Cyklicznie mulący komputer

...coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, ElSor

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Cyklicznie mulący komputer

Post autor: DNF »

Witajcie.
Co pewien czas, nie ma tutaj jakiejś zależności, muli mi komputer.
W czasie gdy owy problem się pojawił, zrobiłem test HDTune, bad sectorów nie wykrył, jednak na wykresach czasu dostępu rozrzut był ogromny, a dane prezentowały się tak:
HD Tune: ST3500620AS Benchmark

Transfer Rate Minimum : 0.1 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 23.0 MB/sec
Transfer Rate Average : 3.6 MB/sec
Access Time : 29.1 ms
Burst Rate : 43.8 MB/sec
CPU Usage : -1.0%


Dopatrywać się tutaj końca żywota dysku czy może jakaś inna usterka?
Gdy taki problem się pojawi, mam wrażenie że głowica mojego dysku zmienia się w młot z kopalni, tak sobie hałasuje..
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fredek
Posty: 399
Rejestracja: poniedziałek 03 maja 2010, 13:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: fredek »

DNF, podaj dane z zakładki Health czyli odczyt SMART-a, to więcej mówi o kondycji dysku.

belushi
Posty: 402
Rejestracja: poniedziałek 27 wrz 2010, 15:45
Lokalizacja: Rzeszow

Post autor: belushi »

Te dyski wracały do mnie w ilościach hurtowych. Sprawdź proszę jaki masz firmware.

B

Awatar użytkownika
Rysiu.
Posty: 1578
Rejestracja: poniedziałek 12 paź 2009, 22:30
Lokalizacja: południe

Post autor: Rysiu. »

Tak jak wyżej, to jest czarna seria dysków Segate które padała na potęgę.

Proponuje przenieść wszystkie dane na inny dysk, odpalić MHDD i przeskanować powierzchnie żeby zobaczyć jak wyglądają dokładne czasy dostępu do sektorów.
Jeśli będzie dużo wolniejszych to zerowanie i remap pomogą.

MHDD + instrukcja
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC

kisi
Posty: 806
Rejestracja: poniedziałek 26 lis 2007, 08:41
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: kisi »

Co mówi dziennik systemowy ? Jaki to system?

gello1
Posty: 82
Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 13:37
Lokalizacja: Krasnystaw

Post autor: gello1 »

Miałem osobiście dwa takie dyski.
Fabryczny wadliwy firmware to SD15.
Aktualizowałem z poziomu systemu wszystko przebiegało OK.
Niby nie miałem z nimi problemów ale czytałem jak z dnia na dzień padały jak muchy. Używałem ich jeszcze ze 2 lata i odsprzedałem.
Nowy firmware to SD1A

Wszystkie informacje powinny być na stronie producenta

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Obecnie od ok 3 tygodni wszystko jest ok, tzn w ciągu tego czasu złapał mały problem na kilka godzin,
dalej było znów wszystko ok. System to W7 64-bit, firmware dysku to HP21.
Fredek, taki odczyt coś pokaże jeśli aktualnie dysk pracuje bezproblemowo?
Rysiu, nie mam gdzie przenieść tylu danych :(

max4max
Posty: 1576
Rejestracja: wtorek 14 sie 2012, 07:56
Lokalizacja: że znowu

Post autor: max4max »

DNF pisze:Fredek, taki odczyt coś pokaże jeśli aktualnie dysk pracuje bezproblemowo?
DNF,
Tak.
Odczyt SMART-a mówi generalnie o kondycji dysku.
Możesz go odczytać oprócz HDTune darmowym CrystalDiskInfo.
http://newskomp.pl/odczytujemy-i-analiz ... u-twardego

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Zatem na dniach wykonam test :)

[ Dodano: 11 Luty 2014, 11:56 ]
Piękny skrót myślowy w tytule artykułu: "(1 TB = 1024 GB = 1024MB)" :wink:

Awatar użytkownika
ElSor
Posty: 5845
Rejestracja: niedziela 13 wrz 2009, 12:52
Lokalizacja: Ozimek

Post autor: ElSor »

max4max pisze:Piękny skrót myślowy w tytule artykułu: "(1 TB = 1024 GB = 1024MB)" :wink:
A później każdy zdziwiony, że dysk 1TB ma 931GB ;-)

Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6653
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Ja bym go machnął MHDD. HDTune to tylko do smarta wykorzystaj. Według HDTune dysk WD 320 GB miał tylko jednego bada. Po skanie MHDD wyszło że dysk ma jakieś 1 GB sprawnej powierzchni reszta to same bady.
ILPT

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Teraz pytanie, który zawyża, a który zaniża ilość błędów :D

Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6653
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

MHDD jest programem używanym przez serwisy itd. HDTune to taka zabawka która przy badaniu powierzchni dysku nie jest miarodajna o czym wspomniałem w poście wczesniej.
ILPT

kisi
Posty: 806
Rejestracja: poniedziałek 26 lis 2007, 08:41
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: kisi »

Co mówi dziennik systemu ?? Halo ? Może się okazać że są wpisy o bad sectorach. Kiedy dysk wejdzie w ten obszar wtedy znacząco zwalnia. Wtedy natychmiast należy od odpiąć aby uratować to co jeszcze jest do uratowania. Często się zdarza, że obszar badów się powiększa czy też głowica wchodzi w uszkodzony większy obszar dysku wtedy się system sypie ale wtedy już jest problem nawet z odpaleniem systemu.

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Obstawiam, że nie jest dobrze :( HDTune sobie nie poradził, po teście smart w biosie wysypał się windows, więc test jest z crystal'a:
Obrazek

ODPOWIEDZ