Mam nadzieję, że dział odpowiedni...
Na początek przydługawy wstęp - za co trochę przepraszam

Darzę wielkim sentymentem Mini Maglite 2AA, (moja pierwsza solidna latarka kupiona za własnoręcznie zarobione pieniądze

Nie potrzebuję kupować dobrze świecącej latarki, na brak takowych nie narzekam. Nie chcę też z Mini Maga robić działa fotonowego, szperacza, czy innej latarki mocy. Niemniej chciałbym, żeby dalej był użyteczny w domu - dawał z 30-50+ lumenów (więcej też chętnie

Fajnie było by, gdyby wsadzić jakiś sterownik, który stabilizował by prąd, aby nie było jak z podłączeniem diody (z rezystorem) do ogniwa, że w pierwszej chwili błyszczy niczym supernowa a później żarzy się do końca świata.
Dodatkowo nie chciałbym wydać za dużo pieniędzy, liczę się z kupieniem diody (bo ta, którą włożyłem mi nie odpowiada ;P), kolimatora, sterownika, kleje/pasty termoprzewodzące się znajdą

Mam następujące pytania:
Pytanie 1. a) Czy wypatrzony przeze mnie na DX sterownik AK-007 SKU 50526 byłby dobry?
Pyt. 1. b) włącznik (gdy już zrobię takowy) odłączał by prąd od baterii, nie wiem czy to jest standardowe "miejsce" włącznika w takich układach, a przynajmniej w powyższym?
Pyt 1. c) A może jakiś inny lepszy sterownik? Tylko DUŻYM ograniczeniem jest miejsce, myślałem o włożeniu go w korpus (14mm średnicy), jak by był jakiś bardzo płaski to może dało by się pod diodę, ale tam niewiele więcej miejsca, jakoś z 15-16mm, choć pewno nie ma 16. Ze strony z której wkładałem diodę jest 18mm, ale o tej średnicy to za nią jest przestrzeni z 1-2mm, ew mógł bym ją przesunąć do przodu o 1-2mm, ale to już mi się tak nie podoba, bo bym musiał mieć niedokręconą nakrętkę i mógłbym mieć problem z włożeniem innej diody/optyki

Samodzielnie robione sterowniki niestety w moim przypadku odpadają

Pokażę, jak (w ramach nudzenia się wieczorem i zabaw z tym, co miałem w domu) włożyłem i połączyłem LED SSC P4 wyjęty z Petzl Myo RXP (nie ja wyjmowałem) i optyka również z tej czołówki. Po podłączeniu bezpośrednio do dwóch AA alkaicznych (prawie nowych) w diodę szedł prąd ok 100mA - efekt bardzo fajny (oprócz barwy), światła znacznie więćej niż na żarówce, pięknie rozłożony strumień - taki progresywny, bez wyraźnych odcięć i bez artefaktów, jak dla mnie strumień idealny - piękny po prostu

Dioda była na Starze, musiałem go przyszlifować z każdej strony, żeby weszła do latarki, potem wkleiłem na klej termoprzewodzący Thermopox (miedziany). Mimo pięknego strumienia, wiem, że Cree są efektywniejsze (temu w Myo już tego P4 nie ma...)
W przyszłości chcę włącznik zrobić z tyłu lampki - to chyba jakoś wymyślę, chyba, że ktoś ma jakiś pomysł/podpowiedź, to bardzo proszę o sugestię. Na razie wymyśliłem, że z tyłu by była sprężyna niepodłączony do obudowy, i jakiś styk, który by załączał dopiero przy mocniejszym ściśnięciu sprężyny, czyli przy przykręceniu głowicy z przodu (było by odwrotne włączania jak do tej pory, ale to nic

Widziałem, że są jakieś włączniki na tył do kupienia, TerraLux czy coś, dla mnie strasznie drogie i *dla mnie* psujące piękno tej latarki, temu bym wolał uniknąć takiego włącznika.
Pyt. 2. Jaką diodę zastosować i gdzie kupić, by była na Starze (ew. kole ok 18-19mm

BTW: Czy w Mariteksie nalutowują diody na Stary? jeżeli nie, to gdzie takie dostać? (z tym założeniem, żeby nie były zimne białe, bo z tymi to mniejszy problem)
Pyt. 3. Przy takim mocowaniu jak do tej pory, czyli oszlifowany star wklejony w tuleję, jaki maksymalny prąd bezpiecznie używać, by nie przegrzać diody?
Ewentualnie mogę pod diodę dać jeszcze okrągłą blachę miedzianą 2-3mm i też ją razem na klej termoprzewodzący wkleić... Nic więcej nie wykombinuję z chłodzeniem.
Przepraszam, że tak dużo pytań na raz. Co do mocowania sterownika, to sobie pewno poradzę, w majsterkowaniu czuję się dobrze, choć brakuje mi narzędzi

Pozdrawiam Kuba
ps. przeszukiwałem trochę to forum w poszukiwaniu informacji o modowaniu tej latarki i znalazłem tylko takie wątki:
[K] Reflektor dla XR-E fi 18-20mm /NIEAKTUALNE/
Maglite mini
[S] Mini MagLite SSC P4@lambda, IMS 20mm, Li-ion, klik, 2aku - tutaj MK1 bardzo porządnie przerobił latareczkę, w sumie zmienił ją dość mocno - czego ja chcę uniknąć. tzn. ja chcę uniknąć zewnętrznej zmiany - oczywiście nie licząć wyglądu z przodu