www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ElSor
30-09-2015, 02:16
Liitokala Lii-300/Lii-500
Autor Wiadomość
michal1 

Pomógł: 137 razy
Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 2532
Skąd: Lublin
Wysłany: 27-05-2016, 12:42   

Jak ogniwa długo nie używasz to najlepiej rozładuj do ok. 3,6V.
 
 
MCSubi

Pomógł: 18 razy
Dołączył: 23 Lis 2009
Posty: 507
Skąd: ok. Wrocławia
Wysłany: 27-05-2016, 15:32   

A jak w sporadycznie używanej latarek, to najlepiej wyjąć z ładowarki pod koniec fazy CC, czyli przy ok. 80 %. A tak przy okazji, ile dziesięcioleci będzie potrzebne na osiągnięcie 500 cykli przy takim użytkowaniu?
 
 
MZielak 

Dołączył: 10 Lis 2015
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-05-2016, 16:43   

Oczywiście macie rację...zmartwiła mnie tylko ta wizja degradacji ilości cykli o kilkadziesiąt % :-( mam kilka latarek a chodziło mi o te które użytkuję sporadczycznie z uwagi na ich niewielką przydatność w codziennych pracach np duży i ciężkawy szperacz na 3x18650...a swoją drogą zastanawia mnie, że wynik "zamrażający się" na LCD ładowarki pokazuje np 4.25V a ogniwo zaraz po wyjęciu z niej gdy pojawia się END daje pomiar 4.21V ?
 
 
MCSubi

Pomógł: 18 razy
Dołączył: 23 Lis 2009
Posty: 507
Skąd: ok. Wrocławia
Wysłany: 27-05-2016, 17:52   

To normalne dla każdego akumulatora
 
 
@GUTEK@ 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 77
Skąd: Gliwice
Wysłany: 19-07-2016, 18:42   

Trochę nie na temat, ale:
Czy ktoś miał przypadek zatrzymania przesyłki z Lii-500 przez urząd celny? Zamówiłem ładowarkę dla kolegi, dzisiaj rano dotarła do Polski, przed chwilą patrze a tam "Zatrzymane przez urząd celny". Obawiam się że mogą się doczepić braku jakiegoś durnego znaczka CE czy czegoś tam innego.
_________________
www.gutek.com.pl
 
 
michal1 

Pomógł: 137 razy
Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 2532
Skąd: Lublin
Wysłany: 19-07-2016, 22:21   

Pewnie puszczą albo doliczą VAT. :twisted:
 
 
piciex 


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 16 Wrz 2014
Posty: 2209
Skąd: Poznan
Wysłany: 19-07-2016, 23:30   

Ja miałem Opusa zatrzymanego, ale następnego dnia puścili.
_________________
 
 
tisher 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 513
Skąd: Żywiec
Wysłany: 19-07-2016, 23:33   

Taka ciekawostka, po skończonym ładowaniu zostawiłem w 2 lolikolkach po 4 akusy na ponad miesiąc i teraz mam 8 akusów co mają po 4.44V.
Dziwnie tak :) Ciekawe czy ześwirowały jak brakło prądu kiedyś czy co.
_________________
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
 
 
@GUTEK@ 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 77
Skąd: Gliwice
Wysłany: 23-07-2016, 15:38   

michal1 napisał/a:
Pewnie puszczą albo doliczą VAT. :twisted:

VAT jest od 50$ dopiero doliczany.

Ładowarkę puścili, ale zatrzymywali ją aż dwa razy - najpierw warszawka potem w Zabrzu. Zastanawiam się czy to przypadkiem przez ŚDM nie wzmocnili kontroli i trzepią dokładniej przesyłki.
_________________
www.gutek.com.pl
 
 
michal1 

Pomógł: 137 razy
Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 2532
Skąd: Lublin
Wysłany: 26-07-2016, 06:57   

@GUTEK@,
Z mojego doświadczenia wynika, że różnie z tym bywa. Kiedyś dorzucili Vat do przesyłki o wartości nieprzekraczającej 50€. Opakowanie było po prostu duże i ładne. Tak samo podobno zamawiając latarkę z aluminiową walizką znacząco zwiększa się szansa na Vat.
W tym temacie piszą że zależy to od subiektywnej opinii pracownika Urzędu Celnego. Jest tam napisane że limit od sklepów to 22€, jednak temat dość stary i nie wiem jak jest teraz.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5648
Ostatnio zmieniony przez michal1 26-07-2016, 07:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
TonyHalik 

Dołączył: 31 Sie 2016
Posty: 10
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 01-09-2016, 17:05   

Mam ładowarkę LiitoKala Lii-100, dość prosta, ale fajne jest w niej to, że można ładować nią bardzo wiele różnych rodzajów ogniw (prądem do 1A), w tym najbardziej popularne AA, AAA i 18650. Ponadto można zasilać ładowarkę z powerbanku.
I w związku z tym pytanie, czy nie orientuje się ktoś z Was, czy jest inny model tej firmy (albo w sumie jakiejkolwiek innej firmy) który pozwala ładować na raz dwie baterie ładowarką zasilaną z powerbanku, obsługującą zarówno klasyczne paluszki (AA, AAA), jak i nowsze ogniwa jak 18650?
 
 
maro21 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Gru 2014
Posty: 428
Skąd: Jasło
Wysłany: 01-09-2016, 17:18   

TonyHalik napisał/a:
Mam ładowarkę LiitoKala Lii-100, dość prosta, ale fajne jest w niej to, że można ładować nią bardzo wiele różnych rodzajów ogniw (prądem do 1A), w tym najbardziej popularne AA, AAA i 18650. Ponadto można zasilać ładowarkę z powerbanku.
I w związku z tym pytanie, czy nie orientuje się ktoś z Was, czy jest inny model tej firmy (albo w sumie jakiejkolwiek innej firmy) który pozwala ładować na raz dwie baterie ładowarką zasilaną z powerbanku, obsługującą zarówno klasyczne paluszki (AA, AAA), jak i nowsze ogniwa jak 18650?


Tak, ma większego brata http://www.gearbest.com/chargers/pp_424662.html
_________________
Skillhunt H03 Neutral White
Manker U11 XPL V5
Ganzo G718B
 
 
TonyHalik 

Dołączył: 31 Sie 2016
Posty: 10
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 01-09-2016, 17:27   

O, spoko :)
A nie mają jakiegoś bardziej zaawansowanego modelu, z wyświetlaczem? (albo konkurencyjna firma nie ma czegoś takiego?)
 
 
salomon 


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Gru 2014
Posty: 98
Skąd: Poznań
Wysłany: 01-09-2016, 17:58   

Sprawdź ofertę ładowarek Nitecore. Nie jestem pewien która jest power bankiem ale coś się znajdzie chyba.
 
 
TonyHalik 

Dołączył: 31 Sie 2016
Posty: 10
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 01-09-2016, 18:12   

Nitecore mają fajną ładowarkę (U20) jednak według opisu nie ładuje ona paluszków (AA i AAA), a niestety jestem posiadaczem Garmina etrexa i Tikki XP :p (oba sprzęty na "paluchy")
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 16