Podziel się swoją radością

....nie pasujące gdzie indziej...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Uruchomiłem w 80% modem GSM Siemens T35i :D

delux
Posty: 104
Rejestracja: wtorek 21 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Kielce

Post autor: delux »

Sąsiadka walczyła z panem dozorcą by użyczył jej "szlauf" by mogła podlewać swoje roślinki. Od dwóch dni leży za oknem ok 150 m węża więc jako patrol pilnujący wczoraj po 23 zapodałem światłem od Dariusza s2 tak na 50% mocy czy leży i nikomu do rąk się nie przydał a sąsiedzi 2x nie po oczach he he

Awatar użytkownika
pier
Posty: 1752
Rejestracja: poniedziałek 21 lut 2011, 09:02
Lokalizacja: Biłgoraj-Sól

Post autor: pier »

Joon dlaczego w 80%?
Ja uruchomiłem modem Wavecom fastrack supreme 20 który jest zajefajny bo ma smsy w trybie tekstowym.

joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

pier, została obsługa smsów przychodzących- mogę ręcznie sprawdzić czy coś przyszło ale modem tego jeszcze sam nie zgłasza. Tak samo z połączeniami przychodzącymi- dostaję tylko zgłoszenie że mam połączenie, jeszcze tego nie ogarnąłem. Ten modem również obsługuje tryb tekstowy, tak samo jak pdu ;) No i jest wysyp bo goły bez anteny i zasilacza można dorwać na alle za 20 złociszy ;)

arekm
Posty: 770
Rejestracja: niedziela 22 sty 2012, 15:25
Lokalizacja: Polska

Post autor: arekm »

Robią teraz jakieś tanie moduły GSM ale malutkie? Wszystkie, które kojarzę to krowy ogromne. Coś wielkości 1x lub 2x esp8266 by było ciekawe.

joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Ciężko z małymi gotowcami, no chyba że peryferia i pcb sam zaprojektujesz do dostępnych czipsetów.

Awatar użytkownika
pier
Posty: 1752
Rejestracja: poniedziałek 21 lut 2011, 09:02
Lokalizacja: Biłgoraj-Sól

Post autor: pier »

Joon prezentacja numeru dzwoniącego to komenda AT+CLIP a sygnalizacja nowego smsa to AT+CNMI.
Oczywiście trzeba wpisać odpowiednie wartości.
Ja za mojego Fastrack-a dałem całe 10zł.

Arekm są moduły SIM900 ale cena wysoka. Teraz widzę na allegro ktoś sprzedaje kompletny takim moduł za 124zł.

joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Znam komendy, gorzej z parametrami. przy CLIPie np. dodaje mi jakieś śmieci przed i po numerze dzwoniącym. No ale to nie temat na to.

arekm, jak będziesz coś wybierał to patrz się żeby moduł miał własny zasilacz, przy gsmie 2-3A potrafi iść chwilowo.

Tomeqp
Posty: 1040
Rejestracja: niedziela 22 lis 2009, 20:06
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Tomeqp »

Naprawiłem sterownik pieca :!: :twisted: Aktualnie mam w domu awarię masową (nie, nie na skutek przepięcia), więc cieszy każde urządzenie, które uda się naprawić samemu bez płacenia serwisom lub kupowania nowego. :wink: Powoli wychodzę na prostą no bo... ja nie dam rady? :twisted:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
megabit
Posty: 1079
Rejestracja: poniedziałek 20 gru 2010, 11:26
Lokalizacja: Poznań

Post autor: megabit »

Udało mi się zmusić drukarkę termiczną do współpracy z pecetem :mrgreen:


Obrazek
NiteCore EZ123 XM-L T5 4B mod | NiteCore Defender Infinity | NiteCore D20 XM-L T6 3C mod | JetBeam JET-II MK3 mod | UltraFire WF-502B mod | Supfire S5 XM-L T6 3C mod

Awatar użytkownika
Jacek318
Posty: 783
Rejestracja: środa 19 gru 2012, 21:39
Lokalizacja: Haga

Post autor: Jacek318 »

Naprawiłem mikrostyk w myszce microsoftu, właściwie to podmieniłem na inny, praktycznie nie używany. Jeden wydatek mniej ;)

Wylicytowałem podkładkę chłodzącą zalmana ZM-NC1000. Bardzo ładnie dmucha, jest wyraźnie chłodniej, wentylator w laptopie praktycznie nie daje oznak życia.

Awatar użytkownika
septius
Posty: 195
Rejestracja: piątek 21 wrz 2012, 14:27
Lokalizacja: już Gdynia...

Post autor: septius »

Pomiędzy etatem regularnym a remontem mieszkania dla poprawy humoru zmontowałem pierwszą swoją latarkę. Convoy S2+, xp-l v6 3c, ref SMO, sterownik 2,8A Kolegi Alienth (pozdrawiam i dziękuję za pomoc!). I teraz "jak mi smutno, jak mi źle - biorę lampkę, świecę se" :mrgreen:
Pozdrawiam
Jacek

Hefajstos
Posty: 117
Rejestracja: piątek 14 maja 2010, 20:38
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: Hefajstos »

septius, gdzie zamawiałeś ref SMO do swojego convoya?

Awatar użytkownika
septius
Posty: 195
Rejestracja: piątek 21 wrz 2012, 14:27
Lokalizacja: już Gdynia...

Post autor: septius »

Kupiłem od Kolegi z forum. Był bodajże od ultrafire s-cośtam, wymiary się zgadzały. Nie obyło się bez małych przeróbek, trzeba było tu i ówdzie przeszlifować aby się zmieściły przewody przylutowane do diody, ten reflektor nie miał 'kołnierza' jak w reflektorach dedykowanych.
Pozdrawiam
Jacek

Hefajstos
Posty: 117
Rejestracja: piątek 14 maja 2010, 20:38
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: Hefajstos »

Ok. Dzięki za odpowiedź. Myślałem że są gdzieś gotowe.

Zablokowany