www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Zhaoxin RXN-305D - modyfikacja układu chłodzenia.
Autor Wiadomość
skaktus 


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 5571
Skąd: OP
Wysłany: 21-09-2013, 15:21   Zhaoxin RXN-305D - modyfikacja układu chłodzenia.

Witam.

Jakiś miesiąc temu zakupiłem zasilacz laboratoryjny Zhaoxin RXN-305 zwany też 3050D itp.

Poglądowo bebeszki pacjenta:



Jest to zasilacz liniowy,co powoduje że w różnych sytuacjach wydziela on spore ilości ciepła które "odkłada się" na dwóch tranzystorach 2N3055 "marki" Transun. O ile zasilacz pracuje poprawnie, to wentylator to jakaś tragedia - szumi niczym suszarka. Dodatkowym problemem jest sam radiator - zwykły kawałek blaszki aluminiowej, który nie daje sobie rady z odprowadzeniem 30W ciepła, mimo pracy wentylatora na max obrotach. Po 10 minutach pracy, przy zrzucie 30W radiator osiąga ponad 80 st. Tak wygląda nasz pacjent z tranzystorami:



Dodatkowym problemem jest mostek Gretza - 4 diody prostownicze, 6A, 1000V. Przy prądzie 3A i napięciu 7V mamy 4 małe piekarniki, które nieco śmierdzą i parzą:



Główne założenie modyfikacji - ma być cicho a w razie potrzeby dużo wydajniej, jeśli chodzi o odprowadzanie ciepła.

Jako że oryginalne tranzystory wymagają odpowiedniego mocowania, oba zmieniłem na TIP35C:



Jako chłodzenie wykorzystałem radiator z Athlona XP. Zostały w nim nawiercone otwory, po czy nagwintowane. Aktualnie radiator chłodzi dwa tranzystory mocy, mostek (KBPC3510), BD139 (odpowiedzialny za sterowanie wentylatorem).



A tutaj z mostkiem:



Za pracę wentylatora odpowiada wspomniany BD139 oraz termistor NTC + rezystor. Układ jest bardzo prosty, w moim wypadku zrobiony na pająka. Do tego rurki termokurczliwe i wszystko jest porządnie zaizolowane. Po włączeniu zasilacza, wentylator nie pracuje - podawane napięcie jest za niskie (około 8,5V). Po lekki m nagrzaniu, wentylator startuje przy 9,3V i zaczyna bardzo cichą pracę. W tym miejscu należy wspomnieć że wentylator jest na 24V.

Tutaj całość po złożeniu:



Efekt końcowy jest bardzo dobry. Wykonałem test przed i po w tych samych warunkach - żarówka H4, włókno 60W, prąd 3,18 A ; napięcie 6,7V. W poprzednim teście radiator parzył, mostek również. Po przeróbkach jest całkowicie inaczej - radiator, mimo chłodzenia dodatkowo mostka jest jedynie "mocno ciepły". Wentylator pracuje dużo ciszej - napięcie pracy po 30 minutowym teście wynosi 15,3V.

I to na tyle :)
_________________
ILPT
 
 
maciex93 


Pomógł: 191 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2761
Skąd: Śląskie
Wysłany: 21-09-2013, 15:39   

No i gitara ;)
Powiedz proszę czy na radiatorze masz jakiś potencjał względem obudowy/masy?

Edit:
Nie widzę podkładek pod TIP35 to chyba jednak masz.
_________________
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
 
 
skaktus 


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 5571
Skąd: OP
Wysłany: 21-09-2013, 15:44   

Radiator oddzielony od obudowy, izolatorem jest sam wentylator.

BD139 oddzielone od radiatora podkładką sylikonową. Sam radiator z kolei to kolektor tranzystorów. Teoretycznie powinien wystarczyć styk poprzez pad termalny, ale zrobiłem tez przelotkę do pinów.
_________________
ILPT
 
 
n999 


Dołączył: 23 Kwi 2012
Posty: 15
Skąd: Lubań
Wysłany: 07-10-2013, 22:38   

Dobry pomysł, też będę musiał coś takiego zrobić. Tylko szkoda gwarancji... Zastanawiałem się nad kupnem takiego samego modelu zasilacza ale wybrałem Korada KA3005D 30V 5A :)
 
 
skaktus 


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 5571
Skąd: OP
Wysłany: 07-10-2013, 23:21   

Korad fajny ALE klikanie przyciskami jednak mi nie pasi. Tutaj machu machu i steruję prądem / napięciem jak chcę.
_________________
ILPT
 
 
Browar 


Pomógł: 34 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 465
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-10-2013, 07:16   

A wentyl pracuje jako wyciągacz czy dmucha?
_________________
pozdrav
 
 
uc8051 

Dołączył: 07 Sie 2014
Posty: 1
Skąd: szczecin
Wysłany: 07-08-2014, 14:54   

!! uwaga !!
Ja zrobiłem trochę inną modyfikację dodałem czujnik temperatury na blaszce żeby wentylator się tylko załączał przy podwyższonej temperaturze.
Koncepcja niby słuszna ale przy ładowaniu akumulatora 5A 12V zjarał się transformator. Jednym słowem trzeba dawać czujnik temperatury i na blaszkę i na trafo.
A tak przy okazji czy ktoś ma może spisane napięcia z trafa to może bym to trafo mógł czymś zastąpić bo raczej w to że gdzieś się da takie kupić to jakoś nie wierzę.
 
 
skaktus 


Pomógł: 140 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 5571
Skąd: OP
Wysłany: 07-08-2014, 16:54   

Nie wiem jak to zrobiłeś, ale pewnie próg włączenia wentylatora był za wysoki. U mnie wentylator włącza się przy około 30 st na radiatorze, czyli nawet teraz kiedy były upały włączał się odrazu po włączeniu zasilacza.

Sama blaszka jest niewystarczająca dla tranzystorów - wiem że są one niemal że niezniszczalne, ale są palne...
_________________
ILPT
 
 
Pyra 


Pomógł: 544 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8042
Skąd: Gądki
Wysłany: 07-08-2014, 16:55   

Witam
uc8051 napisał/a:
A tak przy okazji czy ktoś ma może spisane napięcia z trafa to może bym to trafo mógł czymś zastąpić bo raczej w to że gdzieś się da takie kupić to jakoś nie wierzę.

Przecież to zwykłe trafo na rdzeniu EI, można przewinąć.

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
Doctore 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 622
Skąd: Malbork
Wysłany: 07-08-2014, 18:39   

Możliwe że koledze gdzieś w trafie jakaś izolacja się stopiła i jest zwarcie, więc proponowałbym zdjęcie z trafa tego chińskiego papieru i sprawdzenie, bo emalia na drucie nawojowym raczej nie powinna się zjarać...
_________________
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
 
 
kamil004 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Lis 2014
Posty: 46
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-11-2014, 22:07   

Pozwolę sobie odkopać temat z racji posiadania podobnego modelu ;)

może komuś się przyda na przyszłość

Zapraszam do artykułu
_________________
---- Posiadam ----
SkyRC Imax B6 / SkyRC Imax B6mini / Powerex MAHA MH-C9000 / Tank 007 PT10 XM-L T6 / Fenix TK35 XM-L2 U2
 
 
 
Pyra 


Pomógł: 544 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8042
Skąd: Gądki
Wysłany: 01-12-2014, 18:59   

Witam
kamil004 napisał/a:
może komuś się przyda na przyszłość

Rozumiem zwiększenie pojemności pierwszego kondensatora, w końcu chodziło o zwiększenie prądu, ale dlaczego zwiększyłeś pojemność wyjściową?

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
kamil004 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Lis 2014
Posty: 46
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2014, 19:07   

Wyjściowa zwiększyłem aby było stabilniej i nie przenosiło tak skoków natężenia na zasilacz.
Chodź wiem ze za duża pojemność i jak się skręca z napięcia zasilacz to trzeba odczekać kilka sekund aż się rozładuje kondensator.
Niestety mniejszej pojemności nie miałem na takie napięcie i fabryczny kondensator bodaj 100uF to troszkę za mało.

A sam pobór prądu przez zasilacz jak np. do kabli podłączymy np. baterię wynosi 20mA, nie wiem czemu tak jest i czemu same podłączenie baterii pod zasilacz ją rozładowuje, nawet jak zasilacz jest wyłączony, ale tak było od nowości. Taka ciekawostka.
_________________
---- Posiadam ----
SkyRC Imax B6 / SkyRC Imax B6mini / Powerex MAHA MH-C9000 / Tank 007 PT10 XM-L T6 / Fenix TK35 XM-L2 U2
Ostatnio zmieniony przez Pyra 01-12-2014, 19:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
maciex93 


Pomógł: 191 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 2761
Skąd: Śląskie
Wysłany: 01-12-2014, 19:16   

Duża pojemność na wyjściu może się zemścić.
_________________
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
 
 
kamil004 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Lis 2014
Posty: 46
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2014, 19:17   

Mógłbyś rozwinąć myśl?
_________________
---- Posiadam ----
SkyRC Imax B6 / SkyRC Imax B6mini / Powerex MAHA MH-C9000 / Tank 007 PT10 XM-L T6 / Fenix TK35 XM-L2 U2
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 16