Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

murgrabia1410
Posty: 790
Rejestracja: piątek 05 wrz 2008, 23:10
Lokalizacja: POLAND

Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: murgrabia1410 »

Jak w miarę łatwy sposób, zmienić zasilanie z 4 x NICD na Li-ion? Ten temat już dawno chodzi mi po głowie. Ale nie mam pomysła...
Awatar użytkownika
Goferjw
Posty: 199
Rejestracja: poniedziałek 20 paź 2014, 21:35
Lokalizacja: Jarosław

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: Goferjw »

2s + step down ?
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
Mociumpel
Posty: 1838
Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 13:50
Lokalizacja: Wrocek

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: Mociumpel »

A w czym? czy to latarka? jaka średnica (AA czy AAA)? czy inne coś?
Convoy wymyślił buck/boosta https://pl.aliexpress.com/item/1005001593972699.html - zakres wprawdzie 3-4,2V ale działa i daje sporo soku (dla XHP50.2 3V w S11 działa poprawnie) - ponoć wysokosprawny ...
murgrabia1410
Posty: 790
Rejestracja: piątek 05 wrz 2008, 23:10
Lokalizacja: POLAND

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: murgrabia1410 »

To nie latarka. Dostałem leciwy wkrętak Skil'a 2248. I szkoda go wyrzucić. Przetwornica przy tak wysokich prądach odpada. Brak miejsca na radiator. Eneloopy też odpadają. Był już kiedyś eksperyment z podobnym narzędziem.
plecho1
Posty: 911
Rejestracja: środa 03 cze 2015, 12:20
Lokalizacja: Świdnik
Kontakt:

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: plecho1 »

Też kiedyś zmieniałem zasilanie we wkrętaku tylko z mniejszym napięciem bo 2.4V i po zastosowaniu jednego wysokoprądowego Li-Ion z silnikiem nic się nie dzieje. Może nie używam go bardzo często ale zdarzało mi się nim skręcać meble i cały czas działa. U Ciebie przy dwóch ogniwach procentowo było by podobnie, możliwe że silnik by przeżył ale jak masz obawy to może zastosuj LiFePo4 a nie Li-Ion.
Awatar użytkownika
Browar
Posty: 636
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 18:33
Lokalizacja: Kraków

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: Browar »

18650 x 2 da max 8,4 V przez chwilkę, pod obciążeniem nawet nie tyle. Silnik prawdopodobnie jest na napięcie 4-8V, może nawet zakres jest większy (np silniki pracujące na 12V mają w karcie katalogowej zazwyczaj zakres 8-16V) A im większe napięcie tym mniejszy prąd, a to lepiej dla komutatora i aku.
pozdrav
GanzConrad
Posty: 916
Rejestracja: wtorek 14 paź 2014, 20:44
Lokalizacja: Słupsk

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: GanzConrad »

Nie sprawdzałeś, czy to będzie pracować na 1x18650? Może się okazać, że nie będziesz potrzebował zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem, bo padnie przy np. 3.7V
murgrabia1410
Posty: 790
Rejestracja: piątek 05 wrz 2008, 23:10
Lokalizacja: POLAND

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: murgrabia1410 »

Zabezpieczenia wkrętak nie posiada. Nie wiem, czy jakieś narzędzia z nicd takowe posiadają. Przy oryginalnym starym pakiecie, jak siądzie napięcie to wkrętak i tak próbuje obrócić. Więc bez zabezpieczenia li-ion trzeba będzie uważać.
Z 18650 jeszcze próby nie przeprowadziłem. Aktualnie mam wszystkie wysoko-prądowe zgrzane w pakiety. I siedzą we wkrętarkach.
GanzConrad
Posty: 916
Rejestracja: wtorek 14 paź 2014, 20:44
Lokalizacja: Słupsk

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: GanzConrad »

Chodzi mi o to, że aku 1.2V gdy jest rozładowane ma około 1V, więc przy 4V wkrętak możliwe, że będzie jeszcze pracował, ale np już przy 3V (co jest dolną bezpieczną granicą dla li-ion) już nie będzie kręcił, więc kwestia zabezpieczenia rozwiąże się sama bo nie będzie możliwe używanie wkrętaka poniżej bezpiecznej granicy. Tak czy inaczej najpierw bym to przetestował.
murgrabia1410
Posty: 790
Rejestracja: piątek 05 wrz 2008, 23:10
Lokalizacja: POLAND

Re: Zasilanie 4.8V - jak zamienić na li-ion

Post autor: murgrabia1410 »

Dziękuję za wyjaśnienie. W ramach prób wykorzystam jakieś zwykłe ogniwo.
ODPOWIEDZ