Cyklicznie mulący komputer

...coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, ElSor

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Większość danych trzymam na dysku :wink: filmy i zdjęcia trochę ważą.
Tylko praca inż jest na zewnętrznych nośnikach/serwerach.

Awatar użytkownika
Nightmare
Posty: 1413
Rejestracja: sobota 26 lut 2011, 00:14
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Nightmare »

Panowie a jak u mnie że się tak podczepię do wątku :P

Obrazek
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9

Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6653
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Moim zdaniem możesz mieć z czasem bady. Jak dla mnie MHDD, zerowanie, test, ewentualna relokacja badów i tyle.
ILPT

Awatar użytkownika
Rysiu.
Posty: 1578
Rejestracja: poniedziałek 12 paź 2009, 22:30
Lokalizacja: południe

Post autor: Rysiu. »

ID 07: ponad 0,6mld - błędy pozycjonowania głowicy przez spracowane serwo głowicy lub zmiany temperatury ; można z tym żyć, czas dostępu się wydłuża bo głowica będzie czytała sektor do puki go dokładnie nie szczyta(sic!)

ID C5: ponad 4mld - sektory niestabilne które czekają na remap, jeżeli jest jeszcze rezerwowe miejsce na dysku to ich liczba się zmniejszy a jeśli nie to będzie problem bo z czasem mogą zamienić się w bady

ID C6: wynika z C5 tylko to jest ostateczna liczba która mówi ile jest sektorów których nie można remapować bo powierzchnie jest fizycznie w tych miejscach uszkodzona.

Dysk w sprzedaży był od 2007, a wartość "05" wynosi 0 więc na razie nic złego nie powinno się dziać.

Ale radzę obserwować C5 i C6 czy się nie pogarsza oraz czy nie wzrasta "05" bo to by znaczyło "transformacje" w bady.

Proponuje pobrać HDTune i zrobić test "Error Scan".
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC

Awatar użytkownika
tty5150
Posty: 965
Rejestracja: piątek 15 cze 2012, 02:28
Lokalizacja: Sand City

Post autor: tty5150 »

lobudek pisze: Ze swojej strony polecam Crucial M500 120GB, ponieważ jest na dobrym kontrolerze i ma najlepszy stosunek ceny do oferowanej pojemności, szybkości i możliwości.
Czy w okolicach 250GB też Crucial M500 jest dobry? Właśnie kalkuluje przesiadkę na SSD, jak zwykle przy ograniczonym budżecie trzeba kupić raz a dobrze, a nie tanio. Może SAMSUNG 256GB SSD840?

lobudek
Posty: 122
Rejestracja: niedziela 01 gru 2013, 12:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: lobudek »

W wersji 240GB crucial jest jeszcze szybszy niż w wersji 120GB. Samsung 840 to także dobry dysk, jednak najlepszy stosunek ceny do jakości w dyskach 256GB ma plextor m5s.
http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor- ... 6402/#div4

Jednak ze swojej strony polecam SSD 120/128GB na system, najważniejsze programy tudzież gry, a na dane jakikolwiek talerzowiec dużej pojemności. Według nie szkoda wydawać 600-800zł na 256GB.
http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor- ... 5s-506401/

Awatar użytkownika
Rysiu.
Posty: 1578
Rejestracja: poniedziałek 12 paź 2009, 22:30
Lokalizacja: południe

Post autor: Rysiu. »

Posiadam tego M5S od kilku miesięcy więc spokojnie mogę polecić jako systemowy dysk.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Panowie, a co powiecie o tych dyskach? Mam możliwość ich zakupu, któryś z nich bardziej wart uwagi?

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

mick1
Posty: 160
Rejestracja: wtorek 04 sty 2011, 21:40
Lokalizacja: Luboń

Post autor: mick1 »

Jak widzę relokowane sektory, to mi się czerwona lampka zapala.

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Czyli nie cackać się w dysk za 100zł bo taka oszczędność spowoduje tylko podwójne koszty?
Pracuję teraz na tym seagate i wydaje on z siebie czasem jakieś dziwne dźwięki..

Awatar użytkownika
Rysiu.
Posty: 1578
Rejestracja: poniedziałek 12 paź 2009, 22:30
Lokalizacja: południe

Post autor: Rysiu. »

mick1 pisze:Jak widzę relokowane sektory, to mi się czerwona lampka zapala.
A patrzyłeś na wartość RAW w ogóle?
Realokowanych nie ma ale było grzebane w smarcie.

Ja bym nie brał bo było grzebane ale jeżeli musisz to Samsun lepiej wygląda.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC

DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Rysiu, a może jakieś porady jak to odczytywać, żebym nie musiał Wam zawracać głowy? :)
Koniecznie nie muszę brać, ale nie wiem czy nie wywalę stówki w błoto i za miesiąc czy dwa dysk mi się sypnie
i wtedy skończy się na zakupie nowego, z tym, że ze stówą wywaloną w błoto :/

Awatar użytkownika
Rysiu.
Posty: 1578
Rejestracja: poniedziałek 12 paź 2009, 22:30
Lokalizacja: południe

Post autor: Rysiu. »

Głowy nie zawracasz bo od tego jest forum :)
ale proszę bardzo raporty S.M.A.R.T., patrzysz tylko na wartość RAW która jest w HEX-ie i trzeba przeliczyć.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC

mick1
Posty: 160
Rejestracja: wtorek 04 sty 2011, 21:40
Lokalizacja: Luboń

Post autor: mick1 »

Masz rację, nie popatrzyłem na RAW. Z tym, że wartości się nie zgadzają. Tak, jak pisałeś - było grzebane. Z tego powodu nie ma sensu ryzykować.
Ja wyznaję zasadę, że wszystko można kupić używane (ram, procesor, płyta, zasilacz, reszta), ale dysk tylko nowy.

lobudek
Posty: 122
Rejestracja: niedziela 01 gru 2013, 12:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: lobudek »

Według mnie nie warto brać używki bez gwarancji itp. za 100zł. Za 170zł można kupić nowy dysk 500GB, a za 200zł 1TB z 2 letnią gwarancją:
http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk ... 02-407545/
http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk ... 03-432403/

ODPOWIEDZ