www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036

Poprzedni temat «» Następny temat
ładowarka na lm317
Autor Wiadomość
sokol06 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 44
Skąd: Prawie Żyrardów
Wysłany: 27 Sierpień 2010, 02:06   ładowarka na lm317

Ostatnio znalazłem schemat ładowarki na lm317 (ten na samym dole) z opisu wynika, że wraz ze wzrostem napięcia aku spada prąd ładowania, czyli teoretcznie pasowałoby do charakterystyki ładowania li-ion. Ładowany miałbybyć tym pakiet 4s.
Tak więc czy warto próbować zrobić coś takiego, i czy będzie to bezpieczne(ogniwa niezabezpieczone)
 
 
Pyra 


Pomógł: 463 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6280
Skąd: Gądki
Wysłany: 27 Sierpień 2010, 05:33   

Witam
Można, tym nie mniej, nie zaleca się ładowania pakietów szeregowych bez balansowania.

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
sokol06 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 44
Skąd: Prawie Żyrardów
Wysłany: 27 Sierpień 2010, 08:48   

Witam
Tak wiem, że pakiet powinno sie balansować, i zamierzam co 2-3ładowania doładowywać osobno aku.
Przeładowanie też raczej nie grozi, ładowarka da maksymalnie 16v czyli po 4v na ogniwo.
Ogniwa chciałem wyselekcjonować do pakietów, i czy pomiar napięcia na ogniwie w czasie pracy w latarce będzie miarodajny? Chce zapisywać napięcie aku co 15min przez 1h w czasie pracy w latarce i potem wybrać do pakietów aku o podobnym spadku.
Odnosnie schematu czy tranzystor bc107 można zastąpić tranzystorem bc547? Co to za elemnt oznaczony jako F na wejściu? Jaka powinna być wartość opornika r4?
Pozdrawiam
 
 
Volt 


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 414
Skąd: Bydgoszcz/W-wa
Wysłany: 27 Sierpień 2010, 11:12   

Witam,
co do schematu:
1. BC107 możesz zastąpić BC547
2. Element oznaczony jako F to bezpiecznik (z angielskiego FUSE)
3. R4 to opornik 1Ω o mocy 5W

Pamiętaj, że jak będziesz ładował ten pakiet do 16V to napięcie zasilania musi być większe niż te 12V na schemacie, powinno wynosić co najmniej 20V
Prąd 1,5A to prąd maksymalny dla LM317, a już przy 1A będzie się on troszkę grzał, więc musisz zapewnić mu odpowiednie odprowadzenie ciepła (tj przykręcić na jakiś radiator). Im większa różnica między napięciem wejściowym a wyjściowym, tym bardziej będzie się układ grzał. Oczywiście jeśli ta różnica będzie mała i/lub będziesz ładował prądem mniejszym niż maksymalny może się okazać że radiator będzie zbędny :wink:

Pozdrawiam
_________________
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
 
 
sokol06 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 44
Skąd: Prawie Żyrardów
Wysłany: 27 Sierpień 2010, 22:46   

Witam

Zdaje sobie sprawe, że będzie co chłodzić, zwłaszcza, że chce dać lm350, który da maksymalnie 3A :twisted: (swoją drogą ciekawe czy układ wytrzymałby 5A z lm338 lub 10A-lm396 :twisted: )
Oporniki wystarczą 1/4W czy powinny być większe?

Pozdrawiam
 
 
Pyra 


Pomógł: 463 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6280
Skąd: Gądki
Wysłany: 27 Sierpień 2010, 22:51   

sokol06 napisał/a:
Oporniki wystarczą 1/4W czy powinny być większe?

Spokojnie, oprócz R4 oczywiście.

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
piaseq 


Dołączył: 02 Wrz 2010
Posty: 28
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 3 Wrzesień 2010, 13:36   

Witam! Mam pytanie do tego tematu, mianowicie jak zrobić tam diodę sygnalizującą stan urządzenia? Bo w takiej postaci nie wiadomo czy ładuje czy już jest naładowane.
_________________
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
 
 
 
sokol06 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 44
Skąd: Prawie Żyrardów
Wysłany: 3 Wrzesień 2010, 16:52   

Witam.
Wydaje mi sie, że widziałem schemat z diodą w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic206362.html

Wczoraj poskładałem układ na płytce uniwersalnej, narazie sprawdzałem regulacje napięcia, ale coś nie bardzo działa tzn. najpierw nie przylutowałem jednej nóżki tranzystora i regulacj wcale nie było, teraz wszystko polutowane dobrze, raz sie dało wyregulować, teraz znowu nie działa :-|
 
 
Pyra 


Pomógł: 463 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6280
Skąd: Gądki
Wysłany: 3 Wrzesień 2010, 20:20   

Cudze chwalicie swego nie znacie ;)

4 post od dołu

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
piaseq 


Dołączył: 02 Wrz 2010
Posty: 28
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 4 Wrzesień 2010, 15:31   

Ten schemat, który podał Pyra wygląda świetnie. Gdyby tam zrobić diodę dwukolorową, która świeciłaby na czerwono w czasie ładowania a na zielono po naładowaniu to byłby już miodek. Z tego co widzę mógłby tam być kolejny tranzystor dla drugiej katody. Mam rację?
_________________
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
 
 
 
sokol06 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 44
Skąd: Prawie Żyrardów
Wysłany: 4 Wrzesień 2010, 21:11   

Poskładałem ładowarke na pająka, wszystko działa :) (mój pierwszy układzik) Szkoda tylka, że pełny prąd łądowania da sie ustawić dopiero od napięcia około 6,2V. Przy napięciu 4,2V ładowarka daje około 0,4A.
Swoją drogą zabezpieczenie nadprąowe lm317 to jakaś sciema, dało rade wyciągnąć 1,9A. Lm pewnie dałby jeszcze troche, ale zasilacz już nie wyrabiał. Przy takim prądzie opornik 1/5W był rogrzany tak, że niedawało się go dotknąć, będzie wsam raz, żeby sie rogrzać po zimowej jeździe :twisted:
 
 
piaseq 


Dołączył: 02 Wrz 2010
Posty: 28
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 4 Wrzesień 2010, 21:35   

To dla mnie może być problemem, jeśli ładowarka daje 0.4A przy 4.2V. Moje napięcie ładowania będzie wynosiło 4.2V. Trzeba temu jakoś zaradzić bo inaczej cała praca na nic... Czy ktoś a w szczególności Pyra, który ten schemat podawał może coś powiedzieć na temat tego problemu?
_________________
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
 
 
 
Pyra 


Pomógł: 463 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6280
Skąd: Gądki
Wysłany: 5 Wrzesień 2010, 09:46   

sokol06 napisał/a:
Poskładałem ładowarke na pająka, wszystko działa :) (mój pierwszy układzik) Szkoda tylka, że pełny prąd łądowania da sie ustawić dopiero od napięcia około 6,2V. Przy napięciu 4,2V ładowarka daje około 0,4A.
Swoją drogą zabezpieczenie nadprąowe lm317 to jakaś sciema, dało rade wyciągnąć 1,9A. Lm pewnie dałby jeszcze troche, ale zasilacz już nie wyrabiał. Przy takim prądzie opornik 1/5W był rogrzany tak, że niedawało się go dotknąć, będzie wsam raz, żeby sie rogrzać po zimowej jeździe :twisted:

Witam
Układ jest zaprojektowany do napięcie końcowego 4,2V a prąd ładowania (ograniczenie prądu) to 0,5A, tak więc jeśli poszło więcej, to coś musiałeś skopać, bo schemat był kilkakrotnie wypróbowany i działał. Oczywiście ograniczenie prądowe zależy od rozrzutu parametrów użytych elementów ale na pewno nie zbliży się nawet do 1A.
Rezystor R3 i R4 powinny mieć około 0,6W, przy czym jeden ogranicza prąd do 250mA, załączenie drugiego daje 0,5A.
Zasilanie układu powinno być o około 4V wyższe od napięcia wyjściowego, czyli jakieś 8,5V. Nie wolno przekraczać napięcia ładującego Li-Iona 4,2V.
Jeśli chcesz zwiększyć prąd ładowania to powinieneś zmniejszyć wartość rezystora pomiarowego R3 (i R4) zgodnie z zależnością

R [Ω] = 0,6V / I [A]

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
sokol06 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 44
Skąd: Prawie Żyrardów
Wysłany: 5 Wrzesień 2010, 10:13   

Chyba wszystko jest ok, tylko mówimy o 2 różnych układach, ja testowałem ładowarke z pierwszego postu. Wiem mój błąd, nie napisałem w poprzednim poscie o którym układzie mówie :oops:
Pozdrawiam
 
 
piaseq 


Dołączył: 02 Wrz 2010
Posty: 28
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 6 Wrzesień 2010, 18:08   

Po krótkiej przerwie... otrzymałem dzisiaj paczkę z ogniwami. Panasonic 2000mAh zgrzewane po 2 sztuki równolegle. Ponieważ kupiłem więcej, gość przysłał również całą elektronikę. Pomyślałem, że może da się wykorzystać termistory. Czy jest jakaś możliwość dołożenia do tej ładowarki zabezpieczenia termicznego z ich wykorzystaniem? Odpowiedni tranzystor w odpowiednim miejscu mógłby załatwić sprawę?
_________________
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 14