Zasilacz do Led WS2812b

...dane techniczne o diodach LED różnych producentów, opracowania, datasheety...

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

adriuns
Posty: 16
Rejestracja: niedziela 22 lut 2015, 09:28
Lokalizacja: Sandomierz

Zasilacz do Led WS2812b

Post autor: adriuns »

Witam. Planuje oświetlić pokój diodami ws2812b 10 metrów sterowanymi arduino uno chciałbym kupić zasilacz 5V, 18A lub 20A

https://www.tme.eu/pl/details/lrs-100-5 ... mean-well/

czy ten się nada do taśmy led? nie będzie problemów z mruganiem? czy coś?
Ostatnio zmieniony środa 01 lis 2017, 21:49 przez adriuns, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 1040
Rejestracja: niedziela 03 mar 2013, 17:37
Lokalizacja: Jarosław

Post autor: artur_n »

Taśma WS2812b przy 60 LED na 1m pobiera 3,6A. Więc przy 10m potrzebujesz jakieś 40A.
Everybody lies...
adriuns
Posty: 16
Rejestracja: niedziela 22 lut 2015, 09:28
Lokalizacja: Sandomierz

Post autor: adriuns »

To prawda hmm i mysle wziąć wersje 30 led 1,8A/m wyjdzie 18/20A tylko nie wiem jaki zasilacz dobrac:(?

https://www.tme.eu/pl/details/rsp-100-5 ... mean-well/

lub
https://www.tme.eu/pl/details/lrs-100-5 ... mean-well/

czy ten

https://www.tme.eu/pl/details/s-100f-5/ ... mean-well/

jeden jest z Aktywnym PFC , potrzebne to bedzie w przypaadku tasmy led? ktory bedzie lepszy?

Czy ledy potrzebuja sterowania PWM?
Ostatnio zmieniony piątek 03 lis 2017, 18:53 przez adriuns, łącznie zmieniany 1 raz.
mistrz173
Posty: 48
Rejestracja: niedziela 07 sie 2011, 17:39
Lokalizacja: Grudziądz/Kraków

Post autor: mistrz173 »

PWM jeśli chcesz zaimplementować sobie dimmer.

Jako, że za moc bierną odbiorca domowy nie płaci, i biorąc pod uwagę niewielką moc zasilacza (100W? przy 20A) układ korekcji mocy biernej nie jest niezbędny, a raczej jest tylko dodatkowym bajerem. Cosf na poziomie 0,7-0,8 przy zasilaczach tego typu nie wymaga korekty... no chyba że, masz halę produkcyjną i za moc bierną będziesz płacił gruby pieniądz.

EDIT:
Jeśli z obliczeń wyszło zapotrzebowanie 18A, to zasilacz powinien mieć 10+% zapasu mocy - 20A minimum. Idealnie by było 22-24A
Studia studia i po studiach :D
ODPOWIEDZ