Akumulator własnej roboty - problem i prośba o pomoc

Strefa mokra... ;)

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

Bartek Sajkowsk
Posty: 26
Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Akumulator własnej roboty - problem i prośba o pomoc

Post autor: Bartek Sajkowsk »

Witam,
Właśnie buduję akumulator i mam pewien problem.
Akumulator składa się z pakietu 4 ogniw połączonych szeregowo po 2 akumulatory połączone równolegle.
W pakiecie wykorzystuję układ PCM-L04S12-144(B) dla 14,8V / 10A do Li-ION (4S) z oferty BTO.
I tu pojawia się problem.
Jak podłączam palnik GL7 (siedmiodiodowy) to jest tylko błysk i cała płytka się wyłącza. Ponowne włączenie jest możliwe tylko po podpięciu ładowarki.
Dla testu podłączyłem pod ten akumulator laptopa i wszystko działa jak należy.
Mam wrażenie, że GL7 bierze za duży prąd i zabezpieczenie wyłącza płytkę.
Czy jest taka możliwość?
Jak tak to która płytka z oferty BTO będzie pasować?

Zaznaczam, że elektronikiem nie jestem, ale uważnie słucham rad :)

Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
maciex93
Posty: 3347
Rejestracja: sobota 14 sty 2012, 18:59
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: maciex93 »

Witaj.
Lampa na diodach XM-L jak dobrze się doszukałem. Układ zabezpieczający ma prąd ciągły 10A a myślę że diodom wystarcza mniej, tak gdzieś połowę z tego.
Czy w samej lampce jest jakaś elektronika, która stabilizuje prąd diod? Powinna być, jeżeli nie ma to mogło by to dawać takie objawy.
Dalej, co to za ogniwa? Może przy takim poborze spada im napięcie w takim stopniu że następuje odłączenie.

Nie wykluczone też, że sam układ nie jest do końca sprawny.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.

Bartek Sajkowsk
Posty: 26
Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bartek Sajkowsk »

Cześć,
w lapmce jest driver, który jak się domyślam będzie też stabilizował prąd. Niestety głowica jest mało rozbieralna w warunkach domowych.
Ogniwa są Samsung 28A 2500mAh przy 4,2V i z tego co pamiętam 2700mAh przy 4,3V.

Podejrzewałem też sprawność układu, ale zaskoczył mnie jak podłączyłem laptop i bez problemu się włączył i działał (oczywiście bez baterii tylko na moim zestawie).

ptja
Posty: 2595
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

Bartek, a pisałeś do swojego imiennika, producenta głowicy? Może w Gralmarine coś zasugerują, bo przecież wiedzą, jak zbudowany jest układ zasilający.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

Bartek Sajkowsk
Posty: 26
Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bartek Sajkowsk »

w sumie to nie pisałem :)
ale o tym myślałem tylko mogą być niezybt chętni udzielać info, ponieważ też sprzedają własne akumulatory...

Awatar użytkownika
tOmki
Posty: 1022
Rejestracja: niedziela 09 mar 2008, 02:20
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: tOmki »

Dokładnie, jakiś czas temu kontaktowałem się z zapytaniem o możliwość kupna samego karnista do akku. Od razu dostałem odmowną odpowiedź.

Awatar użytkownika
maciex93
Posty: 3347
Rejestracja: sobota 14 sty 2012, 18:59
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: maciex93 »

Bartek Sajkowsk,
Jesteś w stanie zmierzyć jaki prąd pobiera laptop przy działaniu na Twoim pakiecie?
I jaki prąd płynie podczas podłączania lampy (chociaż może być to trudne do zmierzenia jeżeli trwa to na prawdę chwilkę).

Również jeżeli jesteś pewien sprawności samej lampy to możesz spróbować podłączyć ją pod pakiet z pominięciem układu PCM.

Posprawdzaj dokładnie połączenia czy są solidnie wykonane, czy nie ma gdzieś jakiś brudów na płytce układu, może coś się cyną zapaćkało.

Nie sądzę żeby sprawna lampa była w stanie uruchomić zabezpieczenie nadprądowe.

W miarę możliwości pomierz również napięcia na każdym ogniwie przy obciążeniu całego pakietu laptopem lub jeżeli się da to samą lampą tak jak pisałem wyżej.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.

Bartek Sajkowsk
Posty: 26
Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bartek Sajkowsk »

też ostatnio miałem z nimi sprawę do załatwienia i nie są chętni do współpracy :)
szczerze obecnie jest u nich jeden mój akumulator z kanistrem i jest tam już od 1,5 miesiąca...

ptja
Posty: 2595
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

maciex93 pisze:Nie sądzę żeby sprawna lampa była w stanie uruchomić zabezpieczenie nadprądowe.
raczej przeciwzwarciowe (bo nadprądowe wyłaczyłoby się po odłączeniu zasilania, a tu mamy do czynienia z koniecznością podłączenia ładowarki). W karcie katalogowej modułu p.6 i 5.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

Bartek Sajkowsk
Posty: 26
Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bartek Sajkowsk »

czy ja dobrze rozumiem ideę zabezpieczenia przeciwzwarciowego?
odpala się ono jak gdzieś robi się zwarcie lub przeskakuje łuk elektryczny, zgadza się?

proszę nie śmiejcie się :) jak zaznaczałem na początku nie jestem elektronikiem :)

Awatar użytkownika
maciex93
Posty: 3347
Rejestracja: sobota 14 sty 2012, 18:59
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: maciex93 »

ptja, Tak, masz rację, jeżeli wymagane jest podłączenie ładowarki to wedle dokumentacji włącza się zabezpieczenie przeciw zwarciowe.

Może dla ułatwienia dla przyszłych czytających http://www.bto.pl/pdf/03096/PCM-144%28b%29.pdf - karta katalogowa układu.

Teraz pytanie, czy sprawna lampa może mieć tak duży pobór prądu przy podłączeniu że powoduje zadziałanie zabezpieczenia?

Bartek Sajkowsk, Zabezpieczenie przeciwzwarciowe powinno działać wówczas gdy zewrzesz wyprowadzenia wyjściowe.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 cze 2014, 14:27 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.

Bartek Sajkowsk
Posty: 26
Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bartek Sajkowsk »

dzięki,
mam kolejne pytanie z serii bardzo głupich :)
na tym układzie mam Bat+ i Bat- oraz P+ i P-
P jest oznaczone jako charge / discharge - tutaj lutuję gniazdo do ładowarki
Czy to samo gniazdo może być wykorzystane też do podłączenia palnika? Tak jest zrobione w akumulatorach gralmarine

p.s. niezłą bekę musicie mieć ze mnia :D

Awatar użytkownika
tOmki
Posty: 1022
Rejestracja: niedziela 09 mar 2008, 02:20
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: tOmki »

Jeszcze jedno pytanie: elektronikę "uruchamiałeś" przed podłączeniem do latarki ?
Czytaj to tak: podłącz na chwilę do ładowania.
Może u Ciebie to rozwiąże problem, chociaż piszesz że napięcie na wyjściu z PCB masz. Warto sprawdzić.

Tutaj opisałem moją walkę z innym PCB od BTO:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10515

Szkoda że nie masz innego PCB, wtedy wykluczylibyśmy jego uszkodzenie.

Bartek Sajkowsk
Posty: 26
Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bartek Sajkowsk »

napięcie na wyjściu z PCB mam, tak jak napisałem laptopa podłączam i działa :D

Awatar użytkownika
maciex93
Posty: 3347
Rejestracja: sobota 14 sty 2012, 18:59
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: maciex93 »

BAT+ i BAT- tu się podłącza pakiet, tylko.
Pod P+ i P- podłącza się obciążenie (lampa) jak również ładowarkę.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.

ODPOWIEDZ