Convoy S21A - czyli S-classe na sterydach: część II

...nasze mody latarek, projekty, pomysły...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

Awatar użytkownika
roniin
Posty: 36
Rejestracja: sobota 28 cze 2014, 14:46
Lokalizacja: Poznań

Re: Convoy S21A - czyli S-classe na sterydach: część II

Post autor: roniin »

Po pierwsze - czy latarka pracuje z TIR-em czy z reflektorem - jeśli z reflektorem to czy ma podkładkę
jest reflektor, ale ma podkładkę. Testowana była też sama piguła nie wkręcona.
Teraz mryganie - to prawdopodobnie objaw "nie dawania rady" - sterownik sygnalizuje zbyt niskie napięcie mryganiem ale także "niedomaganie prądowe":
Aku są naładowane, mogą nie dawać rady z prądem (ale testowałem na 3 sztukach 30Q - niby spoko do 15A, i na Panasonikach też w tym 2x szeregowo na przewodach), czekam na 21700... :niepewny:
Poluzuj trochę pierścień dociskający sterownik:
- sprawdź czy dalej miga
Właśnie to zrobiłem - miga tak samo...
sprawdź czy jest dobrze polutowany włącznik i dobrze dokręcony pierścieniem do tej nakręcanej dupki
Testowałem bez dupki na krótko - to samo...
- przetrzyj pilniczkiem stykające się z baterią (sprężynkę sterownika i włącznika) - może są pokryte patyną i źle stykają
- dokręć całość "godziwie"
jutro jeszcze to poprawię, zobaczymy...
Oczywiście zakładam że ogniwa były "pełne" ...
Tak były pełne.
Nie omawiam eksperymentów z podwyższaniem prądy
Sterownik nie był modyfikowany.
Acha i uważaj na biegunowość
Tutaj na 100% nie było pomyłki.

Jaki jest objaw braku wydajności ogniwa? jaki jest objaw zbyt niskiego napięcia? jak wtedy H1-A "miga"?
Dzięki za pomoc :D

Mociumpel
Posty: 1804
Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 13:50
Lokalizacja: Wrocek

Re: Convoy S21A - czyli S-classe na sterydach: część II

Post autor: Mociumpel »

Po mojemu moja wiedza nic tu już nie wskóra - jeśli mechaniczne poprawki nie przyniosły efektu to:
1. albo to jest coś z czym się nie spotkałem więc nie pomogę bo nie wiem
2. albo sterownik ma jakiś wewnętrzny feler - tutaj wymiana ew. spór
3. albo coś nieopatrznie uwaliłeś/zgniotłeś - no ale na to nie odpowiem.
4. może podczas lutowania gdzieś ci coś nakapało i jakaś nitka niewidoczna zwiera? - spróbuj poprawić luty szczególnie przy diodzie dodatkowo z kalafonią - może styka ze śrubą do masy - sprawdź może szkłem lub telefonem ...

Awatar użytkownika
roniin
Posty: 36
Rejestracja: sobota 28 cze 2014, 14:46
Lokalizacja: Poznań

Re: Convoy S21A - czyli S-classe na sterydach: część II

Post autor: roniin »

Mociumpel pisze:3. albo coś nieopatrznie uwaliłeś/zgniotłeś - no ale na to nie odpowiem.
4. może podczas lutowania gdzieś ci coś nakapało i jakaś nitka niewidoczna zwiera? - spróbuj poprawić luty szczególnie przy diodzie dodatkowo z kalafonią - może styka ze śrubą do masy - sprawdź może szkłem lub telefonem ...
Lutowanie diody jest poprawne, mierzyłem czy nie ma przebicia do masy, śrubki - jest OK. Zgodnie z Twoją sugestią postanowiłem obejrzeć sterownik w powiększeniu. Zauważyłem przesunięty kondensator, który dodatkowo miał zwarcie.
1.jpeg
2.jpeg
Oczywiście postanowiłem to poprawić sprawdzając jeszcze inne elementy pod cewką. Reszta wyglądała ok, kondensatory rozdzieliłem. Lutowanie nie wygląda ładnie, ale cyna pod kondensatorami jest dobrze przetopiona i połączenie jest ok.
3.jpeg
Pomiary wykazały, że zwarcie jest nieistotne (kondensatory są połączone szeregowo), a dioda miga dokładnie tak samo. Podłączyłem układ na stole, do zasilacza warsztatowego (z regulowanym ogranicznikiem prądowym max 10A). Co ciekawe miganie startuje dopiero powyżej 3,900V. Powyżej 4,000V zmienia się moc i częstotliwość mrugania. Dojechałem na chwile do 4,800V - bez zmian mruga. Sprawdziłem dzielnik napięcia, który mierzy napięcie na aku, trzecia nóżka procesora. Niby jest ok, po 9,87KOhm do masy i do plusa. Sprawdziłem samą diodę na krótko do zasilacza. Bardzo ładnie świeci w okolicy 6V. Testowałem do 1,5A i wszystko jest ok. Sprawdziłem jeszcze czy będzie mrugać z 18650 o napięciu poniżej 3,9V. Też nie mruga.


Nie wiem co dalej, nowy driver oczywiście już zamówiony. Napiszę do kaidomain, tylko denerwuje mnie teraz to czekanie na przesyłkę. Zastanawiam się co jeszcze mogę sprawdzić.

Awatar użytkownika
roniin
Posty: 36
Rejestracja: sobota 28 cze 2014, 14:46
Lokalizacja: Poznań

Re: Convoy S21A - czyli S-classe na sterydach: część II

Post autor: roniin »

Właśnie dostałem przesyłkę z kolejnym H1-A. Po wymianie drivera wszystko jest ok 8) Dioda XHP50.2 J2 40G Neutral White 4000K ma bardzo ładny ciepły kolor (lubię taki). Rozkład czterech trybów mocy jest faktycznie bardzo fajny, nie testowałem w terenie, ale już teraz widzę że jest super. Sprawdzałem latarkę na ogniwie naładowanym do 4,10V i 3,40V - nie ma problemu. Dodatkowo udało mi się dopasować idealnie etui na pasek do S21A. Jeśli ktoś potrzebuję mogę poszukać link do aukcji na Ali.

IMG_20201013_193421_1.jpg
IMG_20201013_193444.jpg
IMG_20201013_193545.jpg
Bardzo dziękuję za pomoc. Jestem ciekawy jak Kaidomain rozpatrzy reklamację, będzie chciało żebym odesłał driver?
Tak czy inaczej, dzięki Mociumpel za inspirację i pomoc :D

Mociumpel
Posty: 1804
Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 13:50
Lokalizacja: Wrocek

Re: Convoy S21A - czyli S-classe na sterydach: część II

Post autor: Mociumpel »

Nie ma sprawy - najważniejsze że działa - w praktyce to taki VAN w wersji latarkowej - działa dobrze i ... niczym się nie wyróżnia ;)

ODPOWIEDZ