i następna latarka nurkowa

Strefa mokra... ;)

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

Awatar użytkownika
romanroman
Posty: 70
Rejestracja: piątek 26 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: warszawa

i następna latarka nurkowa

Post autor: romanroman »

witam. po miesiącu udało mi się skompletować już większość części, jak widać jest termos na aku z fajnym włącznikiem (magnetyczny mechaniczny) są złącza, moduł 7x xp-g od czarnego kruka, driver u257 1A od ledima. czas na wykonanie palnika. plan jest taki żeby korpus wykonać z alu PA6 lub PA7 po zamontowaniu z tyłu złącza i wyprowadzeniu kabli przylutować je do drivera i przymocować go ma termoprzewodzącą taśmę do obudowy. następnie wcisnąć w korpus miedziany walec (ścisłe pasowanie) z wyprowadzonymi przewodami, moduł na dobrą pastę do miedzi (chyba na 3 małe śrubki) na to optyka i szkło.
ponieważ mam małą wiedzę na temat led i ich zasilania, przez ten miesiąc czytałem forum gromadząc informację.
mała wiedza = dużo pytań
1 dobór pakietu policzyłem tak
moduł 23 V@1A 23W
moc ledów + driver 23/85=27W
pakiet 12 ogniw 3,7x2.2=8,14Wh x 12= 97,68Wh
97,68Wh/27 wychodzi że poświeci ok 200min (mi wychodzi :-| )
wacham się jeszcze nad pakietem na tych ogniwach
http://www.bto.pl/go/_info/?id=1896
droga impreza się robi. ale wtedy mógł bym wykorzystywać termos pod inne palniki. no nic zobaczę
z racji budowy wlącznika 1 0ff 2 chciał bym zgrzać pakiet w taki sposób, żeby mieć dwa w jednym, cza pracy na 1 ok 120 min i rezerwa na 2. proszę o info czy waszym zdaniem do dobry pomysł
no i czy dobrze policzyłem?
trochę się rozpisałem, ale śni mi się to po nocach (,,zamknij ledy i śpij" to ostatnio usłyszałem od mojej pani w nocy w łóżku)
bardzo proszę o wszelkie sugestie i rady i dziękuję za wyrozumiałość (dużo jej na tym forum)
roman
Załączniki
skarby.jpg
skarby.jpg (561.85 KiB) Przejrzano 28405 razy
złącza.jpg
złącza.jpg (186.5 KiB) Przejrzano 28405 razy
dekiel g.jpg
dekiel g.jpg (345.2 KiB) Przejrzano 28405 razy
dekiel sp.jpg
dekiel sp.jpg (361.35 KiB) Przejrzano 28405 razy
Ostatnio zmieniony środa 03 mar 2010, 16:32 przez romanroman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9127
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Witam
Co do policzenia, to by sie zgadzało. Sprawność driverka widzę przyjąłeś na rozsądnym poziomie ;)
Pomysł z przełączaniem baterii wydaje mi sie dobry, tylko.... pomyślał bym nad jakimś wskaźnikiem naładowania, żebyś sie nie pogubił "gdzie masz prąd". Wskaźnik może być jeden zainstalowany w głowicy, wtedy będziesz miał niejako stały podgląd na kondycje baterii, a wystarczy tylko na próbę włączyć 1 i 2 baterię i już będziesz wiedział co i jak.
Jedna rzecz mi tylko nie za bardzo się podoba, to łączenie dużej ilości ogniw LiIon w szeregu, nie jest to najlepsze rozwiązanie pod względem ogniw, ale konieczne ze względu na napięcie zasilania, chyba, że zastosujesz step-upa

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.

Awatar użytkownika
romanroman
Posty: 70
Rejestracja: piątek 26 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: romanroman »

dzięki
wskaźnik by był fajny, ale ponieważ cała konstrukcja musi wytrzynać ciśnienie 16bar (150m) odpuszczę sobie (nie umiem tego zrobić)
dzisiaj negocjacje z tokarzem

Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9127
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

romanroman pisze:dzięki
wskaźnik by był fajny, ale ponieważ cała konstrukcja musi wytrzynać ciśnienie 16bar (150m) odpuszczę sobie (nie umiem tego zrobić)
dzisiaj negocjacje z tokarzem
Wystarczy małego 3mm leda umieścić w polu między soczewkami i spoglądając z boku będziesz widział.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.

Awatar użytkownika
romanroman
Posty: 70
Rejestracja: piątek 26 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: romanroman »

zastanawiam się tylko czy przy takiej mocy światła zobacze to info. ale pomysł prosty i na pewno zastanowię się przy waszej pomocy jak to zrobić :)
nareszcie moge pogadać z kimś o mojej latarce. to forum powołało ją do życia :) :) :) :) :) :razz:

[ Dodano: 3 Marzec 2010, 14:30 ]
co do pakietu to sprawa jest jeszcze otwarta. ten, który planowałem to 18650 2200 mAh (3x równoległy układ na pojemność). jest możliwość wykonania go z ogniw panasonić 2900 mAh i chyba taki wybiorę bo jestem pazerny.

Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9127
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Możesz sobie otwór przewiercić, tak aby LED wystawał ponad powierzchnię soczewek.

Poszukaj danych tych akumulatorków, bo z reguły te większe pojemności nie lubią dużych prądów.

pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.

Awatar użytkownika
romanroman
Posty: 70
Rejestracja: piątek 26 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: romanroman »

wszystko co znalazłem to taki opis: Przemysłowy akumulator NCR 18650 Li-Ion PANASONIC nie bardzo wiem gdzie szukać, no ale poszukam. nie upieram się przy nich. po prostu najlepsza pojemność panasonica jaką znalazłem

[ Dodano: 4 Marzec 2010, 13:08 ]
czy jeżeli pakiet jest zabezpieczony to latarka zgaśnie nagle czy będzie to proces?

Awatar użytkownika
spireneusz
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2009, 08:17
Lokalizacja: z Marsa

Post autor: spireneusz »

romanroman pisze:[ Dodano: 4 Marzec 2010, 13:08 ]
czy jeżeli pakiet jest zabezpieczony to latarka zgaśnie nagle czy będzie to proces?
Niestety dla Ciebie zgaśnie nagle, ale za to nie zniszczt Ci ogniw.

Awatar użytkownika
midi
Posty: 1412
Rejestracja: niedziela 20 sty 2008, 21:04
Lokalizacja: Radom

Post autor: midi »

W przypadku gdy użytkownik lampki z aku zabezpieczonymi musi wiedzieć wcześniej że za jakiś określony czas dojdzie do kompletnego odłączenia aku, należy zastosować taki driver który będzie nas o tym informował np. przez błyskanie co jakiś czas diodami lub inne określony sposób ( ja bynajmniej stosuję takie rozwiązanie ). Fakt że elektronika taka jest bardziej skomplikowana jednak jak wszystko jest odpowiednio skonstruowane powinno zapewnić wysoką niezawodność. Fakt faktem iż nieodzownym elementem w przypadku nurkowania na większe głębokości lub długie przebywanie pod wodą jest latarka zapasowa, powiedzmy jedna dioda XP-G z kolimatorem o max skupieniu ( właśnie wczoraj takie testowałem i nieźle wygląda to skupienie jak na XP-G ), ja zrobił bym ją w postaci walca o długości około 12-13cm zasilana jeden Li-jon, włączanie poprzez dokręcenie korpusu latarki. Taka lampka poświeci co najmniej 2h i zapewni możliwość wynurzenia awaryjnego .
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.

Awatar użytkownika
midi
Posty: 1412
Rejestracja: niedziela 20 sty 2008, 21:04
Lokalizacja: Radom

Post autor: midi »

I tak to oto będzie wyglądało, jeszcze tylko otwór dla diody informującej o stanie aku i lampka jedzie na próby ciśnieniowe do właściciela :wink: .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.

Awatar użytkownika
czarny_kruk
Posty: 717
Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 19:50

Post autor: czarny_kruk »

Artek -- poklony! wyglada bajecznie:) Jeszcze tylko MCPCB podmienil bym na XP-E R3 i bedzie konkretne swiatelko!!

Awatar użytkownika
romanroman
Posty: 70
Rejestracja: piątek 26 lut 2010, 10:00
Lokalizacja: warszawa

Post autor: romanroman »

dzięki midi. bardzo mi się podoba. test w komorze na mokro do 11 bar (odpowiednik 100 mterów). nie mogę się doczekać kiedy zabiorę ją pod wodę. nakręcę film i wszyscy zainteresowani zobaczą porównanie z hidem i lolą.
:) :razz: :)

[ Dodano: 31 Marzec 2010, 22:37 ]
no nie mogę przestać na nią patrzeć.

Awatar użytkownika
leszekw
Posty: 226
Rejestracja: poniedziałek 12 sty 2009, 15:39
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: leszekw »

Mam pytanie
Czy z przodu jest szyba i czy opiera się bezpośrednio o optykę :?:
Pozdrawiam,
Leszek W.

Awatar użytkownika
czarny_kruk
Posty: 717
Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 19:50

Post autor: czarny_kruk »

Z tego co widac po kliknieciu na fotki bedzie z przodu mocno gruba szyba, ale nie bedzie sie ona opierac o optyke (jest wystep z aluminium). W koncu gdyby miala sie opierac zaraz by sie to posypalo pod wiekszym cisnieniem...

Awatar użytkownika
leszekw
Posty: 226
Rejestracja: poniedziałek 12 sty 2009, 15:39
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: leszekw »

No dobra przyjrzałem się i widzę, że optyka jest odizolowana od szyby
Gratuluję Midi piękna robota :)
Pozdrawiam,
Leszek W.

ODPOWIEDZ