www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036

Poprzedni temat «» Następny temat
światełka na choinkę
Autor Wiadomość
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8151
Skąd: Gdańsk
  Wysłany: 25 Listopad 2009, 10:23   światełka na choinkę

...zbliżają się święta...a może to my się do nich zbliżamy.... :?: :mrgreen:

Panie i Panowie, proszę o wymianę doświadczeń w kwestii oswietlenia swiątecznego drzewka. czy ktoś z Was uzywał juz led-ów? Jakich, jak? A może na zewnątrz, przed domem, tez oświetlaliście drzewko?Czym?
 
 
 
swietlik 


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 543
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25 Listopad 2009, 11:10   

Chyba dziesięć lat temu zrobiłem zwykły szeregowo połączony sznur 3mm okrągłych diod (zielone, pomarańczowe i czerwone) w obudowach rozpraszających. Napięcie pracy jakieś 40V, żadnych oporników, tak dobrane, żeby podłączyć wprost do zasilacza. Cienki przewód ma wybitnie maskujący zielono-brązowy kolor i praktycznie ginie w igliwiu. Używam co roku i efekt jest całkiem sympatyczny.
 
 
DNF 


Pomógł: 209 razy
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 5087
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 25 Listopad 2009, 16:02   

A gdzie takie "rozpraszacze" mozna nabyc?
Ew co mozna uzyc jako zamiennika?
Pozdrawiam
DNF
 
 
 
adam123 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 154
Skąd: Wrocki
Wysłany: 25 Listopad 2009, 19:12   

Wystarczy spilowac czubek troszeczke i juz rozprasza ;)
_________________
Simek na PJ http://www.polskajazda.pl...son/S_50/115059

http://simsony.net/showthread.php?t=55775

ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA ;p
 
 
 
swietlik 


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 543
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25 Listopad 2009, 20:35   

DNF, to nie są dodatkowe rozpraszacze tylko sama żywica ma w sobie dodatek rozpraszający światło - są nieprzezroczyste. A spiłowanie czubka też działa, ale trochę gorzej (na pewno inaczej).
 
 
allonitium 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 154
Skąd: Poznań
Wysłany: 26 Listopad 2009, 11:13   

Świetlik, mówisz o zwykłych ledach dyfuzyjnych:

:?:

Z tego co zauważyłem to najczęściej spotykane w diodowych lampkach choinkowych są diody z wklęsłą soczewką:





Są jeszcze płaskie (dyfuzyjne i nie):





A rozkład światła wygląda tak:

zwykłe ledy (wąskie):



z wklęsłą soczewką (po angielsku "concave" jakby ktoś chciał szukać):



z płaską soczewką:



Na choince najlepiej będą wyglądały właśnie diody wklęsłe, najlepiej jeszcze dyfuzyjne - bo świecą najbardziej dookoła - a nie tylko na wprost, więc bardziej jak żarówka.
 
 
kisi 

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 26 Lis 2007
Posty: 499
Wysłany: 26 Listopad 2009, 11:26   

Dobrym dyfuzorem jest klej termiczny w tubce do pistoletów. Można na gorąco obsmarować diodę albo wywiercić dziurę w samym kleju i wcisnąć tam diodę.
 
 
allonitium 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 154
Skąd: Poznań
Wysłany: 26 Listopad 2009, 13:46   

Zgadza sie - efekt jest taki: http://www.youtube.com/watch?v=OChSYKC03ks
 
 
DNF 


Pomógł: 209 razy
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 5087
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 26 Listopad 2009, 17:19   

Ale ze mnie glupia ....
Ostatnio przeciez bawilem sie goracym klejem i diodami. Od bialych 5mm poprzez kolorowe po 3W biale..efekty fajne.
Ale ze teraz o tym nie pomyslalem..
I wlasnie nawiercalem paleczki.
Pozdrawiam
DNF
Ostatnio zmieniony przez Calineczka 27 Listopad 2009, 07:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
aruba 

Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 14
Skąd: SILESIA
Wysłany: 26 Listopad 2009, 21:47   

Witam.
Wczoraj w OBI kupiłem fajne pięcioramienne gwiadki z przeźroczystego tworzywa które można nałożyć (przykleić) na diody led lub żaróweczki, co daje fajny efekt poświaty. Zestaw pięciu sztuk kosztuje 1,99 pln.
Pozdrawiam ARUBA.
 
 
Friend

Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27 Listopad 2009, 09:02   

Też kiedyś polepiłem sznur 150 sztuk fi3mm.
Jedna D prostownicza i jakiś opornik, to prosto w gniazdko.
Każda nóżka w koszulkę termo.

Nigdy więcej,
- teraz widzę jakie to niebezpieczne było
- bez oprawek jest bardzo delikatne, sznur się rwał
- robota dla przysłowiowego chińczyka

Pomyślcie nad 3 diodami z przypiętymi światłowodami z jakiejś żyłki.
Światłowody dać po 4-6 metrów w wiązkach i ponacinać co 20cm aby światło uciekało bokami.
To jest ciekawsze rozwiązanie?
 
 
Darek 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 245
Skąd: Płock
Wysłany: 30 Listopad 2009, 21:06   

Friend napisał/a:
Światłowody dać po 4-6 metrów w wiązkach i ponacinać co 20cm aby światło uciekało bokami.
.
Jak sobie wyobrażasz ponacinanie światłowodu?
 
 
Fluxor 


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 2062
Skąd: Opole
Wysłany: 30 Listopad 2009, 21:10   

Wczoraj mialem okazje zobaczyc z bliska cudo takie jak na filmie.

http://lukio.superhost.pl/sf/film1.html

Efekt ciekawy ale na alledrogo 488 zl za sznur skladajacy sie z 10 sopli.
_________________
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ PANASONIC' A
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
 
 
 
Pyra 


Pomógł: 497 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6985
Skąd: Gądki
Wysłany: 30 Listopad 2009, 21:12   

Darek napisał/a:
Friend napisał/a:
Światłowody dać po 4-6 metrów w wiązkach i ponacinać co 20cm aby światło uciekało bokami.
.
Jak sobie wyobrażasz ponacinanie światłowodu?


bo chodzi o takie "swiatłowody" ;)

Friend napisał/a:
Pomyślcie nad 3 diodami z przypiętymi światłowodami z jakiejś żyłki.


Można je tez przeszlifować delikatnie w poprzek papierem ściernym, ale z moich doświadczeń wynika, że nie mogą być zbyt długie.... :sad:

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
Friend

Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 1 Grudzień 2009, 00:43   

Darek napisał/a:
Friend napisał/a:
Światłowody dać po 4-6 metrów w wiązkach i ponacinać co 20cm aby światło uciekało bokami.
.
Jak sobie wyobrażasz ponacinanie światłowodu?

Miałem na myśli praktyczne rozwiązanie.
Naciśnięcie nożem, aby powstało lekkie nacięcie.
W zasadzie najlepiej to wykonać na żywo, tak aby efekt był zadowalający.
Żyłki zmienić łatwiej niż całą resztę, a im grubsze tym lepiej.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 16