Azon 2000 - help

Strefa mokra... ;)

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

Thoms
Posty: 23
Rejestracja: środa 05 paź 2011, 16:16
Lokalizacja: Świdnik

Azon 2000 - help

Post autor: Thoms »

Dostałem Azona 2000 w stanie jak na fotach, ogółem odlutował się kawałek (odpowiadający za włączanie? tak mi się wydaje). Diody były sprawne. Przy okazji chciałbym podmienić zasilanie na 3x18650

Jest ktoś tutaj w stanie ogarnąć tą krwawą masakrę?

Edit Pyra: Usunąłem załącznik, proszę umieszczać fotografie przez odpowiednią funkcję forum.
Załączniki
trup2
trup2
unnamed.jpg (53.56 KiB) Przejrzano 18102 razy
Ostatnio zmieniony środa 11 mar 2015, 20:31 przez Thoms, łącznie zmieniany 1 raz.

michal1
Posty: 2738
Rejestracja: sobota 22 lis 2014, 17:08
Lokalizacja: Lublin

Post autor: michal1 »

Sugeruje zmniejszenie zdjęć, bo się strona rozjeżdża... :razz:

ptja
Posty: 2595
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

Włączaniem steruje kontaktron.
Gdzie był ten element?
3S może mieć zbyt duże napięcie. O ile wiem, to producent przewiduje zasilanie wyłącznie 8xNiMH.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

Thoms
Posty: 23
Rejestracja: środa 05 paź 2011, 16:16
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: Thoms »

Ten element siedział w tylnej klapie pod magnesem z włącznika

ptja
Posty: 2595
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

A nie możesz go po prostu wlutować z powrotem? Wiadomo, dlaczego się odlutował? I czy odlutował, a nie np. oderwał?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

Mieciu
Posty: 527
Rejestracja: czwartek 29 sie 2013, 19:34
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Mieciu »

Thoms pisze:Ten element siedział w tylnej klapie pod magnesem z włącznika
hallotron - pewnie steruje p-channel mosfetem lub gdzies odwróconym sygnalem załącza inny scalak.
Jezeli jest zepsuty to możesz śmiało zastąpić go takim
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... or-10-pack (szeroki zakres zasilania ma)

Sprawdź gdzie biegła prawa nóżka tego odlutowanego elementu... (patrząc od strony napisów)

ptja
Posty: 2595
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

Mieciu, wiesz jaki jaki prąd ciągną te hallotrony z FT?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

Mieciu
Posty: 527
Rejestracja: czwartek 29 sie 2013, 19:34
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Mieciu »

Hallotron służy tylko i wyłącznie do sterowania - nie przenosi żadnych większych prądów :-)
Te akutat w obecności pola magnetycznego podają 0, a w przypadku jego braku podają Vcc.
Obciążalność wyjścia takiego hallotrona to prądy rzędu 10-20mA.
Aby wykorzystać go do sterowania włącz-wyłącz należy użyć tranzystora pnp lub p-channel mosfeta.

ptja
Posty: 2595
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

Mieciu, nie o to pytałem. Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

Mieciu
Posty: 527
Rejestracja: czwartek 29 sie 2013, 19:34
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Mieciu »

ptja pisze:Mieciu, nie o to pytałem. Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).
No to nie do końca wcześniej dobrze odpowiedziałem...
Hallotron w stanie spoczynku pobiera taki prąd jaki sobie ustalisz odpowiednim rezystorem.
W moich próbach 1mA wystarczyło choć i tak pewnie było sporo za dużo.
Nie wgłębiałem się za mocno jeszcze w ten temat, ale pewnie jakies 100µA też pewnie w zupełności wystarczy do sterowania małym p-mosfetem.

Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9131
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Witam
Panowie, a czy zauważyliście kontaktron, który najprawdopodobniej służy do załączania zasilania na układy sterujące...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.

Mieciu
Posty: 527
Rejestracja: czwartek 29 sie 2013, 19:34
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Mieciu »

no rurka szklana jest z kontaktronem :-) (widać na zdjęciu) ale kolega pytal sie o odlutowany element który podobno pod magnesem siedział...

Awatar użytkownika
Pyra
Posty: 9131
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Witam
Mieciu pisze:no rurka szklana jest z kontaktronem :-) (widać na zdjęciu) ale kolega pytał się o odlutowany element który podobno pod magnesem siedział...
Chodziło mi w tym znaczeniu:
ptja pisze:Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.

ptja
Posty: 2595
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

ptja pisze:Włączaniem steruje kontaktron.
Pyra pisze:Panowie, a czy zauważyliście kontaktron, który najprawdopodobniej służy do załączania zasilania na układy sterujące...
no raczej... :)
Ja pytałem o te hallotrony z FT, które polecił Mieciu (sądząc, jak się okazało słusznie, że je przebadał).

BTW: jest takie coś: SM353LT - mniej niż pół mikroampera potrzebuje. Nawet mam, ale jeszcze nie sprawdziłem.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

Thoms
Posty: 23
Rejestracja: środa 05 paź 2011, 16:16
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: Thoms »

dzięki za pomoc! sam jednak nie ogarnę tematu. Znajdzie się tutaj ktoś kto by spróbował ogarnąć ten driver, lub zbudować nowy?

ODPOWIEDZ