Koniec żartów ;) Cree XHP70 oraz XHP50

...dane techniczne o diodach LED różnych producentów, opracowania, datasheety...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

Awatar użytkownika
Issac
Posty: 900
Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 15:33
Lokalizacja: Jestem

Post autor: Issac »

ptja

Zimne z jakimś słabym CRI na dobrym podłożu możesz mieć od majfrendów za ok 60zł z przesyłką..

Spróbuj znaleźć ciepłe z CRI90+...
Awatar użytkownika
sebeq
Posty: 314
Rejestracja: piątek 30 maja 2008, 09:14
Lokalizacja: Bartoszyce

Post autor: sebeq »

Jakie drivery stosujecie dla xhp50 przy zasilaniu 2S ???

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Doctore
Posty: 719
Rejestracja: sobota 18 sty 2014, 17:17
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Doctore »

I co dla xhp70 2S?
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
zedart
Posty: 247
Rejestracja: wtorek 29 maja 2012, 18:37
Lokalizacja: Walia

Post autor: zedart »

Pytanie do fachowców, bo ja to "cienki bolek jestem".
Czy taki sterownik: http://www.mrelektronik.com/produkty/dr ... 1vxx-sepic
bedzie pracował z XHP50 12V?
zed-art.co.uk
Mieciu
Posty: 531
Rejestracja: czwartek 29 sie 2013, 19:34
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Mieciu »

pojawiają się powoli fajne sterowniki do XHP50/70
http://www.aliexpress.com/item/28mm-4-3 ... 12412.html
http://www.aliexpress.com/item/28mm-4-3 ... 57276.html

Szkoda tylko, że cena prawie 60zł
Awatar użytkownika
marmez
Posty: 2974
Rejestracja: sobota 08 sty 2011, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: marmez »

Mieciu! Dzięki za tak miłe nowiny :)
Mieciu pisze:Szkoda tylko, że cena prawie 60zł
W porównaniu ze sterownikami TaskLED po 25~40$+10$KW to te powyższe jak za darmo! :)

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Mieciu
Posty: 531
Rejestracja: czwartek 29 sie 2013, 19:34
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Mieciu »

marmez pisze:Mieciu! Dzięki za tak miłe nowiny :)
Pozdrawiam, Kuba
Nie ma co się cieszyć, sprawność rzędu 80-82%
Jak jest miejsce w latarce to już za niewiele więcej są dobre drivery mrelektronika.
wkliw
Posty: 485
Rejestracja: środa 26 lis 2008, 20:05
Lokalizacja: Mielec

Post autor: wkliw »

Ostatnio z racji coraz mniejszych rezerw czasowych wypadłem nieco z latarkowo diodowej zabawy więc może moje pytanie wydać się nieco z kosmosu.
Mam MAGa przerobionego na SST50, to jedna z moich pierwszych przeróbek wzorowana na jednym z opisów z forum. Oczywiście jest dorobiona tuleja miedziana pod LEDa itp.
Jako optyka robi soczewka (od samochodu) która bardzo ładnie skupia sst. Jak sądzicie Czy ta sama soczewka da sobie radę z XHP70? No bo zasilanie myślę że wyrobi bo latarka ma przerobioną (grubszą) tubę na akumulatory i mieści 9x 18650 + driver MR2007V

Jak sądzicie bawić się w podmiankę na "mocarne" CREE?
Ostatnio zmieniony środa 23 mar 2016, 14:14 przez wkliw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
marmez
Posty: 2974
Rejestracja: sobota 08 sty 2011, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć

Jaki masz prąd ustawiony (albo możliwy) z tego sterownika? Masz jakieś zdjęcie tego Maga? Chętnie bym zobaczył jak masz tubę na takie fajne zasilanie przerobioną :)

Nie namawiam na przerabianie z racji, że XHP jest 4 chipowa, i przy dobrym skupieniu będzie ciemny krzyż w spocie, no a skupić powinna się dać. Ew. 1mm albo mniej by trzeba zmniejszyć odległość od soczewki.

Teraz w spocie widzisz obraz LEDa (wyświetlony na np. ścianie), czy nie?

Pakiet masz połączony 3s3p? XHP ma napięcie przewodzenia ~6V, ale jeżeli napięcie zasilania masz wyższe, i sterownik jest z przetwornicą (a chyba jest), to tak, jak mówisz, nie powinno być problemu z zasilaniem, ew. trochę będzie można zmniejszyć prąd, gdyby się okazało, że teraz masz z 5A ;) choć jak kto woli :wink:

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
wkliw
Posty: 485
Rejestracja: środa 26 lis 2008, 20:05
Lokalizacja: Mielec

Post autor: wkliw »

Prąd mam regulowany płynnie od 0 do 5A potencjometrem umieszczonym w "dupce" latarki
Jeśli chodzi o odległość soczewki od LEDa to też jest regulowana ZOOM jak w każdym MAGu
Oczywiście przy odpowiednim ustwieniu widać obraz struktury na ścianie.
Pakiet tak jak piszesz 3s3p chociaż tu i tak muszę go zrobic od nowa bo coś słabo ostatnio z jego pojemnością.
Fotki MAGa wrzucę jak będę w domu bo muszę coś pstryknąć.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
marmez
Posty: 2974
Rejestracja: sobota 08 sty 2011, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: marmez »

:D No to jak dalej masz regulację, to ja bym spróbował, w razie niemiłego krzyża w spocie wystarczy pewno troszkę rozmyć skupienie i już nie powinno przeszkadzać. Prąd też do regulacji, to zdaje się, że wymiana będzie bardzo prosta :)

Pozdrawiam :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ppiotr4
Posty: 17
Rejestracja: niedziela 27 lut 2011, 21:58
Lokalizacja: malopolska

Post autor: ppiotr4 »

Hmmm właśnie zakupiłem sobie latareczkę na tej diodce XHP70 : mowa o AceBeam K60 - co nieco o tym sprzęcie w dziale GALERIA - gdzie każdy może pochwalić się swoim Światełkiem :)
Ostatnio zmieniony wtorek 07 cze 2016, 17:26 przez ppiotr4, łącznie zmieniany 1 raz.
UltraFire WF502B XP-G R2 - XML-T6 > AceBeam K60
WIZARDKING
Posty: 7
Rejestracja: czwartek 04 sie 2016, 13:30
Lokalizacja: Poznan

Post autor: WIZARDKING »

witam wszystkich
kupiłem xhp50 z mousera i nie chce mi świecić... ani bez ani na podłożu... fakt może to słabo przylutowałem.... najpierw próbowałem malutką bateryjką 12V taką jak pół paluszka.... potem większymi nic się nie świeci.. co robię nie tak ? reverse jest 5V ale sprawdzałem 3 takie diody więc wątpię abym 3 uszkodził....
pietros
Posty: 1710
Rejestracja: niedziela 09 cze 2013, 19:39
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: pietros »

Jak masz zamiar wykorzystać te diody? Dlaczego próbujesz je zasilić bez drivera, lub choćby zasilacza laboratoryjnego? Na jakim podłożu je lutowałeś?
Zajrzyj do noty katalogowej i sprawdź jak wyprowadzone są połączenia w tych diodach, potem zalutuj je na podłożu i dopiero testuj zasilając je z jakimś ograniczeniem prądowym - może być nawet odpowiednio dobrany rezystor.
WIZARDKING
Posty: 7
Rejestracja: czwartek 04 sie 2016, 13:30
Lokalizacja: Poznan

nie to nie działo

Post autor: WIZARDKING »

podlutowałem na miedzianym heatsinku i nic dioda nie świeci... heatsink miedziany od chińczyków , driver -AMIX zasilacz elektroniczny led zeled 36W 12V DC, czy mogłem takim mini paluszkiem 12V przebić tą diodę bez dymku , śladu ? niby reverse ma 6V.....
ODPOWIEDZ