www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Driver Flagiusza (programowalny) - nowa odsłona
Autor Wiadomość
pawelsz 


Pomógł: 52 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 1824
Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-02-2010, 17:33   

miałem pare xpg, wszystkie miały mniejsze Vf niż xpe czy xre
przy tym sterowniku 1.4A moja xpg r5 miała Vf coś ok 3.2V chyba- sprawdzę wieczorem (ponotowałem toto) i może jutro sprawdzę ile idzie A w diodę przy rozładowanym akusie
edi
sprawdziłem pomiary- świecy akus, w diodę szło 1.45A i Vf wtedy było 3.1V
jak znajdę miernik to zmierzę Vf i A dla rozładowanego akusa i tej samej diody
 
 
 
pawelsz 


Pomógł: 52 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 1824
Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-02-2010, 21:48   

i ju z z grubsza wiadomo- jak to zazwyczaj bywa, nieważne jest ile mamy V bez obciążenia, ale ile V jak latara działa
prosty test , akus z ozysku V na nim (bez obciążenia) 3.87 i mamy na diodzie kole 1A, wsadziłem akusa od AW ma bez obciążenia 3.85V i na diodzie mamy 1.35A (mniej niż obiecane niby ale znacznie więcej pomimo mniejszego V)
Także zasilanie czy sterownik ? pozostawiam to otwarte
 
 
 
Marcio 

Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 31
Skąd: Czeski Cieszyn
Wysłany: 10-02-2010, 08:51   

Problem rozwiazany. Moze za to wysokie Vf diody.
Oto pomiary. Najpierw pomiar pradu do drivera (Idriver), potem zasilana dioda bez drivera (Idiody). Widac, ze regulacja dziala, jak powinna (cca 0,15V).
Uin Idriver Idiody
4,2 1,34 1,60
4,1 1,21 1,46
4,0 1,10 1,30
3,9 1,00 1,13
3,8 0,92 1,05
3,7 0,82 1,00

Szkoda.
PS: Kupie XP-G w jak najcieplejszej barwie na PCB 14-16mm z niskim Vf.
 
 
greg 


Pomógł: 174 razy
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 3364
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10-02-2010, 08:51   

Im startsze ogniwo, tym większa rezystancja wewnętrzna. Zwłaszcza widać to na akumulatorach z odzysku, ze starych baterii laptopowych. Teoretycznie wyglądają dobrze, ładują się, napięcie ponad 4V, podłączasz driver i po 2 minutach jest już 3,3V i samo Vf LEDa ogranicza prąd do niskich wartości. Zetknąłem się już nie raz z tym problemem. Zatem uwaga na "doskonałe" ogniwa z odzysku.
Ostatnio zmieniony przez greg 10-02-2010, 13:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Marcio 

Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 31
Skąd: Czeski Cieszyn
Wysłany: 10-02-2010, 08:52   

W moim przypadku ogniwa sa OK - patrz na pomiary powyzej.
 
 
greg 


Pomógł: 174 razy
Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 3364
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10-02-2010, 10:02   

Marcio, to było ogólne stwierdzenie. Radzę posprawdzać napięcia na ogniwach pod obciążeniem, zwłaszcza tych "z odzysku".
_________________
Sterownik extended v3.0 HE <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
 
 
Marcio 

Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 31
Skąd: Czeski Cieszyn
Wysłany: 10-02-2010, 12:51   

Rozumiem. Ale moje pomiary sa zrobione za pomoca zasilacza z napieciem stabilizowanym, tzn. nie z akumulatora.
 
 
pawelsz 


Pomógł: 52 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 1824
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10-02-2010, 13:19   

Marcio, przy zasilaniu z lion wychodzi całkiem inaczej, dochodzi klasa ogniwa itd
natomiast nie jestem do końca przekonany, czy tylko Vf ma wpływ na spadanie jasności/prądu na diodzie, zreszta bardziej krytyczny jest spadek napięcia na akumulatorze pod obciążeniem, także pomiary z zasilaczem labo to taka mega fikcja
 
 
 
lennin 


Pomógł: 109 razy
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 2291
Skąd: Łódź
Wysłany: 10-02-2010, 13:46   

Do tego każdy spadek napięcia na sprężynce, gwincie czy cienkim przewodziku. Z dzisiaj nowe ogniwa 18650 Trustfire DXowe. 4V w spoczynku 3.85V przy 0.5A i 3.65V przy 1A obciążenia. Resztę możecie sobie sami domówić ;)
_________________

Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
 
 
 
Marcio 

Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 31
Skąd: Czeski Cieszyn
Wysłany: 10-02-2010, 13:53   

Wszysko jasne, panowie :)
Tylko tyle, ze jak sie do tego wszystkiego przykloci wosokie Vf diody, to nie bedzie duzo swiatla...
 
 
Biszkopt 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 67
Skąd: Łódź
Wysłany: 01-03-2010, 13:08   

Mam małą sugestię. Może warto by było zmienić sposób (poziom logiczny) blokady ustawień na przeciwny, czyli zwarcie pinów zezwala na programowanie. A po co to zamieszanie? Po zabudowaniu drivera w latarce lub czołówce, pomimo wcześniejszej decyzji o skorzystaniu z dobrodziejstwo uniknięcia niezamierzonego przekonfigurowania ustawień, po zastosowaniu małego kontaktronu będzie można dokonać ewentualnych zmian w sposobie działania, bez konieczności zazwyczaj kłopotliwego dostępu do drivera. Wystarczy magnes neodymowy przyłożony do obudowy i pełna funkcjonalność drivera będzie dostępna. Ewentualnie można jeszcze wykorzystać piny od rezystora R5, które chyba w obecnej wersji oprogramowania są wolne, do definiowania poziomu sygnału umożliwiającego dostęp do menu ustawień (jeżeli taka potrzeba okaże się pożądana).
_________________

 
 
 
pawelsz 


Pomógł: 52 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 1824
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-03-2010, 13:14   

a po co , skoro blokadę możesz ustawić też w setupie ?
 
 
 
Biszkopt 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 67
Skąd: Łódź
Wysłany: 01-03-2010, 13:31   

Blokada ustawień jasności tak, a moja sugestia dotyczy wejścia w tryb konfiguracji parametrów sterownika. (5 - klików).
_________________

 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8330
Skąd: Kielno
Wysłany: 02-03-2010, 19:24   

Biszkopt, może i ma to jakiś sens ale zrobić 5cio klika przypadkiem łatwo nie jest ;-)
 
 
 
pawelsz 


Pomógł: 52 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 1824
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-03-2010, 20:04   

ano... i trza szybko klikać dość
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15