www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Driver Flagiusza (programowalny) - nowa odsłona
Autor Wiadomość
hEx

Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-01-2010, 17:49   

powitania ;)
Bardzo fajny projekt, ciekawostka: kiedyś testowałem eeprom w ATmega8, średnio do pierwszego błędu wyszło 4537000 zapisów (tej samej komórki).
Do wydłużenia żywotności używałem dwóch buforów cyklicznych, jeden na wskaźnik, drugi na daną (o takiej samej długości, wskaźnik ostatnio zapisanej komórki z oczywistych względów nie mógł być zapisywany ciągle w tym samym miejscu).
 
 
df


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 355
Skąd: z nienacka
Wysłany: 25-01-2010, 18:17   

hEx napisał/a:
powitania ;)
Bardzo fajny projekt, ciekawostka: kiedyś testowałem eeprom w ATmega8, średnio do pierwszego błędu wyszło 4537000 zapisów.

No to ładnie - to będzie jakieś 45x więcej niż gwarantuje producent.
Zakładam, że leciałeś licznikiem w kółko w pełnym zakresie od 0-0xff.

Ja minimalizuję zerowanie bitów, negując (do postaci logicznie komplementarnej) wszystkie zapisywane fizycznie do pamięci wartość i odwracam je tuż po odczycie. A więc tam, gdzie operuję na prostych wartościach 0,1,2,3... nie zużywam niepotrzebnie pamięci na ff-owanie i zaraz po tym ponowne zerowanie bitów, co jeszcze bardziej powinno zwiększyć jej długie i bezawaryjne życie.

hEx napisał/a:
Do rozłożenia używałem dwóch buforów cyklicznych, jeden na wskaźnik, drugi na daną (o takiej samej długości, wskaźnik ostatnio zapisanej komórki z oczywistych względów nie mógł być zapisywany ciągle w tym samym miejscu).

Ja swoje rozpraszanie zrobiłem podobnie, tylko że moja przestrzeń wskaźników jest stosunkowo mała (silnie agreguje różne dane na pojedynczych bajtach) i mam dodatkową kopię przestrzeni wskaźników, gdyż uznałem, że one także pomimo setek tysięcy/milionów rzadziej występujących zmian także powinny być redundantne i zabezpieczone. Reszta pamięci to liniowa dużą przestrzeń, w którą dynamicznie mapuję docelowe wartości.
Każdy zapis weryfikowany jest odczytem i jeżeli odczytam co innego niż zapisałem (błąd), to posługując się algorytmem obliczenia "najdalszego" wskaźnika +1 określam nowy adres danej komórki modyfikując dany wskaźnik.
Obszar wskaźników zmieniany jest tylko przy relokacjach danych - a więc zmienia się on tylko, gdy nie uda się weryfikacja odczytu zapisanej danej, a więc nastąpi jej relokacja.
Dodam, że zapasowy bufor na wskaźniki nie jest równolegle zapisywany wraz z buforem głównym, ale wykorzystywany tylko i wyłącznie dla wskaźnika, którego komórka bazowa uległa uszkodzeniu - wówczas następuje przeniesienie tego konkretnego wskaźnika i dalsze jego zapisy idą wyłącznie na bufor drugi (na kopię). W ten sposób także i wszystkie wskaźniki mają swoje "zapasowe" kopie.
_________________
Flagiusz
 
 
hEx

Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26-01-2010, 09:45   

df napisał/a:

Zakładam, że leciałeś licznikiem w kółko w pełnym zakresie od 0-0xff.

Tak, choć na początku nie było to takie oczywiste - w pierwszej wersji zapisywałem ciągle tą samą liczbę, gdzieś w okolicach 10mln zorientowałem się że coś nie gra (mimo że wartość zapisana była równa odczytanej). Okazało się że ona mi tam zamarzła na stałe, z eeproma zrobił się prom ;).

Każdy sposób spełniający zadanie jest dobry.
 
 
lennin 


Pomógł: 109 razy
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 2291
Skąd: Łódź
Wysłany: 26-01-2010, 17:24   

Uff w końcu dostałem :D kochana nasza poczta polska. Ide sobie klikać. Dzięki Darku :mrgreen:
_________________

Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
 
 
 
Bulba 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 357
Skąd: Łódź
Wysłany: 26-01-2010, 23:22   

Ja czekam na wersje 1.4A :)
No moze nie ja tylko moja V-65C :D
_________________
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8330
Skąd: Kielno
Wysłany: 01-02-2010, 21:48   

df napisał/a:

......

W ten sposób możliwe będzie softwarowe ustawianie następujących parametrów:
1. dostępność trybu strobe-rowerowy (tak=będzie/nie=nie będzie)
2. opcja pomiaru i kontroli stanu napięcia baterii (tak=włączona/nie=wyłączona)
3. pamięć ostatniego trybu (tak=włączona/nie=wyłączona)
4. opcja konfiguracji jasności dostępna po 3-kliku (tak=włączona/nie=wyłączona)

Każda z opcji wyboru przebiega w następujący sposób:
- przez 2 pierwsze sek. sterownik oczekuje ze zgaszoną diodę - kliknięcie w tym czasie anuluje zmianę danego parametru i powoduje przejście do kolejnego z zachowaniem jego aktualnej wartości
- następnie sterownik zapali diodę z jasnością średnią (tak) i co 2 sekundy będzie zmieniał jej jasność na niską (nie) i spowrotem - pojedyncze kliknięcie w danym stanie oznacza dokonanie wyboru danej opcji i przejście do kolejnego parametru
- brak dokonania wyboru dowolnej z opcji w czasie 10 sek. spowoduje wyjście z trybu konfiguracji bez dokonywania zmian.



Wersja 2.1 przechodzi aktualnie testy.



mam, mam właśnie przechodzi :mrgreen:
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, jak się do dwukliku człowiek przyzwyczai to nawet chyba jest lepszy od jednokliku...oswajam się...
Będę miał jakieś wnioski to się pochwalę :mrgreen:
Idę klikać :razz:
 
 
 
pawelsz 


Pomógł: 52 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 1824
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-02-2010, 21:55   

ano ja od dawna ćwiczę inne wersje, ale jednak dwuklik
na razie jest ok, musze ogniwo wyładować celem obaczenia bajerków, hmm, ale coś z uwag wymyślę, żeby nie było, że nie klikałem
edi
us wiem
wchodzimy do programowania jasności i se mryga 2 razy po 2 mrugnięcia i dopiero potem zmiania, ale w sumie jak się wie, to nie jest to złe, kurczę ide dalej klikać forwardem
 
 
 
freebike


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 267
Skąd: Boguszów
Wysłany: 01-02-2010, 22:10   

Też klikam, popieram że dwuklik jest ok. Co do informowania o słabym zasilaniu wolałbym rozwiązanie bez ciągłego mrugania. Kilka mrugnięć informujących mnie że czas oszczędzać to co jeszcze zostało w aku lub zmienić go na nowy, z pewnością mi wystarczy. Mógłby się powtarzać przy ponownym włączeniu latarki. Mrugacz co 8 sek trochę denerwuje. Wolałbym zejść na niższy tryb i świecić mniejszą mocą do nowej granicy gdzie latarka mnie poinformuje że trzeba zejść na jeszcze niższy tryb. Później odcięcie zasilania.

Oczywiście doceniam pracę DFa nad projektem i wciąż jestem podekscytowany posiadaniem takiego drivera :) Chciałem tylko napisać co może być zmienione.
_________________
... i wszystko jasne ;)
 
 
Marcio 

Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 31
Skąd: Czeski Cieszyn
Wysłany: 02-02-2010, 13:27   

U mnie tez wczoraj wyladowal paczek z wersja 1A i 1,4A. Narazie testowalem 1,4A i jest fajnie. Troche musialem sie przyzwyczaic do UI i jeszcze chyba musze sie pobawic z klikiem, bo na dwuklik trzeba go miec bardziej czuly.
Bardzo mi sie podoba moon mode, ciekawy jestem, jak dlugo potrafi zaswecic na takim trybie :)
 
 
lennin 


Pomógł: 109 razy
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 2291
Skąd: Łódź
Wysłany: 02-02-2010, 13:32   

Szukałem błędów w tej wersji. Jak na razie po dwóch dniach klikania nie wpadło mi nic w oko ;) Gratuluje pomysłu i wykonania po raz kolejny.
_________________

Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
 
 
 
Pikom 


Pomógł: 136 razy
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 3325
Skąd: Gdynia
Wysłany: 02-02-2010, 14:22   

Trafiła do mnie latarka z tym driverkiem i klikam... Jestem pod wrażeniem, zwłaszcza że bałem się troszkę jak to będzie z dwuklikiem - ale jest wygodnie. Gratuluję i dziękuję za udostępnienie driverka :)
_________________
Pozdr.
Pikom


Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie zamieszczanych przeze mnie zdjęć, wykresów lub pomiarów w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy i wyraźnej zgody. W szczególności dotyczy to czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie, zwłaszcza zaś bez zacytowania pochodzenia informacji i zamieszczenia odnośnika do Forum.
 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8330
Skąd: Kielno
Wysłany: 02-02-2010, 14:52   

...a ja zapowiadam, że wsadzę (a przynajmniej spróbuję) ten sterowniczek do czołówki Ultrafire H3, wykorzystam sterowanie switchem i postaram się zdać foto-relację;-)
 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8330
Skąd: Kielno
Wysłany: 06-02-2010, 22:10   

no to mam problem ;-)
testuję najnowszą wersję...i
Chciałem go wsadzić do H3-ki, własnie teraz....ale BARDZO przydało by się by mikroswitchem DAŁO SIĘ CAŁKOWICIE kontrolować driverek. Albo nie wiem jak, albo nie mogę go wyłączyć switchem, jedynie odcinając zasilanie. A bardzo przydała by się taka funkcja-np. dłuższe przytrzymanie switcha i driverek robi off. Darku, co Ty na to???

Mimo wszystkow sadziłem go do H3. Po to, by klikać. Nie wiem, czy zrobiłem coś nie tak, czy coś źle zaprogramowałem, ale od tego klikania zrobiło mi się tak, ze mam 3 tryby, z czego 1 i 2 zawsze mają taka samą jasność. Bez względu na to, czy programuję jasnośc na 1wszym czy na 2gim-ustawiam ja dla obu-na identyczną. :o Na 3cim mogę miec tylko najniższy. Jak wchodze w procedurę reg. jasności....zatwierdzam jasnośc to po wyjściu od razu mam następny tryb(strobo)
Kolejna ciekawostka...pamiętacie, jak niektórym gasły LED-y gdy w najniższym trybie poświeciło się na soczewkę? No to mam to samo :mrgreen: Myslałęm, w czasie zabawy w programowanie, że mi coś nie styka, a tu led pod lampkę biurkową-gaśnie, oddala-robi się jasniejszy :mrgreen: Aha, po tym jak zepsułem te regulacje jasności to próbowałem też regulowac ją przez odłączanie zasilania-efekt ten sam.
 
 
 
Marcio 

Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 31
Skąd: Czeski Cieszyn
  Wysłany: 09-02-2010, 14:00   

No i ja tez mam cos ciekawego. Mam wersje 1,4A i dzis mialem okazje zrobic pomiary na zrodle napiecia stabilizowanego z ragulacja. Testowalem XPG-R5. Prad trzymal sie na 1,46A od 6 do 4,2V i raptem zaczal spadac. Przy 4,0V bylo 1,1A i przy 3,7V mialem juz tylko 0,82A.
Czyzby takie wysokie Vf LEDa??? Jutro bede madrzejszy, zrobie taki sam pomiar dla samego LEDa.
Zrobilem taki sam pomiar do wersji 1A z XP-E Q3 i 1A trzymal sie praktycznie do 3,6V.
Mam 2 pytania:
1. Czy moze byc jakis problem w regulacji? To chyba nie sprawa programu, tak?
2. Moge podlaczyc zasilanie LEDa bezposrednio na stykach PCB i zarowno miec podlaczonego driverka? Bo nie chce mi sie odlutowac druciki (styki musze miec plaskie), ale nie chce uszkodzic driwera.
 
 
lennin 


Pomógł: 109 razy
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 2291
Skąd: Łódź
Wysłany: 09-02-2010, 17:19   

Wygląda na wysokie Vf XP-G to też częściowo odpowiedz na pierwsze pytanie. ad2 to nie potrafię pojąć pytania.
_________________

Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 15