www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Driver Flagiusza (programowalny) - nowa odsłona
Autor Wiadomość
Pyra 


Pomógł: 546 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8059
Skąd: Gądki
Wysłany: 08-01-2010, 22:59   

Gardol napisał/a:
Jestem laikiem elektronicznym ale funkcjonalności wygląda SUUUPER! Gratulacje!
Szczerze mówiąc myślałem o czymś podobnym jako driver i sterowanie do Ledlenser P7 (jest osobny temat) ale mam pytanie o zakres - piszesz do 6V, czyli jak to będzie wyglądało przy 4xAAA (bateria alkaliczna) no i 4xaku NiMH (niby coś koło 4.8V)?

Pozdrawiam, Paweł


To 6V wynika z dwu powodów, deklarowane przez producenta max napięcie zasilania ATTiny13 wynosi 5,5V. W związku z tym, że ATtiny jest zasilany poprzez diodę krzemową tak więc 5,5 +0,6 daje 6,1V, ale musimy mieć jakiś zapas. Ponadto ważna jest też moc strat na elementach regulacyjnych czyli AMC, Dla prądu znamionowego 350mA, dopuszczalne napięcie na AMC to około 2V.....

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
lennin 


Pomógł: 109 razy
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 2291
Skąd: Łódź
Wysłany: 08-01-2010, 23:04   

df napisał/a:
Zakładając, że jesteś prawdziwym "kosmitą" i włączasz oraz wyłączasz latarkę raz na 5 minut przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, przez 365 dni w roku, to przy i tak mocno wyśrubowanych założeniach dojdziesz do gwarantowanej żywotności pamięci po... uwaga: ponad 30 latach! (3.200.000/288/365)


To sprawdzimy czy jestem kosmitą za 30 lat napisze czy wytrzyma :twisted:
_________________

Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
 
 
 
df


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 355
Skąd: z nienacka
Wysłany: 08-01-2010, 23:12   

lennin napisał/a:
To sprawdzimy czy jestem kosmitą za 30 lat napisze czy wytrzyma :twisted:

Trzymam Cię za słowo :-)
_________________
Flagiusz
 
 
Gardol 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 99
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-01-2010, 23:16   

co do tych 6V to wolę wyjaśnienie Flagiusza niż Pyry... nie będę wyjaśniał swoich zdolności po raz kolejny :)
Można się odezwać na PM w sprawach konkretnych jeśli chodzi o zastosowania do LL P7 jak już cała reszta składników będzie na miejscu?
 
 
Pyra 


Pomógł: 546 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8059
Skąd: Gądki
Wysłany: 08-01-2010, 23:20   

df napisał/a:

Drugim rozwiązaniem które testowałem (i które także odrzuciłem) było połączenie pinu 5-go z bardzo blisko znajdującą się przelotką od +Vcc i badanie "wprost" stanu logicznego na zasilaniu. Przy tak małej pojemności jest za mało czasu na reakcję i trzeba zwiększać pojemność podtrzymującą - czyli stosować dobrze znane Ci rozwiązanie, na którym opierałem się w poprzednich projektach.

Biorę to pod uwagę. Kondziołka większego chyba zmieszczę w miejscu opisu D1/R5, wtedy na Pin 2 lub 3 podał bym VCC z baterii, ale chyba by tu trzeba przez jakiś rezystorek, bo
Uwe pin > VDD proc, trochę mnie to niepokoi :roll:
Pin 5 ma już u mnie swoją rolę do odegrania ;)

df napisał/a:
OK, z zainteresowaniem będę śledził Twoje próby.

Mam nadzieję, że będzie tam coś interesującego. Podwaliny pod to rozwiązanie położyłem w projekcie, w którym 1 klik - tryb w górę, 2 kliki - tryb w dół.
Zastanawiałem się też czy obniżenie trybu w rozumieniu numeru to dobry pomysł, w wypadku programowalnych trybów, bo może sobie ktoś ustawić np.: Low, Hi, Mid. Niekorzystną sytuacją by było gdyby driverek próbował przeskoczyć w dół z Mid, ustawił by Hi i szybko przeskoczył znów niżej czyli w Low. Ale w sytuacji ustawień Hi, Mid, Lo, już nie będzie tak wesoło..... Rozważam aktualnie możliwość programowego obniżania wartości PWM, bez faktycznej zmiany trybu....


df napisał/a:
Zgadza się pomysł tego rozwiązania nie jest nowością - na jego temat wielokrotnie dyskutowałem również w ramach tego forum i także z EdiMem, dlatego też pochyliłem się nad tematem i zadbałem o to by wszystko było zaprojektowane w sposób bezpieczny, architektonicznie najbardziej poprawny i nie robię z zastosowanych przeze mnie rozwiązań żadnych tajemnic, gdyż dobrze wiem, że nie ma w nich żadnych "kruczków" - i nie mam tu nic do ukrycia.

To jest tak samo jak z kryptografią - nie jest sztuką zrobić black-box`a i przekonywać na słowo, że jest on odporny na ataki oraz zmuszać łamaczy nie do odnajdywania algorytmicznie słabych punktów nieznanego (utajonego) rozwiązania oraz jego reverse-engeeneringu.
Prawdziwą sztuką jest pokazać rozwiązanie/algorytm w szczegółach, który sam się obroni użytą w nich myślą i nietuzinkowym rozwiązaniem - co w odniesieniu do analogi z dobrą kryptografią nie sprowadza się do "zaufania na słowo", lecz jest jawnym dowodem np. matematycznie uzasadniającym siłę danego rozwiązana na kryptoanalizę.


O to to to!

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
df


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 355
Skąd: z nienacka
Wysłany: 08-01-2010, 23:32   

Gardol napisał/a:
co do tych 6V to wolę wyjaśnienie Flagiusza niż Pyry... nie będę wyjaśniał swoich zdolności po raz kolejny :)

Jest dokładnie tak jak napisał to Kolega Pyra.

Natomiast minimalne napięcie sterownika jest uwarunkowane następującymi czynnikami:
- procesor (ATtiny13v) - aby pracował musi mieć zasilanie co najmniej 1,8V, a ponieważ w szeregu z jego zasilaniem jest krzemowa dioda, trzeba dodać +0,7V co daje minimum na poziomie 2,5V
- napięciem Vf diody LED, którą sterownik będzie zasilał powiększonym o +0,15V spadku napięcia na stabilizatorach prądu diody (AMC) w zakresie pełnej stabilizacji
- oraz oczywiście ustawioną w sofcie minimalną wartością napięcia pracy, przy której włącza się zabezpieczenie akumulatora - 2,9V, ale pewnie je obniżę do 2,8V

Gardol napisał/a:
Można się odezwać na PM [...]

Jeżeli ktokolwiek ma do mnie pytania nie związane bezpośrednio z tematem dyskusji dot. tego projektu (lub wstydzi się o coś zapytać publicznie na łamach forum) to jak najbardziej zapraszam na PW ( flagiusz@op.pl )
_________________
Flagiusz
 
 
df


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 355
Skąd: z nienacka
Wysłany: 08-01-2010, 23:42   

Pyra napisał/a:
Kondziołka większego chyba zmieszczę w miejscu opisu D1/R5

Tak, da się - to dobre miejsce bo na pin.4 masz GND.

Pyra napisał/a:
wtedy na Pin 2 lub 3 podał bym VCC z baterii, ale chyba by tu trzeba przez jakiś rezystorek, bo Uwe pin > VDD proc, trochę mnie to niepokoi :roll:

A czemu nie na pin.5?

Jest zdecydowanie bliżej i albo zworkę, albo kilka-kilkanaście kiloomów idealnie tam wejdzie.
Każdy port (poza resetem) jest zablokowany do masy i Vcc zwrotnie diodami (ESD).
jak podłączysz zasilanie do dowolnego portu (poza res.) to procek wstanie i zacznie pracować, bo prąd zamknie się przez port, diodę zabezpieczającą do Vcc.
Przy założeniu, że nie będziesz go zasilał w takiej konfiguracji z napięcia >5,5V to nie masz się czego obawiać.

Pyra napisał/a:
Pin 5 ma już u mnie swoją rolę do odegrania ;)

No tak, oj kuszą Cię widzę te dwa kanały PWM, oj kuszą ;-)
_________________
Flagiusz
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8330
Skąd: Kielno
Wysłany: 09-01-2010, 00:05   

Darku, gratuluję ;-)
Od niedawna dwuklikam sobie tym twoim pomysłem i całkiem mi to do gustu przypadło.
Koledzy dopytują o wersję komercyjną, kiedy pojawi się w sklepiku?
Pisałeś o możliwości sterowania switchem-gdzie go podłączyć? Na schemacie nie jest zaznaczony. Może w przypadku jego zastosowania można by zmienić sposób sterowania?
 
 
 
Bulba 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 357
Skąd: Łódź
Wysłany: 09-01-2010, 22:21   

Zajefajna konstrukcja, nareszcie driver bez pieciuset trybow, siedmiuset grup etc....
No i zabezpieczenie dla tych ktorzy uzywaja lijonow nonprotect :)
Jezeli cena bedzie przystepna, to widze tutaj malego Hita :)
Gratulacje!
_________________
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Ostatnio zmieniony przez Bulba 10-01-2010, 00:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
czarny_kruk 


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 620
Wysłany: 10-01-2010, 00:07   

Gratulacje df. Pokazales co mozna wyciagnac z tego sterowniczka dzieki swietnemu softowi. W zasadzie nie ma sie czego doczepic. Zasugerowalbym jedynie zmiane w ostrzeganiu o rozladowanym accu. Z praktyki moim zdaniem lepsze jest konkretna ilosc (np. 5-8) migniec co 8sek po przekroczeniu progu niz mruganie niepotrzebnie przez kilkanascie minut. Alternatywne rozwiazanie to aby klikniecie po wlaczeniu sie ostrzegania powodowalo zaprzestanie dalszego migania co 8sek, zejscie do moon-mode pozostaje aktywne.

Co do watpliwosci Calineczki to microswitcha mozna podlaczyc do dowolnego wolnego portu i masy, zatem najlatwiej bedzie skorzystac z ktorejs pociagnietej sciezki. Po zmianie softu zamiast ktorejs blokady (trybow albo poziomow) bedzie mozna podlaczyc softswitcha. Tak przypuszczam.
_________________
użytkownik zbanowany za :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3691
 
 
df


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 355
Skąd: z nienacka
Wysłany: 10-01-2010, 13:22   

Bulba napisał/a:
Zajefajna konstrukcja, nareszcie driver bez pieciuset trybow, siedmiuset grup etc.... No i zabezpieczenie dla tych ktorzy uzywaja lijonow nonprotect :)
[...]
Gratulacje!

Dziękuję

czarny_kruk napisał/a:
Gratulacje df. Pokazales co mozna wyciagnac z tego sterowniczka dzieki swietnemu softowi.

Dziękuję, choć nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa :-)
Ale o tym za chwilę...

czarny_kruk napisał/a:
Zasugerowalbym jedynie zmiane w ostrzeganiu o rozladowanym accu. Z praktyki moim zdaniem lepsze jest konkretna ilosc (np. 5-8) migniec co 8sek po przekroczeniu progu niz mruganie niepotrzebnie przez kilkanascie minut.

Jeżeli ostrzeganie o niskim stanie miałoby się samo po kilku razach wyłączyć, to jaki miałoby ono sens? Celem tego jest właśnie informowanie użytkownika, że kończy się energia i jest on dopóty informowany, dopóki napięcie na akumulatorze jest poniżej ustalonej wartości.
Założę się, że wielu użytkowników po kilku ostrzeżeniach nie będzie już tego pamiętać i nagle zostanie zaskoczonych ciemnością (zabezpieczenie przed głębokim rozładowaniem).

czarny_kruk napisał/a:
Alternatywne rozwiazanie to aby klikniecie po wlaczeniu sie ostrzegania powodowalo zaprzestanie dalszego migania co 8sek, zejscie do moon-mode pozostaje aktywne.

Użytkownik w każdej chwili ma możliwość zmiany trybu na inny (jak i zmiany jasności w trybie), więc może świadomie zmienić tryb na mniej prądożerny.
Jeżeli tego nie zrobi, a napięcie zbliży się do granicy odcięcia, to sterownik ten sam podejmie za niego decyzję i przełączy jasność w moon-mode zachowując dany tryb pracy.
Jedno kliknięcie wycofa moon-mode przywracając ustawioną jasność w tym trybie itd.

czarny_kruk napisał/a:
Co do watpliwosci Calineczki to microswitcha mozna podlaczyc do dowolnego wolnego portu i masy, zatem najlatwiej bedzie skorzystac z ktorejs pociagnietej sciezki. Po zmianie softu zamiast ktorejs blokady (trybow albo poziomow) bedzie mozna podlaczyc softswitcha. Tak przypuszczam.

Mikroswitch włączyć można między pin 1 MCU, a masę - sterowanie takie samo jak odcięciem zasilania.

OK, pracuję nad rozszerzoną wersją 2.1, która zachowa wszystkie funkcje co opisana 2.0, a dodatkowo będzie miała tryb konfiguracji sterownika (nie mylić z ustawieniami jasności) z możliwością sprzętowej blokady. Tryb ten będzie osiągalny po 5-ciu szybkich kliknięciach i będzie się składał z 4 kolejnych opcji wyboru: TAK / NIE.

W ten sposób możliwe będzie softwarowe ustawianie następujących parametrów:
1. dostępność trybu strobe-rowerowy (tak=będzie/nie=nie będzie)
2. opcja pomiaru i kontroli stanu napięcia baterii (tak=włączona/nie=wyłączona)
3. pamięć ostatniego trybu (tak=włączona/nie=wyłączona)
4. opcja konfiguracji jasności dostępna po 3-kliku (tak=włączona/nie=wyłączona)

Każda z opcji wyboru przebiega w następujący sposób:
- przez 2 pierwsze sek. sterownik oczekuje ze zgaszoną diodę - kliknięcie w tym czasie anuluje zmianę danego parametru i powoduje przejście do kolejnego z zachowaniem jego aktualnej wartości
- następnie sterownik zapali diodę z jasnością średnią (tak) i co 2 sekundy będzie zmieniał jej jasność na niską (nie) i spowrotem - pojedyncze kliknięcie w danym stanie oznacza dokonanie wyboru danej opcji i przejście do kolejnego parametru
- brak dokonania wyboru dowolnej z opcji w czasie 10 sek. spowoduje wyjście z trybu konfiguracji bez dokonywania zmian.

Istnieje możliwość blokady trybu konfiguracji poprzez zwarcie zworki R3 - będzie to jedyny sprzętowy "przełącznik", gdyż reszta została przeniesiona do softu.

Rozwiązanie to wnosi nowy wymiar w możliwościach adaptacji działania sterownika pod indywidualne potrzeby użytkownika.

W nowej wersji obniżyłem progi napięć w funkcji pomiaru napięcia ogniwa na:
< 3,05V - ostrzeganie
< 2,9V - przełączenie w moon-mode
< 2,8V - wyłączenie (zabezpieczenie przed głębokim rozładowaniem)

A zatem w praktyce będzie to działać tak:
- pracujący wybrany tryb (do czasu spadku napięcia do ok. 3,05V)
- pracujący wybrany tryb z ostrzeganiem co 8 sek. (3,05-2,9V)
- przełączenie w moon-mode
- przełączenie w moon-mode + ostrzeganie
- wyłączenie sterownika (zabezpieczenie)

Wersja 2.1 przechodzi aktualnie testy.
_________________
Flagiusz
 
 
emerel 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 113
Skąd: z pogranicza :-)
Wysłany: 10-01-2010, 14:25   

df napisał/a:

Wersja 2.1 przechodzi aktualnie testy.

Gratuluję i czekam (-y ;-) ) na wersję "produkcyjną", szerzej dostępną.

pozdrawiam!
 
 
Bulba 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 357
Skąd: Łódź
Wysłany: 10-01-2010, 16:16   

Zapomnialem zapytac wczesniej, jaka jest jego sprawnosc ?
_________________
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
 
 
 
czarny_kruk 


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 620
Wysłany: 10-01-2010, 16:41   

df napisał/a:

czarny_kruk napisał/a:
Zasugerowalbym jedynie zmiane w ostrzeganiu o rozladowanym accu. Z praktyki moim zdaniem lepsze jest konkretna ilosc (np. 5-8) migniec co 8sek po przekroczeniu progu niz mruganie niepotrzebnie przez kilkanascie minut.

Jeżeli ostrzeganie o niskim stanie miałoby się samo po kilku razach wyłączyć, to jaki miałoby ono sens? Celem tego jest właśnie informowanie użytkownika, że kończy się energia i jest on dopóty informowany, dopóki napięcie na akumulatorze jest poniżej ustalonej wartości.
Założę się, że wielu użytkowników po kilku ostrzeżeniach nie będzie już tego pamiętać i nagle zostanie zaskoczonych ciemnością (zabezpieczenie przed głębokim rozładowaniem).


Wg mnie to dyskusyjna sprawa. Kwestia ilosci tych przypomnien. Po 5-8 mozna juz dosc dobitnie zapamietac o co chodzi, a z autopsji wiem ze miganie przez kilkanascie minut JEST uciazliwe, kiedy to mozemy jeszcze w pelni korzystac z energii.

df napisał/a:

czarny_kruk napisał/a:
Alternatywne rozwiazanie to aby klikniecie po wlaczeniu sie ostrzegania powodowalo zaprzestanie dalszego migania co 8sek, zejscie do moon-mode pozostaje aktywne.

Użytkownik w każdej chwili ma możliwość zmiany trybu na inny (jak i zmiany jasności w trybie), więc może świadomie zmienić tryb na mniej prądożerny.
Jeżeli tego nie zrobi, a napięcie zbliży się do granicy odcięcia, to sterownik ten sam podejmie za niego decyzję i przełączy jasność w moon-mode zachowując dany tryb pracy.
Jedno kliknięcie wycofa moon-mode przywracając ustawioną jasność w tym trybie itd.

Tyle, ze po przelaczeniu na nizszy tryb przez uzytkownika miganie zdaje sie nie znika? Czyli zalozmy - korzystajac ze sredniej jasnosci wlacza sie miganie i z racji nieduzego obciazenia mamy to miganie zagwarantowane przez kilkadziesiat minut. :(

Bulba napisał/a:
Zapomnialem zapytac wczesniej, jaka jest jego sprawnosc ?

Srednia sprawnosc dla zasilania z li-ion i tego rozwiazania (driver liniowy) wyniesie okolo 90%.
_________________
użytkownik zbanowany za :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3691
 
 
lennin 


Pomógł: 109 razy
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 2291
Skąd: Łódź
Wysłany: 10-01-2010, 17:41   

czarny_kruk napisał/a:
df napisał/a:

czarny_kruk napisał/a:
Alternatywne rozwiazanie to aby klikniecie po wlaczeniu sie ostrzegania powodowalo zaprzestanie dalszego migania co 8sek, zejscie do moon-mode pozostaje aktywne.

Użytkownik w każdej chwili ma możliwość zmiany trybu na inny (jak i zmiany jasności w trybie), więc może świadomie zmienić tryb na mniej prądożerny.
Jeżeli tego nie zrobi, a napięcie zbliży się do granicy odcięcia, to sterownik ten sam podejmie za niego decyzję i przełączy jasność w moon-mode zachowując dany tryb pracy.
Jedno kliknięcie wycofa moon-mode przywracając ustawioną jasność w tym trybie itd.

Tyle, ze po przelaczeniu na nizszy tryb przez uzytkownika miganie zdaje sie nie znika? Czyli zalozmy - korzystajac ze sredniej jasnosci wlacza sie miganie i z racji nieduzego obciazenia mamy to miganie zagwarantowane przez kilkadziesiat minut. :(


Nie do końca tak jest. Z autopsji wiem że mryganie w 100% ustępuje przy przełączeniu na przykładowe 10% na długi okres czasu. Pewnie to wina mich akusów :)
_________________

Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,88 sekundy. Zapytań do SQL: 15