostek)!!! Trzeba ustawić temperaturę na starym sofcie i nie kalibrować na nowym. Po aktualizacji skalibrowałem napięcie wejściowe i dokonałem pomiarów balancera - ten trzymał wszystkie parametry.
No to myk - miernik w szereg na ampery i jazda.
Tutaj bardzo miłe zaskoczenie !! ! pomiar amperów z tym co pokazywała ładowarka w trybie do 20W pokrywała się 2 100% co do jednej jednostki!!! Pomiar na opornicy zewnętrznej w trybie dscg+ pokryją się co do 0.025A, więc jest tu rewelacja. Ogniwa ładują się równiutko, CO ważne mierzyłem Balacer w ichargerze i jest równy co do 0.001V dla całego zakresy ogniwa (2,5V - 4,2V), bo pracowałem na akumulatorach li-ion. Pojemność ogniwa 15,5Ah wyszła około 14,576mah więc chyba prawidłowa. Brakuje mi funkcji zapamiętywania pomiarów ładowania i rozładowania, która była w turnigy, ale szczerze po co komu taka funkcja jak ładowarka przekłamuje 25%?

Jeżeli miałbym kupować jeszcze raz wybrałbym icharger 106b+ do modelu 206B trzeba dużo dopłacać, Po tym jak zachowuje sie ogniwo (spadkach i szybkich przyrostach napięć już na początku widać czy ma jakikolwiek sens dalsze testowanie. Dodatkowo pomiar rezystancji wewnętrznej działa prawidłowo).

Niestety nie rozgryzłem jeszcze funkcji trickle balancer nie wiem do czego służy :D może ktoś w komentarzach wyjaśni.
Ostatnio zmieniony przez Pyra 18-03-2015, 08:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
maciex93 


Pomógł: 190 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2751
Skąd: Gliwice
Wysłany: 20-03-2015, 21:06   

Myślę że trafiłeś na felerną sztukę turnigy, bo w mojej prąd jest taki jaki powinien być:
https://drive.google.com/file/d/0B63XMzd3gFi0eUJmRW9NWllwLVU/view?usp=sharing
_________________
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
 
 
FreeMagenta 

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 303
Skąd: Bulanda
Wysłany: 20-03-2015, 22:38   

Miałem kiedyś podobne przeboje z Turnigy, chociaż był to "budżetowy" model Accucell-6 - natężenia 100-400mA były zawyżane (100 - 150, 200 - 280... , 500 mA z grubsza prawdłowy, 600+ zawyżane aż do 900 przy ustawionym 1000). Napięcia ta ładowarka zaniżała o 100 mV (ustawienie na 4,20, napięcie na wyjściu - 4,10...).

iCharger 106B+ natężenia podaje dobre, pomiar napięcia ma zawyżony o ok. 0,02V (tzn przy 4,20 na wyjściu miernik pokazuje 4,18...) -co nie jest wielką tragedią, tym bardziej że można sobie ręcznie ustawić napięcie odcięcia i skompensować ten uchyb. Jak będę miał opcję to postaram się to sprawdzić / skorygować na jakimś lepszym sprzęcie...
(uzywam multimetru Mastech MY-65, dokładność +/- 0,1% + 3mV)
Ostatnio zmieniony przez FreeMagenta 21-03-2015, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
marmez 


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 2408
Skąd: Szczecin
Wysłany: 21-03-2015, 13:00   

FreeMagenta napisał/a:
Napięcia ta ładowarka zaniżała o 10 mV (ustawienie na 4,20, napięcie na wyjściu - 4,10...).
0,1V to 100mV, to duża różnica jeżeli chodzi o li-ion, za to 10mV (0,01V) to mała różnica.
_________________
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
 
 
FreeMagenta 

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 303
Skąd: Bulanda
Wysłany: 21-03-2015, 13:03   

Poprawiłem :) oczywiście chodziło o 100 mV
 
 
lechowiec

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 99
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 21-03-2015, 20:48   

Ciekawe spostrzeżenia michal883. Dzięki.

Trzeba będzie i mojego Ichargera 3010B w końcu pomierzyć.

A przy okazji to po pewnym czasie użytkowania dalej potwierdzam, że jestem z niej zadowolony. Skrytykować trochę muszę jakość spasowania obudowy gdyż z tego powodu miałem ostatnio małą awarię. Zaczął mi się blokować klawisz start na tyle, że nie dało się obsługiwać ładowarki. Nie było sensu odsyłać sprzedawcy z tak błahego powodu. Wymontowałem ten klawisz i wiertłem ręcznie poszerzyłem otwór. Klawisz zaczął się blokować gdyż obudowa nie jest idealnie spasowana, wręcz lekko krzywa. Klawisze to długie walce osadzone na słupkach mikroswitchy. Niestety płytka jest tak osadzona, że klawisze trafiają w swoje otwory lekko pod kątem. Dlatego właśnie jeden klawisz zaczął się blokować.

Ta ładowarka u mnie dobrze się sprawuje, ale jej przydatność dla mnie w 50% wynika z funkcji oprogramowania Logview. Bez niego ładowarka traci sporo na znaczeniu. No i jakość wykonania mogłaby być lepsza. Może przesadzam, ale ja oceniam wykonanie maksymalnie na 4. Obudowa niestety jest tak zrobiona, że będzie trydno w razie potrzeby wymontować płytkę. Wygląda to tak jakby płytkę zamontowano w środku, potem metodą gięcia aluminium zamknięto obudowę od góry i przykręcono ścianki boczne. Zmartwiło mnie to trochę.

Przydałby się też większy wyświetlacz aby był cały czas podgląd na wszystkie ważne parametry.
Poza tym świetny sprzęt wyróżniający się bardzo dużym zakresem wejściowego napięcia zasilającego. Ładowarka daje się odpalić z jednego 18650:).

michal883 napisał/a:

Niestety nie rozgryzłem jeszcze funkcji trickle balancer nie wiem do czego służy :D może ktoś w komentarzach wyjaśni.


Tryb ładowania podtrzymującego.

If Bal. Trickle is ON, the iCharger won't stop charging until the current falls to around 20mA.


Tłum. by BTO:

"Jeśli Bal. ma włączony tryb Ładowania podtrzymującego, iCharger nie przestanie ładować do momentu, kiedy prąd spadnie do około 20 mA. "
 
 
michal883 

Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 22
Skąd: Łódź
Wysłany: 25-03-2015, 21:21   

Teraz pożyczyłem sobie multimetr appa z elektronicznym oscyloskopem i ślicznie skalibrowałem mojego ichargera. Ja mam znowu problem z przyciskiem stop w ichargerze, jest minimalnie pod kątem i czasami się zacina, ale rzadko, pewnie się wyrobi.

A wracając jeszcze do funkcji balance trickle - czy ten tryb ładowania podtrzymującego pomaga w wyrównywaniu się ogniw w trybie charge balance + trickle on?

Jak ładuje w tym li-ion to potem trzymają wyższe napięcie - są jakby bardziej doładowane, tylko, czy nie uszkodzi to ogniw?

Czy turnigy reaktor 300W może rozładowywać ogniwa prądem 300W przy podłączonej wyłącznie opornicy zewnętrznej w trybie discharge +, bo w instrukcji coś jest, że max 140W na "grzałce" i potem jakieś dodatkowe źródło odbierania prądu musi być chyba akumulator? Bo potrzebuję coś do testowania dużych pakietów powyżej 0,5KWh

Zastanawiam się pomimo wszystko nad zakupem reaktora i sprzedażą ichargera - z powodu logów, turnigy je zapisuje i można pooglądać, a icharger rysuje wyłącznie w czasie rzeczywistym, czyli musi non stop chodzić PC...

Tak w ogóle jako elektronik planuję podziałać w arduino i sobie zaprojektować ładowarkę z odczytem na tablecie przez BT.
Chciałbym napisać program, który rozładowywałby pakiety prądem do 1KWH przez wiele oporników i żeby sam dołączał odpowiednie oporniki przy spadku napięcia dawał mniejszą rezystancję, aby utrzymać stały poziom natężenia rozładowania. Jak patrzyłem to takie ładowarki są dość drogie, chyba opłaca się kombinować. Ponadto chciałbym żeby łądowarka zmniejszała prąd rozładowania po osiągnięciu 3.0V i zmniejszała natężenie do 0 przy przy 3.0V
 
 
ElSor 


Pomógł: 290 razy
Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 4355
Skąd: Ozimek
Wysłany: 26-03-2015, 00:49   

michal883 napisał/a:
prądem 300W
michal883 napisał/a:
prądem do 1KWH
W końcu chodzi o prąd, moc czy pojemność ?

Cytat:
Tak w ogóle jako elektronik planuję podziałać w arduino i sobie zaprojektować ładowarkę z odczytem na tablecie przez BT
Zwykły konwerter BT<>RS232TTL powinien sobie poradzić (nie testowałem jeszcze).
michal883 napisał/a:
Ponadto chciałbym żeby łądowarka zmniejszała prąd rozładowania po osiągnięciu 3.0V i zmniejszała natężenie do 0 przy przy 3.0V

Reaktor tak robi do wartości 5% ustawionego prądu (do 0 trwało by to "wiecznie").
_________________
 
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 11-04-2015, 20:09   

a tak się zapytam jako laik, po co logi z rozładowywania/ładowania akumulatora?

szukam ładowarki za 200-400zł z możliwością pomiaru pojemności i oporności wewnętrznej - coś polecicie?
 
 
FreeMagenta 

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 303
Skąd: Bulanda
Wysłany: 11-04-2015, 21:13   

Jacekkg napisał/a:
a tak się zapytam jako laik, po co logi z rozładowywania/ładowania akumulatora?


Żeby się pochwalić na forum :)
A na poważnie, żeby np. sprawdzić czy latarka będzie świecić pełną mocą cały czas czy zacznie przygasać w połowie świecenia - jeśli akumulator przez wiekszość czasu rozładowania stałym prądem 3A podaje napięcie większe niż ok. 3,4V to zazwyczaj latarka pobierająca taki prąd świeci mocno przez cały czas a potem gwałtownie przygasa... jeśli zaś akumulator podaje napięcie poniżej 3,4 V, to latarka świeci stopniowo coraz słabiej.

Dam taki przykład:



Jak widać, mimo takiej samej pojemności, ogniwo LG znacznie dłużej będzie nam dawać napięcie > 3,4V a latarka - świecić pełną mocą :)

I to możne wywnioskować z wykresu rozładowania ogniwa właśnie...

Jacekkg napisał/a:
szukam ładowarki za 200-400zł z możliwością pomiaru pojemności i oporności wewnętrznej - coś polecicie?


iCharger 106B+ ma te funkcje o których wspomniałeś jak najbardziej i mieści się w (górnej granicy) przedziału cenowego. Ładowarka OPUS BT-C3100 także ma owe funkcje a kosztuje ok. 150 zł.
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 13-04-2015, 18:23   

A co myslicie o imax 6b? W wersji z wbudowanym zasilaczem. Mniejsze prady, a poza tym?
Ostatnio zmieniony przez Pyra 13-04-2015, 19:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
maciex93 


Pomógł: 190 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2751
Skąd: Gliwice
Wysłany: 13-04-2015, 18:39   

Imax b6 to jedna z najtańszych opcji jeżeli chodzi o ładowarki modelarskie, tańszy klon to redox alpha, ale co do jakości można bardzo różnie trafić. Może być tak że ładowarka będzie przekłamywać napięcia dosyć znacznie i nic z tym nie zrobisz bo kalibracja zablokowana lub już była niechlujnie przeprowadzona.
Jak chcesz brać którąś z tych ładowareczek to bierz z PL ze względu na gwarancję i możliwość zwrotu w razie problemów.
Imaxy mają problemy z wykrywaniem końca ładowania dla NI-xx. Moc niby 50W ładowania, ale jak je przeciorać i ładować jakiś duży pakiet to też lubią paść, bo tranzystory ledwo dotykają obudowy.
Balancer do li-ion daje malutki prąd, więc balansowanie większego pakietu trwa wieczność.

Swojego imaxa b6 kupiłem od chińczyka jakieś 3 lata temu i trafiło mi się padło, http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=7319
Temat ogarnąłem, ale wiesz, miało działać od początku.

Teraz mam reaktora 300W i nie zamienię jej nigdy ;) tak samo jak bym miał ichargera 206, zabezpieczenia mają super, odwrotnie podłączony wtyk balansowania, no problem, tylko komunikat error, bez efektów dymnych. Zasilanie na odwrót? Nic ;)

Więc jak imax/redox to tylko w PL, chyba że naprawa to dla Ciebie pestka.
_________________
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 13-04-2015, 19:15   

A gdzie kupić najlepiej, reaktora 300w?
 
 
maciex93 


Pomógł: 190 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2751
Skąd: Gliwice
Wysłany: 13-04-2015, 19:18   

Hobby king, w zasadzie tylko tu, z kuponem buddy http://rcsearch.info/hobbyking/i44112/#catalog

Drożej tu http://deltashop.pl/p/194...-ladowarki.html
_________________
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 13-04-2015, 19:24   

A jak ładować pojedyńcze ogniwa 16850? Sa do tego jakieś specjalne uchwyty?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 16