www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Szczegóły na samym dole

Poprzedni temat «» Następny temat
Przerobienie 3xR14 na 2x18650
Autor Wiadomość
____michal 

Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 32
Skąd: w-wa
Wysłany: 03-01-2013, 11:20   Przerobienie 3xR14 na 2x18650

Witam serdecznie wszystkich pasjonatów światła :)
Pomimo wykształcenia trochę związanego z techniką/elektryką z bawieniem się w "małe laboratorium" mam sporatyczną styczność.

Chodzi mi po głowie pomysł przerobienia zasilania latarki,.
Oryginalnie zasilanej z 3 baterii R14, połączonych szeregowo. Źródło to 1 dioda Cree-XML T6.
Biorąc pod uwagę większa wygodę używania ogniw 18650 niż R14, zrobiłem małą przeróbkę (koszyczek w miejsce 3xR14) na zasilanie z jednego ogniwa 18650. Wg. pomiarów luxomierzem jest zdecydowanie lepiej niż na oryginalnym zasilaniu. Prąd przy zasilaniu z 18650 (kupione od kolegi z forum z Piaseczna) to 1,8A, na bateriach było zdecydowanie mniej.
Idąc za ciosem myślę o zasilaniu z dwóch ogniw połączonych równolegle.
Wytoczyłbym dłuższy koszyk, połączył ogniwa do siebie minusami (jakąś metalową pastylką pomiędzy gniazdami).
Ładowanie w standardowej ładowarce, wyjmując z koszyka ogniwa.
Przy plusach ogniw w gniazdach sprężynki.
Kombinuje jeszcze jak sprytnie poprowadzić przewód od "-" ogniw do zewnętrznej części koszyka. oraz jak połączyć plusy ogniw.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, ostrzeżenia przed błędami.
jakiego metalu najlepiej używać w elementach (sprężynki, zewnętrzne bieguny koszyka dotykające biegunów w obudowie latarki)? Mosiądz, miedź, aluminium?
Jakaś wskazówka co do przekroju przewodów?

A może kombinuje za bardzo i są dostępne jakieś gotowe tego typu układy, które mógłbym wpasować w miejsce 3xR14? W sklepach widziałem tylko koszyki na 2x18650 równolegle ale obok siebie nie jedno za drugim.


pozdrawiam
michał
 
 
smokuxx1987 


Pomógł: 146 razy
Dołączył: 16 Maj 2012
Posty: 1843
Skąd: Krosno
Wysłany: 03-01-2013, 11:48   

Co to za latarka?
Podeślij jakieś zdjęcia żeby można było sobie wyobrazić mniej więcej jak to jest zrobione.
Zasilanie z ogniw równolegle to martnotrastwo w takiej dużej latarce.
Przy zasilaniu szeregowym wykorzystasz potencjał obudowy, baterii i mniej kombinacji z wdrożeniem takiego ułozenia.
Wystarczy jakaś plastikowa rurka centrująca ogniwa i nowy sterownik zasilany z 2 lub więcej ogniw.
Idealny będzie AX2003 3A max w diode.
Pozdro również Michał
 
 
____michal 

Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 32
Skąd: w-wa
Wysłany: 03-01-2013, 13:14   

Dzięki za szybką odpowiedź.
latarka podwodna:
http://tecline.com.pl/Lat...3379,3493).aspx

W sumie też nad tym myślałem żeby połączyć szeregowo i jakoś napięcie obniżyć tylko nie bardzo miałem pojęcie, ze można takie gotowe układy kupić.

Nie zależy mi kompletnie na żadnych funkcjach dodatkowych typu 70/50/30%.
Po prostu chciałbym dostawać dobry prąd na diodę, teraz przy 1,8A jest naprawdę zadowalająco no ale 2-2,5A bym nie pogardził :)
Czy jest szansa na podłączenie sterownika nie zależnie w sensie żeby był przy "pakiecie" ogniw a nie przy diodzie w latarce? Mimo wszystko chciałbym zachować możliwość awaryjnego wrzucenia 3xR14.
Ostatnio zmieniony przez Pyra 03-01-2013, 19:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pikom 


Pomógł: 136 razy
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 3325
Skąd: Gdynia
Wysłany: 03-01-2013, 13:19   

No nie przerabiaj w żadnym wypadku... Tylko popsujesz, toć to latarka-ideał. W końcu jak chcesz uzyskać wynik lepszy niż 1500 lumenów z jednej diody przez 4 i pół godziny? :twisted:
_________________
Pozdr.
Pikom


Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie zamieszczanych przeze mnie zdjęć, wykresów lub pomiarów w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy i wyraźnej zgody. W szczególności dotyczy to czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie, zwłaszcza zaś bez zacytowania pochodzenia informacji i zamieszczenia odnośnika do Forum.
 
 
 
____michal 

Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 32
Skąd: w-wa
Wysłany: 03-01-2013, 13:24   

Pikom napisał/a:
No nie przerabiaj w żadnym wypadku... Tylko popsujesz, toć to latarka-ideał. W końcu jak chcesz uzyskać wynik lepszy niż 1500 lumenów z jednej diody przez 4 i pół godziny? :twisted:


hehe no faktycznie nie spojrzałem na to z tej strony :)
Wschodni producenci mają widać fantazje ;)
 
 
smokuxx1987 


Pomógł: 146 razy
Dołączył: 16 Maj 2012
Posty: 1843
Skąd: Krosno
Wysłany: 03-01-2013, 14:38   

Na każdym sterowniku masz straty.
Na tym fabrycznym przypuszczam że największe.
Na dobrych sterownikach masz straty do max 10%.
2 sterowniki jeden przy bateriach a 2 fabryczny nie mają sensu dlatego że ten fabryczny i tak nie puści większego prądu, a straty tylko bd większe.
Wywal fabryczny sterownik i wsać ten na AX2003 + do tego ogniwa szeregowo.
W trybie max poświeci 1.5 godziny w trybie 30% 4.5 .
Teraz prawie każdy sterownik ma tryby i ciężko dostać taki bez.
Możesz sobie ustawić na sterowniku np brak pamięci trybów i 2 tryby Hi i medium.
Wtedy latarka zawsze startuje z max trybu a po szybkim dwukliku dopiero przeskakuje na niższy.
 
 
____michal 

Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 32
Skąd: w-wa
Wysłany: 03-01-2013, 16:05   

Pytanie gdzie szukać takiego gotowego sterownika?
Szukając po "AX2003" nie wiele znajduje opcji zakupu.

Patrząc po parametrach ok wydaje się być:
http://www.intl-outdoor.c...126v-p-361.html

W Polsce mozna cos takiego kupić? Na allegro znalazłem coś takiego ale pod jedno ogniwo
http://allegro.pl/sterown...2911435156.html

Dziś jeszcze raz zajrzę do wnętrza latarki ale wydaje mi się, że tam nie ma żadnego sterownika...
 
 
smokuxx1987 


Pomógł: 146 razy
Dołączył: 16 Maj 2012
Posty: 1843
Skąd: Krosno
Wysłany: 03-01-2013, 16:24   

Zapytaj użytkownika upek.
Tydzień temu u niego kupiłem ten driver.
Żeby wymienić sterownik musisz rozkręcic głowice na części pierwsze.
 
 
____michal 

Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 32
Skąd: w-wa
Wysłany: 03-01-2013, 22:53   

Więc wygląda to tak:





czyli szukam sterownika na plytce o srednicy 17mm...
Ostatnio zmieniony przez ____michal 08-01-2013, 18:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zbychur 


Pomógł: 200 razy
Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 3684
Skąd: Drogomyśl
Wysłany: 03-01-2013, 23:30   

Witaj,

Czy na 4-tym zdjęciu to druga strona tego "czegoś" z 1-go zdjęcia? Cokolwiek by to nie było to na pewno nie jest sterownik.
 
 
____michal 

Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 32
Skąd: w-wa
Wysłany: 04-01-2013, 00:11   

Zbychur napisał/a:
Witaj,

Czy na 4-tym zdjęciu to druga strona tego "czegoś" z 1-go zdjęcia? Cokolwiek by to nie było to na pewno nie jest sterownik.


Zgadza się.
Jak pisałem wcześniej, nie ma zadnego sterownika, plytka z jakims rezystorem.
 
 
smokuxx1987 


Pomógł: 146 razy
Dołączył: 16 Maj 2012
Posty: 1843
Skąd: Krosno
Wysłany: 04-01-2013, 00:30   

To teraz sobie ustal z czego chcesz zasilić diode.
Ja ci proponuje 2 ogniwa szeregowo i wspomniany przeze mnie driver.
 
 
Zbychur 


Pomógł: 200 razy
Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 3684
Skąd: Drogomyśl
Wysłany: 04-01-2013, 01:45   

____michal napisał/a:
Wschodni producenci mają widać fantazje


a sprzedawca jeszcze większą. Nie bądź zły przyjacielu, ale ta latarka to jedno wielkie oszustwo, zwłaszcza cenowe. Chyba, że to za te 200m zanurzenia :mrgreen:

To co napisał smokuxx1987, będzie najlepszym rozwiązaniem jeżeli idzie o 2 ogniwa. Pytanie tylko czy się zmieszczą?

Jeśli natomiast idzie o jedno ogniwo to sterownik najlepiej taki http://allegro.pl/sterown...2911435156.html

To nasz forowicz o lokalnym niku Greg, z nim dogadasz się co do trybów lub możesz sam je ustawiać zworkami, twój wybór. Mogą być tylko 2, ale jeden słabszy musisz mieć, bo przy wyższym prądzie w pomieszczeniu zamkniętym możesz sobie poparzyć paluchy :) Pasuje w Twoją pigułę bez toczenia i kombinowania.

Kolejna sprawa, to dioda, osobiście bym ją wymienił, jeśli chcesz tam puścić większy prąd, dlatego, że podłoże na zdjęciach wygląda na typowo chińską taniochę i obawiałbym się o odprowadzanie ciepła, poza tym w takich konstrukcjach najczęściej montowane są diody o obrzydliwie zimnej barwie. (no chyba, że ktoś taką lubi)
 
 
ptja 

Pomógł: 67 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 1936
Skąd: Łódź
Wysłany: 04-01-2013, 11:10   

Zbychur napisał/a:
/.../ cenowe. Chyba, że to za te 200m zanurzenia/.../


no niestety, sprzęt z etykietką "nurkowy" jest zagadkowo droższy niż bez etykietki. Dlatego część rzeczy kupuje się np. w Castorama diving shop (np. sekatory) :-)
Inna sprawa, że akurat światełka muszą być naprawdę dobrze zrobione, żeby woda pozostawała na zewnątrz.

Dzięki za "wiwisekcję" lampki.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Frogman 

Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-01-2013, 20:47   

Też zastanawiałem się nad kupnem tej latarki (nawet założyłem dzisiaj nowy wątek na ten temat w dziale latarek podwodnych). Te 1500 lumenów wygląda zachęcająco, ale bardzo podejrzanie. ____michal rozumiem, że jesteś w posiadaniu takiej latarki? Jak z jakością wykonania? Warto kupić ją do zmodowania?
Jeśli chodzi o zasilanie zostawiłbym oryginał - baterie albo akumulatory R14, z racji dostępności w różnych zakątkach świata.
Drugą alternatywą jest KXmax grallmarine. Firma pewna, parametry realne, ale cena trochę wyższa. A i tak musiałbym trochę podłubać bo chciałbym cieplejszą barwę diody i szerszy kąt świecenia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 17