oraz zakres barwy światła dla świateł do jazdy dziennej według aktualnej (o ile nie przeoczyłem jakiejś aktualizacji) normy:
A na koniec obowiązujące minima natężeń w wiązce świateł do jazdy dziennej (nie, żebym zachęcał, homologacji i tak nie zdobędziemy, ale gdyby ktoś chciał próbować to dla zobrazowania zagadnienia...)
Aha, 100% to nie mniej niż 400cd a górna granica to 1200cd na światło.
Wymogów jest więcej, ale to minimum.
Witam serdecznie wszystkich, których interesują oznaczenia na opakowaniach dostępnych lampach led. Ktoś może mi szczegółowo wyjaśnić jakie informacje są tam zawarte?
Po prostu. Chcę kupić lampy led-rózne rodzaje ponieważ wymieniam oświetlenie w domu. Na pudełku są różne oznaczenia parametrów produktu. Co one oznaczają mnie interesuje.
Tak naprawdę to LEDy są chyba jedynymi źródłami, w których obowiązuje taka klasyfikacja na bin. W lampach wyładowczych stosuje się kod barw - pierwsza cyfra określa dziesiątki współczynnika oddawania barw CRI, dwie pozostałe to setki kelwinów temperatury barwowej. A zatem barwa 942 oznacza Ra>90, temperatura 4200K, 830 - 80<=Ra<90 i temperatura 3000K.
Ku mojemu zdziwieniu niektórzy producenci LEDów, zwłaszcza chińscy, podają już normalny kod barw i współrzędne chromatyczne, a także strumień i moc.