O zgrzewarkach...

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

ProLight
Posty: 1453
Rejestracja: wtorek 06 gru 2011, 01:16
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: ProLight »

Dlatego niektóre projekty są oparte o SSR ?

Czyli nie ma co już męczyć tego sterownika, powrót do "oryginalnego" wsadu i zmniejszenie mocy trafa.

Ogromnie dziękuję za poświęcony czas i kolejny raz przekazanie mega informacji w kapsułce.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9217
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Witam

Możesz zrobić regulację mocy trafa dławikiem. Stary dobry sposób. Dławik z kilkoma odczepami, będzie skutecznie ograniczał prąd.

Obrazek
Zerknij na schemat powyżej, 1, 2, 3, 4 to styki przełącznika, który łączy odpowiednie sekcje dławika, szeregowo z uzwojeniem pierwotnym zgrzewadła.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Dwie metody na "za mocne" trafo:
-regulacja fazowa (są sterowniki które to oferują)
-zwiększenie powierzchni styku- czytaj stępienie elektrod. Najprościej, najtaniej ;)
ProLight
Posty: 1453
Rejestracja: wtorek 06 gru 2011, 01:16
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: ProLight »

Panowie A co powiecie o tym:

https://m.olx.pl/oferta/sterownik-zgrze ... owiedzi%2F

Ma przejście przez 0
Ma skok co 1ms
Ma regulację mocy :|


Jest idealny? Czy coś będzie nie tak.
Główny spammer tego Forum ;)
romanz
Posty: 69
Rejestracja: piątek 10 paź 2014, 11:09
Lokalizacja: pomorze

Post autor: romanz »

Co do załączania przez 0. Są innego zdania.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3558528.html
Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9217
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Witam
romanz pisze:Co do załączania przez 0. Są innego zdania.
Ja bym nie powiedział, że są innego zdania. Powszechnie wiadomo, że indukcyjność przesuwa wektor prądu względem napięcia (opóźnia) w związku z tym załączenie w szczycie sinusoidy, redukuje prąd rozruchowy.
Jeśli jednak komuś nie "wywala bezpieczników" nie jest to rozwiązanie konieczne.
Tym nie mniej, wykrywanie przejścia prze zero, jest też konieczne do załączania w szczycie.

Swoją drogą prezentowany na poprzednich stronach program, też nie załącza stricte w zerze, lecz z pewnym opóźnieniem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Pyra pisze:Ja bym nie powiedział, że są innego zdania. Powszechnie wiadomo, że indukcyjność przesuwa wektor prądu względem napięcia (opóźnia) w związku z tym załączenie w szczycie sinusoidy, redukuje prąd rozruchowy.
Trafo w zgrzewarce pracuje w stanie zwarcia, niemal obciążenie rezystancyjne.
Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9217
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Witam
joon pisze:Trafo w zgrzewarce pracuje w stanie zwarcia, niemal obciążenie rezystancyjne.
Właśnie o to słówko chodzi. Mała indukcyjność rozproszenia zawsze istnieje.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
marek2012
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 23 mar 2021, 19:14

Re: O zgrzewarkach...

Post autor: marek2012 »

Cześć!
czy taśma kaptonowa 20mm (taka była porada gdzieś na początku tego wątku) do przewodu 50mm2 będzie dobra czy za szeroka?
murgrabia1410
Posty: 887
Rejestracja: piątek 05 wrz 2008, 23:10
Lokalizacja: POLAND

Re: O zgrzewarkach...

Post autor: murgrabia1410 »

A ja mam niedorzeczne pytanie: czy dało by radę zgrzać zwykłą spawarką, ustawioną na najniższy prąd?
Awatar użytkownika
Browar
Posty: 658
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 18:33
Lokalizacja: Kraków

Re: O zgrzewarkach...

Post autor: Browar »

Potrzebuję zgrzać pakiet 2p5s i mam pytanie czy któraś z poniższych zgrzewarek się nadaje:
https://allegro.pl/oferta/zgrzewarka-pu ... 0049720623
https://allegrolokalnie.pl/oferta/bezpr ... niw-li-ion
Nie chcę wydawać za dużo kasy na incydentalną potrzebę.
A może ktoś z Krakowa mógłby pomóc?
pozdrav
Mieciu
Posty: 533
Rejestracja: czwartek 29 sie 2013, 19:34
Lokalizacja: Białystok

Re: O zgrzewarkach...

Post autor: Mieciu »

Browar pisze: środa 30 cze 2021, 22:19 Potrzebuję zgrzać pakiet 2p5s i mam pytanie czy któraś z poniższych zgrzewarek się nadaje:
https://allegro.pl/oferta/zgrzewarka-pu ... 0049720623
https://allegrolokalnie.pl/oferta/bezpr ... niw-li-ion
Nie chcę wydawać za dużo kasy na incydentalną potrzebę.
A może ktoś z Krakowa mógłby pomóc?
Oczywiście, że się nadaje.
Wymaga jednak sprawnego źródła zasilania, ani za mocnego ani za słabego.
Dobrze też wzmocnić ścieżki prowadzące do źródeł i drenów mosfetów bo mogą 'odparować'
Kupisz je za ok 50zł na aliexpress:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001279910759.html
Awatar użytkownika
Browar
Posty: 658
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 18:33
Lokalizacja: Kraków

Re: O zgrzewarkach...

Post autor: Browar »

Co to "za mocne" źródło? W opisie jest że aku ma mieć co najmniej 20Ah W aucie mam 45Ah, będzie dobry?
pozdrav
Awatar użytkownika
Browar
Posty: 658
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 18:33
Lokalizacja: Kraków

Re: O zgrzewarkach...

Post autor: Browar »

Nabyłem zestaw zapodany przez Miecia (tyle że na Allegro, za stówę, bo mi się spieszyło), nabyłem klemy do aku, przytargałem aku Bosch S4 70Ah 630A, poskładałem do kupy i ... porażka. Prąd szedł spory - po trzech zgrzewach kable 12AWG ciepłe (elektronika się grzeje mniej niż kable), ale zgrzewy zupełnie nędzne, ledwo chwyciły blaszkę 0,1mm, grubszą wogóle nie. Okazało się że zapodane elektrody mają za duży przekrój i gęstość prądu przy przyłożeniu pod kątem prostym jest za mała. Dopiero jak przyłożyłem pod kątem, krawędziami to stykło i zgrzew jest taki jak trzeba. Ustawienia na 5, najmocniejsze, taśma 0,15mm (0,1-0,12 byłaby lepsza).
pozdrav
ODPOWIEDZ