www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036

Poprzedni temat «» Następny temat
Taśmy LED - zasilanie
Autor Wiadomość
zgf1 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 178
Skąd: Zywiec
Wysłany: 24 Marzec 2011, 08:20   Taśmy LED - zasilanie

Testuję sobie taśmę LED 60/1m i świeci bardzo ładnie.
Jednak chciałbym zapytać czy można je jakoś zasilić bezpośrednio z sieci 230V?
(mniejsze straty energii pewnie)

Problem u mnie wygląda następująco.
Ledy to dekoracja pokoju/przedpokoju, wymagane byłoby stosowanie co najmniej kilku zasilaczy, z jednego nie ma szans mimo stosunkowo małej ilości ledów. (rozłożenie oświetlenia).
 
 
igi


Pomógł: 33 razy
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 601
Skąd: Elbląg
Wysłany: 24 Marzec 2011, 13:52   

Nie no musi być jakaś przetwornica, zasilacz. W sieci po pierwsze jest prąd zmienny, po drugie 230/3v ~76 - tyle diod byś musiał mieć w szeregu żeby to zadziałało, do tego jakieś oporniczki do zabezpieczenia.

Pomijam już nawet fakt że taka taśma jest dostosowana do zasilania 12v, więc diody są połączone np po 4-5 szeregowo a szeregi równolegle.
 
 
Krzys201 

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 14:53   

Witam,

teoretycznie i tylko teoretycznie można by podłączyć kilkanaście taśm LED połączonych szeregowo do sieci 230V przez mostek prostowniczy i jakiś kondensator wygładzający. Ale jest to bardzo zły pomysł bo przede wszystkim napięcie w sieci ma duże wahania a diody LED nie znoszą niestabilności. Po drugie taki układ byłby bardzo wrażliwy na przepięcia a te potrafią błyskawicznie uszkodzić diody LED. Kolejna sprawa to fakt, że przy usterce jednej taśmy cała reszta natychmiast przestanie świecić lub w gorszym przypadku kiedy uszkodzone ledy zrobią zwarcie to pozostałe taśmy zostaną spalone zbyt dużym prądem!
Tak więc zdecydowanie odradzam tego typu połączenia.
Dobry zasilacz elektroniczny (większa sprawność niż w transformatorowych) i mamy spokój z wszelką konserwacją oświetlenia LED na lata!

Pozdrawiam
 
 
igi


Pomógł: 33 razy
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 601
Skąd: Elbląg
Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 15:07   

Ja mam w domu podłączone na jakimś zasilaczu od monitora lcd z allegro i śmiga.
Zasilacz kosztował grosze, oddaje z tego co pamiętam 4A. Jedyny minus to po roku codziennego używania sfajczyły się styki od włącznika światła na ścianie, i to tylko z tej strony gdzie mam ledy podłączone, druga działa ok, więc zasilacz musi jakieś większe obciążenie na starcie powodować od żarówki.
 
 
Krzys201 

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 15:15   

Styki się sfajczyły dlatego, że przetwornice napięcia (a takie są właśnie stosowane między innymi w zasilaczach dla LCD) mają na wejściu sporą pojemność i przy załączaniu zasilania powstaje duży impuls prądowy podczas ładowania kondensatora.
Podobnie jest na przykład w zasilaczach komputerowych i dlatego obwody zasilania dla komputerów zabezpiecza się bezpiecznikami o charakterystyce C, czyli zwłocznej.

Czasami może pomóc zamontowanie przełącznika z neonówką, ale przy tanich zasilaczach może się wtedy pojawić tak zwane "próbkowanie", czyli podłączone taśmy LED będą co jakiś czas błyskać na chwilkę :)
 
 
Miodosław 

Pomógł: 28 razy
Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 649
Skąd: Świnoujście
Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 16:45   

Trzeba powiedzieć jednoznacznie takiej taśmy, o jakiej pisał zgf1 nie da się podłączyć bezpośrednio do napięcia sieciowego! Pomijając problemy napięć/prądów byłoby to po prostu niebezpieczne! Nigdy nie będzie w czymś takim wystarczającej izolacji przed porażeniem!
Inną sprawą jest zasilanie LEDów bezpośrednio z napięcia sieciowego (uwzględniwszy bezpieczeństwo!). Zrobiłem kiedyś taki układ i działał bez problemów. Potrzeba do tego jedynie prostownik na 230 V, odpowiedni kondensator, do tego oporniczek i ... 96 białych LEDów. "Projekt" i związane z nim zagadnienia opisałem kiedyś już na Światełkach. W ostatniej wersji zamiast oporniczka był LM317 w konfiguracji źródła prądowego.
_________________
Dubito ergo sum!
 
 
 
konradzik

Dołączył: 24 Maj 2011
Posty: 6
Skąd: z domu ;)
Wysłany: 24 Maj 2011, 13:36   

Na wstepie witam wszystkich ;)
Mam jedno pytanko bo posiadam kilkanascie listw LED takich jak ta
http://allegro.pl/promocj...1606087359.html

48LED/48cm

w kazdym opisie tych listw jest podany inny pobor pradu i nie mam pojecia ile jest na prawde.
Chodzi o to ze chce je podpiac po 5szt czyli 2,5m/250 diod i nie wiem jakiego transformatora uzyc. Mysle o tym:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1621607212 jest to 30w zasilacz jesli listwa ma 8,4W/1m bo to chyba najbardziej rzetelna informacja to potrzebuje 22w wiec zostanie spory zapas mocy wiec nie powinien sie grzac. Moglby ktos z doswiadczenia powiedziec ile ta listwa ma mocy? posluzyc maja jako oswietlenie nocne dla zwierzat ;)
 
 
Pyra 


Pomógł: 463 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6181
Skąd: Gądki
Wysłany: 24 Maj 2011, 14:00   

Witam
Mam gdzieś kawałek takiej "listwy" i zamontowane tam są standardowe diody 20mA
Tak więc 48 / 3 (bo tyle jest w szeregu daje nam 16 równoległych łańcuchów po 3 diody.
w każdą gałąź dajemy po 20mA czyli mamy 0,32A na listwę przy napięciu 12V mamy 3,84W.
Tak więc informacja o poborze 8,4W na 1m jest bardzo bliska prawdy, w związku z czym, podany przez Ciebie zasilacz powinien podołać, a mały zapas mocy jest bardzo wskazany, ze względu na zmienność warunków chłodzenia.

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
Bocian 
Site Admin


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 2076
Skąd: Wiskitki
Wysłany: 24 Maj 2011, 14:04   

A propos zasilania taśmy LED z sieci to miałem ostatnio ciekawy przypadek. W domu w którym robiłem przeróbkę oświetlenia na LED właściciel poprosił mnie żebym zrobił coś z oświetleniem w pokoju dziecięcym. Pod sufitem zabudowane były 4 odcinki taśmy białej ciepłej która.... mrygała tak, że nie dało się wysiedzieć tam dłużej niż kilka sekund. Po dostaniu się do zasilania okazało się, że "fachowiec" mocujący to oświetlenie podpiął taśmy do zwykłego transformatora toroidalnego 13.5V zmiennego (bez żadnego mostka). LEDy więc mrugały sobie wesoło z częstotliwością sieciową :mrgreen:
_________________
... Dobry ADMIN - tu szukaj pomocy w razie problemów ze ZŁYMI ;)
 
 
 
konradzik

Dołączył: 24 Maj 2011
Posty: 6
Skąd: z domu ;)
Wysłany: 24 Maj 2011, 15:20   

Dzieki wielkie za szybka i bardzo rzeczowa odpowiedz. 65-70% obciazenia zasilacza myślę, że nie będzie zbytnio sie grzał, bo niestety będzie zabudowany w szafce w terrarium. Taki impulsowy jak podalem powyzej bedzie ok czy inwestowac w cos lepszego?

W związku z tym, że ledy posłużą do oświetlenia gadów w nocy potrzebuję ściemniacz bo na pełnej mocy świecić zwierzętom po oczach nie mogą :) kupiłem 4szt czegoś takiego
http://allegro.pl/sciemni...1590366351.html

Listwy beda automatycznie wlaczane o godz 21 i gaszone o 6.30 rano.

Nie sugerować się ceną, gdyż nie dałem zarobić handlarzom i sam z chin sobie kupiłem w cenie tego 1 - 4szt ;) tak samo z ledami jakieś grosze. Prosiłbym o odpowiedz czy nie bedzie najgorszy, nie bede sie nim bawil jedynie raz ustawie i tyle ;)
Ostatnio zmieniony przez konradzik 24 Maj 2011, 15:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 290 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 7979
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24 Maj 2011, 15:21   

:o
Chyba, że miało to wyłączyć dzieciory z obiegu, uśpić, zamęczyć, zahipnotyzować.....pytałeś jak działa? Gotów jestem u siebie też tak zasilanie zrobić ;-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14