MASTECH MY-68

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
bosss

MASTECH MY-68

Post autor: bosss »

Witam wszystkich swiatłomaniaków...Opisze troche multimert Mastech My-68.W jego posiadanie wszedłem za posrednictwem forum.Jeden z miłościwie nam panujnujacych adminów(Bocian) posiadał go na sprzedaż zastanawiałem sie, posiadałem już miernik ale mnie denerwował bo był chinski i mierzył jak mu się podobało myślałem o zmianie ale ostatecznie namowił mnie C++ za co pragne mu z tego miesca podziekować :wink: Okazyjna cena miała wpływ na moja decyzje(60PLN).W ten sposób doszło do tranzakcj sprzęt-gotówka miedzy zarzadem...Ale wracaja do multimetru po 2 mieciacach użytkowania mogę już conieco powiedzieć.
Obrazek
Pierwsze wrazenie:
,,Ale duzy" no nie jest to kompaktowy sprzet (Długość/szerokość/wysokość: 187mm/91mm/30mm) wazy ok 310g z baterią ma to swoje plusy miernik stabilnie stoi na stole nie ma mowy o przesunieci go niechcący tracajac reka czy ciagnąc lekko za kabel pomiarowy.Na pocztku dziwnie bylo z niego korzystać bo moj wczesniejeszy miernik mial wymiary duzej paczki fajek a nie polowy wagonu fajek;)Miernik ma gumowa ochronek co chroni go przed upadkami.Mozna postawić go na stole z 3 pozycjach:
Na stojąco:
Obrazek
Na pół stojąco:
Obrazek
Może tez leżeć;
Obrazek
Miernim można tez zawiesci na scianie nad biurkiem w warsztacie bardzo fajne i spryte rozwiazanie;)Wszystko za pomoca 2 nózek ktore wychodza z gumwego ochraniacza.Z tyłu miernika znajduje sie tez miejce by umocowac przewody pomiarowe.
Obrazek

Miernik jest bardzo dokładny a jego najwiekszym plusem jest to ze sam dobieraz zakresy tak by jak najdoklaniej pokazac dana wartosc.Jego pomiary sa w miare szybkie.Sprawdzilem swoj sprzet w laboratorium i dane techniczne podane przez producenta zagadzaja sie ze stanem faktycznym:
Miernikma mozemy uzyc do merzenia:
-Napięcia DC 400mV (+/- 0 0.7% +/- 2) do 1000V (+/- 0.8% +/- 2), w pięciu zakresach
-Napięcia AC 400V (+/- 3.0% +/- 3) do 750V (+/- 1.0% +/- 3), w pięciu zakresach
-Prądu DC 400uA (+/- 1.2% +/- 3) do 10A (+/- 2.0% +/- 5), w pięciu zakresach
-Prądu AC 400uA (+/- 1.5% ± 5) do 10A (+/- 3.0% +/- 7), w pięciu zakresach
-Rezystancji 400 Ohm (+/- 1.2% +/- 2) do 40 Mohm (+/- 2% +/- 5), w sześciu zakresach
-Pojemność 4nF (+/- 5.0% +/- 5) do 200uF (+/- 3.0% +/- 3), w sześciu zakresach
-Częstotliwość 9.999kHz (+/- 2.0% +/- 5) do >200kHz, w siedmiu zakresach
-Test hFE Tak
-Test Diody Tak
-Test ciągłości
Multimer jest zasialany z 1szt bateri 9V.
Obrazek
Do zestawu dostałem wygodny pokrowiec:
Obrazek

Podsumowujac to bardzo dobry sprzet dla amatora cena nowego to wydatek ok.90PLN na alledrogo.
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Bosss fajna recenzja. Normalnie się łezka w oku kręci jak widzę mojego starego Mastecha :cry: i to co on ze mną przeszedł :twisted: Ale fajnie że Ci służy, to porządny sprzęcik. Teraz też mam Mastecha, trochę bardziej rozbudowany model. A co mnie wkurza i dlaczego tęsknię za starym to ten nieszczęsny auto-off którego nie idzie wyłączyć :???:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Bardzo ciekawa i przydatna recenzja...dzieki Bosss ;-)
Warto wiedziec co jest sprawdzone a co podejrzane...a miernik bardzo wazna rzeczw pracowni...
Awatar użytkownika
bosss

Spoko chłopaki Pzdr dla zarządu :wink:
SP2BZW

Re: MASTECH MY-68

Post autor: SP2BZW »

...
Ostatnio zmieniony sobota 11 paź 2008, 00:39 przez SP2BZW, łącznie zmieniany 1 raz.
madmun

Post autor: madmun »

SP2BZW no wiesz eksperymenty genetyczne na zarodkach i takie tam inne :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Latarki to przykrywka tylko :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Ja jestem tradycjonalistą Fluke/Brymen/Metex - mierniki pomiarowe uniwersalne, z tańszych dopuszczalne Voltcrafty z serii produkowanych u Metexa.

Na Uni-T i Mastecha i kilka innych firm "jak Metex" mnie trzęsie :twisted:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...a wiesz Dominiku, ostatnio mam uraz do przechwalebnego Fluke-a, w moim kilkumiesiecznym mierniku zawiodly mnie przewody pomiarowe.A miernik kosztowal z 1300zl lub wiecej...(firmowy)...i oszukalem sie z tego powodu na jednej diagnozie.Na oko kabelki wygladaja idealnie.Dzwonilem do Bialla, pogadalem sobie z serwisem i ostatnio czesto im sie zdarza...wiec...wnioski same sie nasuwaja.
Polecali Brymena, rowniez pod wzgledem przewodow pomiarowych.Lada dzien bede mial Brymena na testy, z funkcja loggera i rs232 :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

ooo- zapodaj Arku potem jakieś info- kusi mnie jakiś miernik z podłączeniem do kompa, ino wszędzie jeszcze RSy mają a nie USB, ale przypadkiem mam w lapie RS-232.
Szkoda , że nie ma prostych,ale dobrych mierników- mi by wystarczył w sumie pomiar napięć, prądu :)
Awatar użytkownika
Dominik

Przewody są najlepsze od Metexa - studenci mogą je po 2-3 lata męczyć :).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...no taki mierniczek z rs-em to jest to.
Osobiscie zamowilem tego:
Brymen 515X:
http://www.biall.com.pl/cont/pdfs/102018.pdf

Najtanszy Brymen z rs232 to wydatek rzedu 316zl:
http://www.biall.com.pl/cont/pdfs/102015.pdf
i ten mierniczek pewnie sluzyl by Ci latami....co o tym sadzisz Dominiku?
Wiecej o Brymenie powiem jak w lapy go dostane, na stole postawie...etc.Polecaja go, moze wart swojej ceny ;-)
O przepraszam, za 280zl:
http://www.biall.com.pl/cont/pdfs/102015.pdf
Jak nie masz RS232 w kompie Pawle to mozesz kupic nawet na tej witrynce adapterek dedykowany za 60zl,zreszta lista tutaj:

http://www.biall.com.pl/category,multim ... 2,$20.html
Awatar użytkownika
Dominik

Calineczka pisze:...no taki mierniczek z rs-em to jest to.
Osobiscie zamowilem tego:
Brymen 515X:
http://www.biall.com.pl/cont/pdfs/102018.pdf
Zacny - główny + dla latarkowicza to pomiar ciągły prądu powyżej 200mA (w tym mierniku do 10A) co zwykle jest ograniczeniem tanich mierniczków.
Awatar użytkownika
bosss

Dominik pisze:Ja jestem tradycjonalistą Fluke/Brymen/Metex - mierniki pomiarowe uniwersalne, z tańszych dopuszczalne Voltcrafty z serii produkowanych u Metexa.

Na Uni-T i Mastecha i kilka innych firm "jak Metex" mnie trzęsie :twisted:
Mozesz mi wytłumaczyć jaki jest sens kupienia przezemnie np. Fluke za 1000PLN jeżeli z miernika kozystam raz na miesiac a czasie zadziej i tylko po to zeby zobaczyc czy aku ma 3V czy 4V. Jak dla mnie nie ma to sensu...Nie kazdemu jest potrzebny tak zawansowany sprzet dobrze jak bys to zrozumial, a nie wysliemal sie z czyjegos sprzetu...

Edyta :mrgreen:
Ostatnio zmieniony niedziela 17 lut 2008, 12:57 przez bosss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Bosss, a czemuz mial bym sie wysmiewac z twojego sprzetu?Wybacz ale zle to odebrales, absolutnie nie mam zwyczaju smiac sie z kogos/czegos dlatego ze jest to gorsze.
Ten Fluke jest firmowy a nie moj wlasny-pisalem o kablach zeby udowodnic ze Fluke tez ma wpadki.
JA w szufladzie na co dzien w domku mam jakas tanioche za 40zl bodajze.Do prostych pomiarow w zupelnosci wystarcza.Za najdrozszy mierniczek w moim domu zaplacilem moze 140zl.
Jakze mial bym sie smiac?
Awatar użytkownika
bosss

Calineczka Sorry nie chodzilo o Ciebie nie to co potrzeeba zacytowalem :oops:
ODPOWIEDZ