www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Jeśli po wysłaniu posta lub PW, pojawi się info o problemie, zanim wyślecie wiadomość ponownie, proszę sprawdzić czy nie została prawidłowo wysłana mimo komunikatu!

Poprzedni temat «» Następny temat
Oświetlenie Kontenera Izotermicznego
Autor Wiadomość
elmiro 

Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 7
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 07-09-2018, 11:25   Oświetlenie Kontenera Izotermicznego

Witam wszystkich.

Potrzebuję pomocy bardziej obeznanych w temacie od mnie.
Posiadam samochód dostawczy, kontener izoterma bez agregatu o wymiarach przestrzeni ładunkowej 400cm/210cm/215cm.
W tymże kontenerze fabrycznie zamontowane zostały dwie lampy na żarówki rurkowe C10W, każda lampa ma po trzy żarówki, łącznie jest ich sześć. Światła z tego źródła jest tyle co na lekarstwo.
Bardzo zależy mi na dużo mocniejszym oświetleniu tej przestrzeni, towar kupuję tylko i wyłącznie w nocy na giełdzie warzywnej na Broniszach i chciałbym w miarę dobrze ten towar widzieć (co kupuję) i układać go po widnemu a nie po omacku.
Gdy kupuję i ładuje ten towar to w większości czasu odbywa się to na zapalonym silniku, nie chce mi się gasić samochodu co 20-40 metrów, szkoda rozrusznika.
Zakupy zajmują mi, jakieś 3-4 godziny i musiałbym gasić i odpalać auto około sto razy w ciągu nocy.
Wiec przejdę do sedna sprawy.
Mianowicie zakupiłem trzy odcinki taśmy LED, tej co linku poniżej:
https://leddo.pl/tasma-led-12w-1m-ip65-60led-smd-5730-lumiled-profesjonalna-ww.html?fee=2&fep=2194&gclid=EAIaIQobChMIrevX6sWo3QIVT7vtCh0EMQqREAQYBCABEgKI6_D_BwE


i chciałbym te trzy metry taśmy LED podłączyć szeregowo pod przetwornicę DC-DC typu BOOST, dlaczego szeregowo ano dlatego, że tą przetwornicę już posiadam. Zakupiłem ją, jakiś czas temu na Wolumenie i szkoda mi jej nie użyć skoro leży w domu nie używana ze dwa lata.
Przetwornica DC-DC:
https://www.gotronik.pl/p...50w-p-4062.html

No i mam pytanie odnośnie tej przetwornicy czy ona będzie nadawała się do podłączenie tych trzech odcinków jedno metrowych tej taśmy.
Muszę w niej ustawić na wyjściu 36V ale czy, jak odpalę samochód to napięcie wejściowe 12V urośnie do 14,6 to czy napięcie wyjściowe też zmieni się np na 40V?
Szkoda byłoby spalić te taśmy stąd moje zapytanie do fachowców w tej dziedzinie.
Ewentualnie prosiłbym o, jakieś podpowiedzi, inne rozwiązanie, jak uzyskać mocne, jasne światło na takiej przestrzeni.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, pozdrawiam Mirek.
 
 
 
Mociumpel 

Pomógł: 93 razy
Dołączył: 01 Mar 2014
Posty: 1312
Skąd: Wrocek
Wysłany: 07-09-2018, 12:07   

Dlaczego 36V? jeśli masz akumulator na 12V to od biedy mógłbyś podłączyć bezpośrednio przez jakiś dłuższy przewód (spadek napięcia z 13,5-13,8V - tyle powinien dawać obwód łądowania na załączonym silniku w akumulator - do 1,5V spadku da się uzyskać na przewodzie 2x1,5mm2 o długości 4-5m)
Taśmy 12V podłącza się równolegle nigdy szeregowo.
Poniewaz to jest BOOST DC/DC (podwyższająca napięcie) a nie boost/buck (podwyższająco/obniżająca) więc sensu stosowania w Twoim układzie nie widzę bo CI nie obniży nic i nie ustabilizuje - co innego jakbyś miał taśmę 24V - wtedy przetwornica miałaby sens jako stabilizator napięcia niezaleznie od pików w układzie zasilania samochodu.
Ostatnio zmieniony przez Mociumpel 07-09-2018, 12:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
skaktus 


Pomógł: 149 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 6023
Skąd: OP
Wysłany: 07-09-2018, 12:11   

Z opisu przetwornicy:

Cytat:
praca w trybie C.V. (Constant Voltage -stabilizacja napięcia wyjściowego)
praca w trybie C.C. (Constant Current - stabilizacja prądu wyjściowego, prąd można regulować tylko w pewnym zakresie)
_________________
ILPT
 
 
elmiro 

Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 7
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 07-09-2018, 13:52   

Dla czego szeregowo? ponieważ napisałem, że posiadam tokową przetwornicę, dla tego, że oglądałem film na youtube i tam gościu (Rosjanin) tak właśnie podłączył 4 metry taśmy LED 7030 i nawet to świeciło bardzo mocno i się nic nie spaliło :-)


W moim samochodzie (mierzyłem przed napisaniem posta) alternator podaje napięcie na akumulator 14,6V na klemach przy włączonych światłach, na kostkach od lamp przednich H4 jest 13,8V.
Zmierzyłem też napięcie na pace, jest 13,5V na pierwszej lampie a na drugiej jest 13,2V.
Zastosować dłuższego przewodu nie mogę ponieważ jest to izoterma z wpuszczoną już fabrycznie instalacją elektryczną między dwoma blachami w piance termoizolacyjnej.
W odstępie 1,5 metra z sufitu wychodzą dwa plusy i dwie masy, do trzeciej taśmy mogę podciągnąć jeszcze zasilanie od tej drugiej lampy no i podłączę te trzy taśmy równolegle ale, jak obniżyć napięcie do 12-12,3V?

Druga sprawa wygląda nieco inaczej a mianowicie, jak rozwożę później ten towar po sklepach to już go zdejmuję na zgaszonym silniku ponieważ na każdy sklep muszę zdjąć 30-40 pozycji z asortymentu więc to trochę już musi potrwać.
Więc, jak rozwiąże problem z napięciem na zapalonym silniku do 12-12,3V to czy na zgaszonym silniku nie będzie już dużo za niskie napięcie aby te taśmy w ogóle świeciły?

Towar dostarczam ludziom do sklepów przed ich otwarciem w godzinach 3-5 rano, dla tegoż też muszę korzystać z oświetlenia na pace co by wszystkie pozycje odszukać na samochodzie.
 
 
 
Mociumpel 

Pomógł: 93 razy
Dołączył: 01 Mar 2014
Posty: 1312
Skąd: Wrocek
Wysłany: 07-09-2018, 14:45   

No to z tą przetwornicą nic nie zrobisz.
Druga sprawa - szeregowe łączenie taśmy - jak CI któraś padnie z nieokreślonych powodów to poleci CI reszta - to ze Rosjanin na swój "sprytny inaczej" testuje rzeczy różne nie oznacza to że jest to poprawne (tu masz testowanie po rosyjsku ogniw 18650 - https://www.youtube.com/watch?v=2J-h6fC1GrU - sposób ciekawy ale czy bezpieczny? - sam sobie dopowiedz czy KAŻDE jutubowe filmiki należy przyjmować jako nośnik informacyjny - gogle narciarskie i klapki jako strój ochronny ...)
Podchodź z rezerwą do jutuba - część prawdy gdzieś tam tkwi ale nie małpowałbym 1 do 1.
Taśma na 12V jest na 12V - podłączenie jej do wyższego napięcia mocno skróci jej żywot...
No i pytanie zasadnicze - jeśli podpierasz się jutubem i taśmą na 36V pędzoną to jak rozumiesz szeregowe podłączenie diod?
Ale spróbować możesz - Rosjanom nic się nie stało to i Tobie może się uda ;) - powstaje pytanie czy łut szczęścia (polskie" jakoś to będzie" i potem "nic się nie stało") czy zdroworozsądkowe podejście preferujesz ...
Podpowiem - Polacy się starali a drugi raz nie wyszli z grupy ;)
Ostatnio zmieniony przez Pyra 07-09-2018, 18:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
elmiro 

Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 7
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 07-09-2018, 15:33   

Mociumpel napisał/a:
No to z tą przetwornica nic nie zrobisz.
Druga sprawa - szeregowe łączenie taśmy - jak CI któraś padnie z nieokreślonych powodów to poleci CI reszta - to ze Rosjanin na swój "sprytny inaczej" testuje rzeczy rózne nie oznacza to że jest to poprawne (tu masz testowanie po rosyjsku ogniw 18650 - https://www.youtube.com/watch?v=2J-h6fC1GrU - sposób ciekawy ale czy bezpieczny? - sam sobie dopowiedz czy KAŻDE jutubowe filmiki należy przyjmować jako nośnik informacyjy - gogle narciarskie i klapki jako strój ochronny ...)
Podchodź z rezerwa do jutuba - część prawdy gdzieś tam tkwi ale nie małpowałbym 1 do 1.
Taśma na 12V jest na 12V - podłaczenie jej do wyższego napięcia mocno skróci jej żywot...
No i pytanie zasadnicze - jeśli podpierasz sie jutubem i taśma na 36V pędzona to jak rozumiesz szeregowe podłączenie diod?
Ale spróbować możesz - Rosjanom nic się nie stało to i Tobie może się uda ;) - powstaje pytanie czy łut szczęścia (polskie" jakoś to będzie" i potem "nic sie nie stało") czy zdroworozsądkowe podejście preferujesz ...
Podpowiem - Polacy się starali a drugi raz nie wyszli z grupy ;)


Nie potrzebnie w ogóle cokolwiek pisałeś, tyle trudu sobie zadałeś a z Twojego postu dowiedziałem się NIC za co bardzo Ci dziękuję, no może dowiedziałem się, że taśmy nie wolno łączyć szeregowo, ale to już napisałeś w pierwszej odpowiedzi.

Mnie już nie interesuje co zrobił Ruski i czy to Polakom się uda.
W trzecim poście Zapytałem, jak byś się nie doczytał, jak, czym obniżyć napięcie z 13,5V do 12V przy podłączeniu równoległym i czy nie będzie to napięcie zbyt niskie przy wyłączonym silniku.

Może znajdzie się na forum ktoś kto mi podpowie coś w sprawie mojego trzeciego postu.
 
 
 
Mociumpel 

Pomógł: 93 razy
Dołączył: 01 Mar 2014
Posty: 1312
Skąd: Wrocek
Wysłany: 07-09-2018, 15:52   

Przekazałem Ci wiedzę - jesli chcesz prosto - wsadź szeregowo miedzy plusem kabla a plusem kazdej 1 metrowej taśmy rezystor 1,5-2 Ohma np. coś takiego https://allegro.pl/rezystor-ceramiczny-10w-1-6ohm-5-i7440630556.html i masz za 6 zł dla 3 taśm rozwiązany problem za wysokiego napięcia w obwodzie ...

PS - poprawka rezystora - teraz jest poprawnie (pisałem dwa info i stąd niewłaściwy rezystor)
Ostatnio zmieniony przez Mociumpel 07-09-2018, 21:33, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
elmiro 

Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 7
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 07-09-2018, 17:01   

Mociumpel napisał/a:
Przekazałem Ci wiedzę - jesli chcesz prosto - wsadź szeregowo miedzy plusem kabla a plusem kazdej 1 metrowej taśmy rezystor 0,15-0,2 Ohma np. coś takiego https://allegro.pl/rezystor-metal-plate-5w-0r15-0-15ohm-bezindukcyjny-i7348635726.html i masz za 3 zł dla 3 taśm rozwiązany problem za wysokiego napięcia w obwodzie ...


Ooo widzisz, przemówiłeś ludzkim głosem, brawo Ci za to.
O taką łopatologiczną odpowiedź mi chodziło.
Mam tylko jedno ale, kiedyś zamontowałem sobie żarówki do świateł pozycyjnych T10
takie jak w linku:
https://allegro.pl/zarowka-t10-w5w-led-philips-4000k-12v-box-2-szt-i7453359872.html

i dałem rezystory ceramiczne w szereg 33 Ohma 5W ponieważ wyskakiwał mi błąd spalonej żarówki i one strasznie się grzały, nie można było ich utrzymać w palcach nawet kilku sekund i podmieniłem je na rezystory wysokiej mocy 35W w obudowie aluminiowej i już było wszystko Ok.
Może i te rezystory, który mi podałeś w linku od razu zastąpić tymi?? z mojego linku:
https://allegro.pl/rezystor-duzej-mocy-25-w-0-2-ohm-i7478812451.html#thumb/1

A czy jak dam taki rezystor w szereg to czy przy zgaszonym silniku, jak już napięcie na akumulatorze spadnie do 12,8-12,4V te taśmy będą nadal świecić przez ten opór rezystora?
 
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 07-09-2018, 17:31   

elmiro napisał/a:
A czy jak dam taki rezystor w szereg to czy przy zgaszonym silniku, jak już napięcie na akumulatorze spadnie do 12,8-12,4V te taśmy będą nadal świecić przez ten opór rezystora?

tak.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Mociumpel 

Pomógł: 93 razy
Dołączył: 01 Mar 2014
Posty: 1312
Skąd: Wrocek
Wysłany: 07-09-2018, 17:34   

Nie wiem co mogło powodować Ci grzanie rezystorów w instalacji oświetleniowej - przyczyn może być kilka - może niewłaściwie dobrałeś parametry mocowe rezystora ograniczającego.
Przy prądzie 1A dla taśmy 12W/1 metr rezystor 1,3-1,6 Ohma obnizy ci napięcie ok. 1,3-1,6V czyli z 13,5V do 12,2-11,9V.
Przy niższym napięciu będziesz miał mniej "lumenów" ale bez przesady - jeśli taśma ma 1800 lm z metra to dla 3 metrów masz 5400 lm - przy spadku napięcia o 1-1,2V (z 12,5 -1,6V=10,9V) uzyskasz spadek wydajności ok. 25% tj. ostatecznie będzie ok. 4000 lm ... no sorry ale dalej będzie jasno ...

Przy okazji - poprawiłem wartość rezystora na WŁAŚCIWĄ - o rząd w górę - poprzednio było za szybko ;( i za mało.
 
 
elmiro 

Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 7
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 07-09-2018, 18:11   

Dziękuję za wyliczenie rezystora, ja zawsze mam z tym problem,
no i oczywiście dzięki za poświęcony mi czas
W niedzielę wybieram się na Wolumen z moim kolegą który ma serwis RTV i montaż anten więc zakupię po trzy sztuki rezystorów o różnej wartości i sobie pomierzę multimetrem, która wartość najlepiej będzie pasować na dane napięcie.
 
 
 
skaktus 


Pomógł: 149 razy
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 6023
Skąd: OP
Wysłany: 07-09-2018, 21:20   

Rezystor grzał się bo symulował obciążenie, zatem wydzielało się na nim kilka W ciepła.
_________________
ILPT
 
 
BKK

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 427
Skąd: Wrocław
Wysłany: 07-09-2018, 22:06   

elmiro napisał/a:
Nie potrzebnie w ogóle cokolwiek pisałeś

W sumie cały ten wątek jest niepotrzebny. Autor zamiast najpierw zapytać, a później realizować projekt według ustaleń i rad, to najpierw zrobił zakupy, a później jedyne co, to oczekuje poklasku dla swoich pomysłów, czy są one słuszne, czy nie są. Jakoś to wszystko od d..y strony robione.
 
 
elmiro 

Dołączył: 14 Lip 2013
Posty: 7
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 07-09-2018, 23:04   

BKK napisał/a:
elmiro napisał/a:
Nie potrzebnie w ogóle cokolwiek pisałeś

W sumie cały ten wątek jest niepotrzebny. Autor zamiast najpierw zapytać, a później realizować projekt według ustaleń i rad, to najpierw zrobił zakupy, a później jedyne co, to oczekuje poklasku dla swoich pomysłów, czy są one słuszne, czy nie są. Jakoś to wszystko od d..y strony robione.


Jakich poklasków??
Przetwornicę posiadam od kilku lat, pomyślałem, że się na coś zda.
Taśmy zostały mi po fachowcu, który robił mi oświetlenie kibla 24m2, wrzuciłem tylko link do tych taśm co by każdy wiedział o, jakie taśmy chodzi.
Z jednym zgadłeś, pomysł mi się uroił tylko nie wiedziałem właśnie, jak go zrealizować i dzięki takim osobom jak ty pewnie ten pomysł trafiłby do spłuczki a potem jeszcze dalej do .....

Jednak kolega Mociumpel zdecydował się nakierować mnie na prawidłową drogę więc może ten pomysł zrealizuję a przetwornica okazała się zbędna więc poczeka, jakiś czas na swój dzień.
Szkoda mi było tych taśm podłączać pod 14V, pewnie dwa dni by poświeciły i też trafiłyby tam gdzie miał trafić mój pomysł.
Oporniki kupię na 50W w aluminiowej obudowie, przykleję je klejem termo we wnęki po fabrycznych lampach co by nie było ich w ogóle widać.

Dziękuję tym co pomogli, w przyszłym tygodniu, jak czas pozwoli to wszystko podłączę i zdam relację czy wszystko działa, jak należy.

Ps. skaktus w światłach pozycyjnych podłączyłem te małe cementowe rezystory 5W 33 Ohm i tak się grzały aż bałem się z tym jeździć żeby instalacja się od nich nie spaliła.
Po kilku dniach kupiłem na Wolumenie te duże aluminiowe 50W 30 Omh i one robią się lekko ciepłe. Błędu spalonej żarówki nie pokazuje ale, jak naprawdę żarówka się spaliła to też o tym nie wiedziałem, brak sygnalizacji na desce dopiero mnie żona poinformowała przy wyjeździe z bramy :-)
 
 
 
Pyra 


Pomógł: 570 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8567
Skąd: Gądki
Wysłany: 07-09-2018, 23:19   

Witam
elmiro napisał/a:
w światłach pozycyjnych podłączyłem te małe cementowe rezystory 5W 33 Ohm i tak się grzały aż bałem się z tym jeździć żeby instalacja się od nich nie spaliła.


P=U2/R, w związku z tym

P = 14,4*14,4 / 33 = 6,28W
czyli przekroczyłeś dopuszczalną moc rezystora, ale wystarczył by 10W.
Następnym razem proponuję zorientować się w temacie, policzyć, a potem montować.

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15