www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
Nowy regulamin działu handlowego > KLIK
Uwagi i sugestie > KLIK
Zgłaszanie problemów technicznych > KLIK

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Pyra
15-10-2016, 17:55
Recenzja ładowarki MC3000
Autor Wiadomość
Newmax 

Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 45
Skąd: Siedlce
Wysłany: 26-10-2016, 09:39   

Następna sprawa że ładowarka aby realizowała podstawowe funkcje zabezpieczające też musi mierzyć prąd nawet do wyliczenia władowanej pojemności też musi mierzyć prąd, temat jest bardzo rozległy i mocno już odbiegł od tematu posta więc dajmy sobie już spokój z tym.

"lachowiec" zastanawiałeś się może o co chodzi z tym trybem RAM?
 
 
lechowiec

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 99
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 26-10-2016, 19:50   

Newmax napisał/a:
Następna sprawa że ładowarka aby realizowała podstawowe funkcje zabezpieczające też musi mierzyć prąd nawet do wyliczenia władowanej pojemności też musi mierzyć prąd, temat jest bardzo rozległy i mocno już odbiegł od tematu posta więc dajmy sobie już spokój z tym.

"lachowiec" zastanawiałeś się może o co chodzi z tym trybem RAM?


Hej Newmax tylko nie lachowiec :mrgreen:

Z tego co pamiętam przez mgłę to Ram ma być trybem dla rodzaju ogniw które podobno gdzieś są używane ale prawdopodobnie nikt z nas nie będzie ich posiadał i stosował. Tryb ten wymaga uruchomienia specjalnym kodem który na specjalną prośbę można uzyskać od producenta. Piszę z pamięci i nie jestem teraz pewny czy nie pomieszałem tego z czymś innym. Na prawdę nie interesowałem się tym trybem jakoś specjalnie.


Piszcie czy jesteście zadowoleni z tej ładowarki i dlaczego. Tak samo piszcie jeśli coś się Wam nie podoba. Moje ładowarki mają starsze firmware ale jakoś nie mam motywacji aby robić update. Sprzęt robi to co ma robić a ja mam możliwość regulacji właśnie tak jak sobie kiedyś wymarzyłem.
 
 
Newmax 

Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 45
Skąd: Siedlce
Wysłany: 26-10-2016, 20:18   

Sorki kolego literówka na prawdę bardzo Cię przepraszam. Gdzieś wyczytałem że ten tryb ma coś wspólnego z bateriami alkalicznymi ale nie jestem pewien czy dobrze pamiętam i czy właściwie zrozumiałem.
Dla mnie ta ładowarka jest super wreszcie mogę ładować na pewniaka duże ilości ogniw tak jak chcę i trochę szybciej chociaż jak pisałem na początku tematu ładowarka ma też swoje wady i wyłapałem jeszcze kilka ale to już szczegóły. Ile masz tych ładowarek? Może masz jakiś do sprzedania ? Jeśli tak to pisz na PW.
 
 
lechowiec

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 99
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 26-10-2016, 20:59   

Spokojnie nie obrażam się ale jak to przeczytałem to leżałem ze śmiechu :razz: .


Mam dwie sztuki żeby na raz ładować 8 ogniw. Czekam aż zrobią wersję na 8 ogniw :mrgreen:

Jak coś będę wiedział więcej czym warto się podzielić to napiszę. Ładowarka ma po prostu trochę niedoróbek tzw. wieku dziecięcego ale nie przeszkadza to w niczym aby była obecnie prawdopodobnie najlepszym urządzeniem na rynku.
 
 
Newmax 

Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 45
Skąd: Siedlce
Wysłany: 26-10-2016, 21:16   

Zgadzam się. Właśnie też bym kupił jeszcze sztukę żeby ładować dwa razy tyle a jak by była taniej jak w PL to trochę bym przy niej pomajstrował. Swoją kupiłem u nas za kupę kasy i trochę szkoda mi gwarancji jak by coś poszło nie tak.
 
 
aslpg 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Sty 2014
Posty: 65
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-10-2016, 21:47   

W sklepie gearbest.com z kodem MCDEAL jest za 83 $.
 
 
lechowiec

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 99
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 27-10-2016, 09:03   

Wbrew pozorom za tę gwarancję warto zapłacić. Mòj pierwszy egzemplarz miał wady fabryczne w postaci źle wykonanego suwaka trzymającego ogniwo. W fabryce ktoś źle to podłożył pod stempel. Ten suwak czepiał i tarł o obudowę. Odesłałem na wymianę. Mój drugi egzemplarz z Chin miał wadliwy wentylator a na jednym slocie zachowywał się nieprzewidywalnie. Przy rozładowywaniu ogniwa rypało prądem 10A tzn. tyle pokazywał wyświetlacz i raczej była to prawda bo ogniwo aż klękało (spadek napięcia). Olałem gwarancję, wymieniłem wentylator i poprawiłem otwory w obudowie bo ich prawie nie było. Przy czyszczeniu wypadł z obudowy kawałek spoiwa lutowniczego. Po złożeniu ładowarka działa poprawnie.
 
 
Serkules 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 348
Skąd: Świdnica Śl.
Wysłany: 02-11-2016, 11:25   

lechowiec napisał/a:
Mam dwie sztuki żeby na raz ładować 8 ogniw. Czekam aż zrobią wersję na 8 ogniw :mrgreen:


Potrzebujesz ładować osiem różnych ogniw czy o tych samych parametrach?
Jeśli te same, to są dedykowane ładowarki do pakietów, nawet na 8 szt. Wystarczy dokupić koszyk na osiem ogniw lub złożyć coś samemu.

Ja sam zastanawiam się nad taką ładowarką:
https://www.aliexpress.co...2727532395.html

Ma spore możliwości i prądy ładowania nieosiągalne dla MC3000. Do tego można zmieniać firmware poprzez kabel USB. Jest też wersja tej ładowarki z prądem ładowania 20A i mocą 500W.

https://www.aliexpress.co...a7-fb861d16fa7c

Obydwie ładowarki są znacznie tańsze od MC3000
_________________
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
 
 
Newmax 

Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 45
Skąd: Siedlce
Wysłany: 02-11-2016, 11:44   

Nie jest to takie proste jak testuje się dużo ogniw i to różnych.
Zwróć uwagę jakie moce mają te ładowarki przy rozładowywaniu. Następna sprawa ładując w pakietach ogniwa muszą być identyczne i należy je ładować z balansowaniem a to już trwa długo a przynajmniej znacznie dłużej.
Sam używam Turnigy Reaktora 300W do testowania takich samych ogniw i aby było szybciej zasilam go z akumulatorów samochodowych po to aby rozładowywać szybciej ze zwrotem energii.
Zastanawaiam się teraz nad zakupem 4010 duo ze względu na inteligentny tryb balansowania które rozpoczyna się już w trakcie ładowania no i moc.
 
 
Serkules 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 348
Skąd: Świdnica Śl.
Wysłany: 02-11-2016, 12:49   

Wszystko zależy od potrzeb. W praktyce ja rzadko kiedy rozładowuję ogniwa ładowarką, a pomiar pojemności robię raz na kilkadziesiąt cykli. Wszystkie aktualnie sprzedawane rodzaje ogniw nie mają już efektu pamięci, więc nie ma potrzeby rozładowywać ich przed naładowaniem do pełna.
_________________
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
 
 
Newmax 

Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 45
Skąd: Siedlce
Wysłany: 02-11-2016, 13:01   

Kolego czasem bywa tak że miesięcznie testuję 300-400 ogniw z różnych pakietów często są to 26650 o pojemnościach 4200÷5200mAh w różnym stanie. Testuje a nie ładuje więc chyba sam rozumiesz różnicę.
 
 
Serkules 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 348
Skąd: Świdnica Śl.
Wysłany: 02-11-2016, 13:30   

To już co innego. Przy takiej ilości ogniw szukałbym jakichś autorskich rozwiązań. Lepiej dogadać się z jakimś zdolnym elektronikiem, żeby zbudował dla Ciebie profesjonalną stację ładującą. Jeśli zajmujesz się tym zawodowo to lepiej zainwestować w dobrze dopasowane rozwiązanie. Jeśli na tym zarabiasz to potraktuj to jako niezbędną inwestycję, dzięki której zyskasz czas, a czas to pieniądz ;)
_________________
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
 
 
Newmax 

Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 45
Skąd: Siedlce
Wysłany: 02-11-2016, 13:47   

No właśnie z tym jest problem. Jeszcze nie zarabiam ale mam nadzieję że kiedyś będę bo robię to w ramach pewnego projektu który sam finansuję i sam realizuję. Myślałem nad tym co mówisz ale na razie koszt jest dość spory. Na początku sam miałem zbudować taką stację na własne potrzeby nawet zacząłem opracowywać i testować pewną konstrukcję własnego rozwiązania ale dałem z tym spokuj bo trwało by to pewnie z rok albo dłużej i koszty też były by spore. Zawsze rozbija się o pieniądze jakie trzeba w coś zainwestować.
 
 
lechowiec

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 99
Skąd: Kłodzko
Wysłany: 04-11-2016, 07:45   

Serkules napisał/a:
lechowiec napisał/a:
Mam dwie sztuki żeby na raz ładować 8 ogniw. Czekam aż zrobią wersję na 8 ogniw :mrgreen:


Potrzebujesz ładować osiem różnych ogniw czy o tych samych parametrach?
Jeśli te same, to są dedykowane ładowarki do pakietów, nawet na 8 szt. Wystarczy dokupić koszyk na osiem ogniw lub złożyć coś samemu.

Ja sam zastanawiam się nad taką ładowarką:
https://www.aliexpress.co...2727532395.html

Ma spore możliwości i prądy ładowania nieosiągalne dla MC3000. Do tego można zmieniać firmware poprzez kabel USB. Jest też wersja tej ładowarki z prądem ładowania 20A i mocą 500W.

https://www.aliexpress.co...a7-fb861d16fa7c

Obydwie ładowarki są znacznie tańsze od MC3000


Właśnie o to chodzi, że ładowarka modelarska jest dobra ale do tego do czego została stworzona czyli do ładowania pakietów. Mam ichargera 3010B i właśnie do tego jej głównie używam. Dobra jest też do testowania pakietów i pojedyńczych ogniw z uwagi na dużą moc rozładowywania. Do ładowania ogniw o różnych parametrach liczy się tylko ładowarka wielokanałowa. MC3000 z 4 osobnymi kanałami jest napewno tańsza niż 4 przyzwoite ładowarki modelarskie. Jest też wygodniejsza w obsłudze co dla mnie jest bardzo ważne. Nie potrzeba kilkunastu kabli, kombinowanych koszyków na ogniwa itp. szpetnego bałaganu. Kosztuje przy tym tylko 500 zł w kraju:). Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.
 
 
endrju1 


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 29 Lis 2015
Posty: 661
Skąd: Lubartów
Wysłany: 04-11-2016, 11:08   

Ładowarka modelarska jest niezastąpiona przy sprawdzaniu i ładowaniu pakietów a także przy teście pojedynczych ogniw i do tego jest niezastąpiona, bo większość ładowarek wielokanałowych nie zmierzy dobrze oporu wewnętrznego, nie sprawdzi pojemności przy prądzie większym niż 1A, a przecież latarki pobierają często 2,8, 3, 3,5 a niekiedy i 6 lub 8A i przy takim prądzie pojemność może być całkiem inna. Do tego narysuje wykres samego rozładowania. Jednak przy codziennym użytkowaniu o wiele lepsza jest właśnie ładowarka wielokanałowa, bo szybko i bez zabawy w ustawienia naładujemy większą ilość ogniw.
Dlatego np ja mam zestaw lii500 (jako prosta ładowarka wielokanałowa) + modelarska od turnigy, do testów i większych wyzwań, ponieważ każda ładowarka jest do innych zastosowań i nie widzę potrzeby posiadania bardzo rozbudowanej ładowarki na 18650 (bo i tak wielu funkcji będzie jej brakować), ani też używania ładowarki modelarskiej na co dzień (ponieważ będzie to niewygodne).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 15