www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilacz Dell DA-2 jako led driver
Autor Wiadomość
Umberto


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 172
Skąd: Środkowopomorskie
Wysłany: 27-12-2015, 20:50   Zasilacz Dell DA-2 jako led driver

Witam,
Wyczytałem na forum, że najlepsze do zasilenia pasków led będą zasilacze od della.
Wywalam obecnie świetlówki z garażu- szkoda kasy i zakupiłem trochę pasków led.
Mam problem z zasilaczami bo nie wiem jak te piny połączyć aby zasilić taśmy.
Zgodnie z tym:


i tym

należy mostkować "remonte" i drugi lewy pin a pozostałe dają napięcie.
W zasilaczach które kupiłem na alle... w jednym tylko mam napięcie 14,5V na pinach żółtych, a w pozostałych zasilaczach ok. 7V.
Mostkanie lewych pinów nic nie daje, taśmy w ogóle się nie świecą, nawet ten co daje napięcie 14,5V po wciśnięciu przewodów od taśmy do kostki nie załącza taśmy.
Coś robię źle? Jestem laikiem- proszę o pomoc jak to podłączyć.
_________________
ja też mam swoją lampke:)
 
 
ptja 

Pomógł: 67 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 1934
Skąd: Łódź
Wysłany: 27-12-2015, 21:13   

Rzuć okiem na to: https://www.techinferno.c...ter-discussion/
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
skaktus 


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 5578
Skąd: OP
Wysłany: 28-12-2015, 17:16   

W tym wypadku to będzie działać jako zasilacz, ciężko będzie to nazwać driverem ;)

Pamiętaj też, że 95% pasków ma kiepskie CRI i po zmianie może być gorzej niż się spodziewałeś.
_________________
ILPT
 
 
Umberto


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 172
Skąd: Środkowopomorskie
Wysłany: 28-12-2015, 19:36   

Problem rozwiązany. Niestety link od kolegi ptja mało mi pomógł, dla laika mało czytelny :cry: .
Znalazłem rozwiązanie na forum drukarek 3d.
Przed chwilą pociąłem jeden zasilacz- jego wtyk i działa:)
Skaktus oczywiście ma tylko działać czy drajwerzy czy zasila:)
CRI w garażu za bardzo mi nie przeszkadza:) W razie czego załączam dwa metalohalogeny i dwa zwykłe halogeny- ale to pożeracze prądu i mam miejsca gdzie jest ciemno...
Mam tam jeszcze 9 sztuk xr-e- jak dobrze pamiętam q5- bez optyki, ale głowy już nie daję co do binu... daje fajne punkowe światło do woskowania i mycia szyb- widać ładnie defekty...
_________________
ja też mam swoją lampke:)
 
 
pegasus_sis 


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 964
Skąd: Łódź
Wysłany: 28-12-2015, 21:41   

Cytat:
Znalazłem rozwiązanie na forum drukarek 3d.


Zostaw link do rozwiązania dla innych ;)

Zasilacz utrzymuje 12V, czy pod obciążeniem spada poniżej? Planuję zakup, chwilowo stanęło na siatkowym MW z regulacją napięcia, ale cena ponad 2x wyższa niż dell.
_________________
Biostrefa.net - zapraszam :) RSS nie ma, ale jest FB
 
 
Umberto


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 172
Skąd: Środkowopomorskie
Wysłany: 28-12-2015, 21:58   

Nie wrzucałem bo nie wiem czy to zgodne z regulaminem forum:)
http://www.mojreprap.pl/b...98b014c9ecb1a83
nota bene- gościu z mojej miejscowości założył to forum:)

Odnośnie zmierzenia spadku napięcia mam się podłączyć z miernikiem równolegle wraz z taśmą? Bo jak już napisałem jestem laikiem :mrgreen: ale miernik mam :)
_________________
ja też mam swoją lampke:)
 
 
pegasus_sis 


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 964
Skąd: Łódź
Wysłany: 28-12-2015, 22:05   

Tak, równolegle jak najbliżej wyjścia :) chcę tym zasilić 5m taśmy 5630, czyli łyknie coś 70 do 90W.
_________________
Biostrefa.net - zapraszam :) RSS nie ma, ale jest FB
 
 
skaktus 


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 5578
Skąd: OP
Wysłany: 28-12-2015, 22:32   

Umberto napisał/a:

CRI w garażu za bardzo mi nie przeszkadza:) W razie czego załączam dwa metalohalogeny i dwa zwykłe halogeny- ale to pożeracze prądu i mam miejsca gdzie jest ciemno...
Mam tam jeszcze 9 sztuk xr-e- jak dobrze pamiętam q5- bez optyki, ale głowy już nie daję co do binu... daje fajne punkowe światło do woskowania i mycia szyb- widać ładnie defekty...


CRI jest ważne - oddawanie kolorów itd.

Halogeny to pożeracze, ale metahalogeny są wydajniejsze niż ledy.
_________________
ILPT
 
 
Umberto


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 172
Skąd: Środkowopomorskie
Wysłany: 03-01-2016, 22:57   

pegasus_sis wybacz, ale zapomniałem zmierzyć te spadki. Może w następny weekend. Ten cały siedziałem i robiłem oświetlenie w garażu. Efekt przerósł moje oczekiwania. Nad garażem też będę pchał taśmy led, ale już na banggoodzie zamówiłem na próbę za 13zł, a te kupowałem na alle...drożej.
Za tą cenę to rewelacja nawet jak ta taśma padnie za rok,dwa- czego raczej nie przewiduję...


A tak w ogóle to podłączyłem taśmy na początku i na końcu(jak wyczytałem na forum). Dziś na szybko sprawdziłem kamerą termowizyjną i na końcach miałem 14st, a w środku ok 5st. Fakt że na zewnątrz było -11 a w środku ok -2 i wygrzewałem tylko kilkanaście minut, ale temperatura już nie rosła...
_________________
ja też mam swoją lampke:)
 
 
Lampek

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 370
Skąd: Śląsk
Wysłany: 03-01-2016, 23:17   

Umberto napisał/a:
[Fakt że na zewnątrz było -11 a w środku ok -2 i wygrzewałem tylko kilkanaście minut, ale temperatura już nie rosła...

Masz tak ja u mnie, zimą sopelki, a latem +40.
 
 
skaktus 


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 5578
Skąd: OP
Wysłany: 04-01-2016, 15:30   

Zasil jeszcze po środku.
_________________
ILPT
 
 
Umberto


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Gru 2007
Posty: 172
Skąd: Środkowopomorskie
Wysłany: 08-01-2016, 23:20   

Pegasus_sis miernik pokazywał bez obciążenia dość powtarzalnie 12,32V, a po obciążeniu 40W "lajt barem" do samochodu miernik pokazywał 12,22V, przy obciążeniu 120W z 12,32V był spadek na 11,88V
_________________
ja też mam swoją lampke:)
 
 
pegasus_sis 


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 964
Skąd: Łódź
Wysłany: 09-01-2016, 00:05   

Umberto dziękuję :)
_________________
Biostrefa.net - zapraszam :) RSS nie ma, ale jest FB
 
 
Manekinen 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 2030
Skąd: Kętrzyn
Wysłany: 26-01-2016, 20:29   

Dzięki w ogóle za ten temat, nie wiedziałem że istnieje coś lepszego i zarazem tańszego od zasilacza xboxa :) Już mam go w domku :)

I zastanawiam się jakie złącze do tego zastosować, zasilacz będzie czasem pracował z maksymalnym obciążeniem (ładowarka modelarska bierze do 20A). Banany to raczej do 10A maks, wyżej robią się gorące. Myślałem też nad modelarskimi XT-60 ale nie będzie to zbyt uniwersalne, i chyba też się nagrzeją przy takich prądach. A może jakieś masywne miedziane zaciski? Możecie coś podpowiedzieć?
_________________
Rower elektryczny DIY – budowa od podstaw
 
 
 
tisher 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 513
Skąd: Żywiec
Wysłany: 26-01-2016, 21:40   

XT60 obciążam systematycznie prądami 50A i poza lekko zwiększoną temp nic złego się nie robi. Nie topią się.
Takie złącza bananowe 4mm obciążam też na 50A i j/w
_________________
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 15