Osram Duris S8 - pomiary parametrów

...dane techniczne o diodach LED różnych producentów, opracowania, datasheety...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

Awatar użytkownika
sebeq
Posty: 314
Rejestracja: piątek 30 maja 2008, 09:14
Lokalizacja: Bartoszyce

Post autor: sebeq »

Ja uruchomiłem durisa na zasilaczu prądowym govena LD-SNP12-350IF 350mA i świeci ładnie, napięcie zasilające leda to 21,4V. Skaktus mam wrażenie że mylisz pojęcie zasilacza prądowego.


sebeq
Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6676
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Być może, jednak te chińskie sterowniki są nieobliczalne i potrafią ładnie się dostosować do pracy w nowych warunkach.

[ Dodano: 17 Listopad 2013, 15:23 ]
Durius podłączony po chiński sterownik 5 x 1W. Efekt ? ;)

21.2V 290 mA
ILPT
klik
Posty: 106
Rejestracja: poniedziałek 12 lis 2012, 22:14
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: klik »

Polecicie jakiś dobry/ niedrogi zasilacz do tego Durisa?
z pl, ew. fasttech
Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6676
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Już napisałem jaki pasuje. Koszt to zakup chińskiego cuda 5W w sklepie u chińczyka za parę zł lub na allegro itd.
ILPT
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 1040
Rejestracja: niedziela 03 mar 2013, 17:37
Lokalizacja: Jarosław

Post autor: artur_n »

Everybody lies...
Awatar użytkownika
Fluxor
Posty: 2798
Rejestracja: wtorek 16 gru 2008, 12:17
Lokalizacja: Opole

Post autor: Fluxor »

Czekam na potwierdzenie czy to ten driver bo chciałbym zamówić. Dioda ciągle czeka niepodłączona z powodu braku zasilania.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Jacek318
Posty: 783
Rejestracja: środa 19 gru 2012, 21:39
Lokalizacja: Haga

Post autor: Jacek318 »

Podłączyłem podobny driver z chińskiej żarówki 5w. Parametry po zalutowaniu durisa = 19.1V 260mA.
Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6676
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Driver mam podobny, tego jest kilkadziesiąt wersji. Jedne są okrojone do granic, inne nie. Podłączajcie pierwszy lepszy i sprawdzajcie jak leci. Ja na takim no-name 5x1W najmniej uzyskałem 270 mA a najwięcej 320 mA.
ILPT
marostan
Posty: 5
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 11:40
Lokalizacja: okolice Siedlec

Post autor: marostan »

klik pisze:Polecicie jakiś dobry/ niedrogi zasilacz do tego Durisa?
z pl, ew. fasttech
Może stare zasilacze drukarkowe 30V 400mA lub 500mA przez oporniki 2W i łącznym oporze 10-20 ohm. Mogą być też nowsze zasilacze np hp 32V 375mA. Najlepiej połączyć to przez regulowany stabilizator napięcia np na lm317 ale to już chyba przerost formy nad treścią.
A dla oszczędnych- popularny zasilacz do telewizyjnych anten naziemnych ZS12V 100mA. Po oskalpowaniu z diody sygnalizacyjnej i stabilizatora, "bestaia" połączona z durisem powinna dać około 95mA (18,2V) a z tego ok 200 lumen -chyba nie najgorzej.
Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6676
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Hej.
Odkopie trupa. Orientujecie się jakie CRI miały sample z 2013 roku? Szukałem w datasheet-ach i według nich 80-82. W opisach E27 z tymi ledami natomiast jest naposane 70. Mam moduł ma bazie 4 x Duris S8 inie wiem czy warto robić na tej bazie lampę biurkową. Dzięki za pomoc.
ILPT
ODPOWIEDZ