Osram Duris S8 - pomiary parametrów

...dane techniczne o diodach LED różnych producentów, opracowania, datasheety...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

Awatar użytkownika
ElSor
Posty: 5877
Rejestracja: niedziela 13 wrz 2009, 12:52
Lokalizacja: Ozimek

Osram Duris S8 - pomiary parametrów

Post autor: ElSor »

Sample dostało już kilka osób ale tematu to jeszcze nikt nie założył :razz:
Model jaki mam to GW P9LMS1.EM czyli 390lm@200mA.


Obrazek
Prąd w A, napięcie w V, ilość światła w lx zmierzona w odległości 56cm poniżej diody, moc w W. Jeśli by przyjąć, że ilość lx = ilości lm to wychodzi, że z diody można wykrzesać aż ~670lm przy zdrowym overbooscie. Testy w domu wykazują także iż można spokojnie zastosować popularne zasilacze prądowe 350'tki do zasilania owych diodek bez zbędnego szoku dla nich ;)
macgap90
Posty: 439
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2011, 12:02
Lokalizacja: Głowno

Post autor: macgap90 »

Wielkie dzięki za pomiary myślę, że sporo osób na nie czekało :). Brakuje mi tylko pomiaru temperatury dla powiedzmy 240mA i 350mA czy nawet 400, bo to jednak jest 50% więcej prądu i chociaż ilość światła fajnie rośnie to nie wiadomo jak dioda radzi sobie z odprowadzaniem ciepła w końcu tutaj nie mamy pada termalnego tylko ciepło przekazujemy przez (chyba obydwa) pady zasilania.
Awatar użytkownika
dominos96
Posty: 150
Rejestracja: wtorek 24 wrz 2013, 18:26
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: dominos96 »

Powiem że u mnie dioda na 350mA grzeje się bardzo słabo, jest na takim niedużym radiatorze, a po 5 minutach osiąga on temperaturę max 45-50°C. Więc myślę że gdyby ją puścić nawet na 450mA nie będzie problemu z pasywnym wychłodzeniem takiej diodki.
Ale i tak przy tych 350mA jest tyle światła że świeci o wiele lepiej od halogenki 20w.
Tak na marginesie to mają bardzo przyjemną barwę światła.
macgap90
Posty: 439
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2011, 12:02
Lokalizacja: Głowno

Post autor: macgap90 »

dominos96, To, że radiator jest lekko cieply to nie znaczy, że dioda się nie gotuje.
Awatar użytkownika
dominos96
Posty: 150
Rejestracja: wtorek 24 wrz 2013, 18:26
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: dominos96 »

Pad od diody ma tą samą temperature co radiator, no chyba że dioda nie oddaje ciepła na pada, ale wtedy to chyba prąd musiał by do niej powietrzem lecieć :D

Edit. dla sprostowania chodzi mi o MCPCB a nie punkty lutownicze
macgap90
Posty: 439
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2011, 12:02
Lokalizacja: Głowno

Post autor: macgap90 »

Zdjęcie zapożyczone z tematu o XM-L wstawione przez grega mam nadzieje, że się nie obrazi Obrazek
Różnica w temperaturze struktury i MCPCB to prawie 50 stopni dlatego przed podkręceniem prądu durisa chciałbym zobaczyć zdjęcia z kamery termowizyjnej, bo gdzie ja później takiego sampla dostane ;)
Awatar użytkownika
Fluxor
Posty: 2798
Rejestracja: wtorek 16 gru 2008, 12:17
Lokalizacja: Opole

Post autor: Fluxor »

Przy wykorzystaniu zwykłego czujnika temperatury dołączonego do kompletu z multimetrem wychodzi mi, że temperatura struktury na jej środku, przy 20V i 0,2A wynosi 114 stopni.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
macgap90
Posty: 439
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2011, 12:02
Lokalizacja: Głowno

Post autor: macgap90 »

Pomiar termoparą chyba nie jest do końca poprawny, bo przykrywając go latarka po 20 sekundach miałem 80 stopni.
DNF
Posty: 6038
Rejestracja: piątek 23 lis 2007, 19:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: DNF »

Jeśli ktoś podeśle mi dwie identyczne diody, to cyknę porównawcze fotki na kamerze termo przy różnych prądach po różnych czasach :)
klik
Posty: 106
Rejestracja: poniedziałek 12 lis 2012, 22:14
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: klik »

Czy tym można zasilić tego Durisa?
http://www.fasttech.com/products/1612/1 ... nsformer-p
Awatar użytkownika
pier
Posty: 1754
Rejestracja: poniedziałek 21 lut 2011, 09:02
Lokalizacja: Biłgoraj-Sól

Post autor: pier »

Nie bardzo. Trochę za duży prąd i za małe napięcie.
Tak jak pisał Elsor najlepiej zasilać popularnymi 350-tkami.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 1040
Rejestracja: niedziela 03 mar 2013, 17:37
Lokalizacja: Jarosław

Post autor: artur_n »

Piotrek możesz pokazać taki przykładowy zasilacz?
Everybody lies...
macgap90
Posty: 439
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2011, 12:02
Lokalizacja: Głowno

Post autor: macgap90 »

Taki by się chyba nadał nie podali napięcia ale 6-7 diod niby więc powinien mieć zakres idealnie dla Durisa
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 1040
Rejestracja: niedziela 03 mar 2013, 17:37
Lokalizacja: Jarosław

Post autor: artur_n »

Ktoś może miał ten zasilacz? I może potwierdzić napięcie na wyj?

Nie chciał bym kupić i żeby później leżał w szufladzie.
Everybody lies...
Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6676
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Chińskie zasilacze dla 1 leda 1W dają zazwyczaj napięcie 3,6V i prąd na poziomie 270 mA. To samo z wersjami na 5 ledów tylko że trzeba pomnożyć napięcie razy 5. Wychodziło by że podejdzie zasilacz 6 x 1W od chińczyka. Ewentualnie można sprawdzić zasilacz od wersji 5 x 1W - niektóre testowane modele w moim mini "labie" nie chciałby pracować przy 4 ledach (mrugały itd) ale łapały 6 i 7 ledów :)

Ps-Ostatnio w chińskim markecie kupiłem żarówkę 5 x 1W za całe 9 zł, jutro podepnę duriusa i napiszę co z tego wyszło.
ILPT
ODPOWIEDZ