Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Strefa mokra... ;)
Predatorix
Posty: 2
Rejestracja: piątek 31 maja 2019, 22:41
Lokalizacja: Poznań

Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: Predatorix »

Mam pytanko najmilsi. Mam latarkę TECLINE US 15 niestety kiedyś włożyłem do niej dwie baterie 26650 ,latarka blysła i zgasła w serwisie nie chcą mi jej naprawić twierdząc, że nie mają do tego modelu już części. Jest ktoś na forum kto podjął by się naprawy tej latarki. Fajnie jakby można wrzucić do niej większe baterie i może mocniejsza dioda. Jeśli ktoś ma chwile i wie jak się za to zabrać to proszę o kontakt bo ja niestety nie bardzo w tych sprawach.
Mociumpel
Posty: 1962
Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 13:50
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: Mociumpel »

Nie wiem ile kto Ci zaproponuje ale przy latarce "podwodnej" nie jest łatwo grzebać z racji uszczelnień.
Jeśli to taka latara https://www.underwater.pl/1012-latarka- ... us-15.html to szczerze powiedziawszy wolałbym kupic dwie takie http://kaidomain.com/DV80-Cree-XHP70_2- ... Flashlight i prawdopodobnie miałbym 5x więcej światła z każdej latarki czyli 10x z obydwu - a to w cenie Twojej JEDNEJ.
No ale to kwestia zgrubnego porównania technikaliów czysto elektrycznych bez wnikania szczegóły uzytkowe.
ptja
Posty: 2396
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: ptja »

Odgrzewam, bo ostatnio naprawiłem "po taniości": LED wymieniona na XM-L2 na podłożu 16mm, a rezystor wstawiony 0,3 oma 2W (dobrany tak, żeby prąd nie przekraczał 3A nawet przy zasilaniu 4,5V ze źródła o małej Rw).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
demiurg
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 26 wrz 2022, 08:46

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: demiurg »

ptja pisze: sobota 19 gru 2020, 19:59 Odgrzewam, bo ostatnio naprawiłem "po taniości": LED wymieniona na XM-L2 na podłożu 16mm, a rezystor wstawiony 0,3 oma 2W (dobrany tak, żeby prąd nie przekraczał 3A nawet przy zasilaniu 4,5V ze źródła o małej Rw).
Hej.
Mam Tecline US-15, może byśmy się dogadali na wymianę w nim diody na jakąś mocniejszą? Chętnie bym dołożył do niej więcej światła,
bo na Hańczy ciemno :) Może przy okazji zmieniłbym też zasilanie, bo baterie do niej nie są szczególnie tanie.
ptja
Posty: 2396
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: ptja »

Tu szkoda rzeźbić, bo w tej objętości nie zmieścisz więcej energii zasilania (można ewentualnie używać dla oszczędności akumulatorków NiMH i dobrać ponownie rezystor, żeby przy w pełni naładowanych prąd nie przekraczał 3A - w oryginalnym układzie zdarzały się uszkodzenia LED po zastosowaniu NiMH). 26650 chyba nie wejdzie?

Moja sugestia: kupić inną latarkę (lub kilka).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
demiurg
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 26 wrz 2022, 08:46

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: demiurg »

ptja pisze: wtorek 27 wrz 2022, 14:37 Tu szkoda rzeźbić, bo w tej objętości nie zmieścisz więcej energii zasilania (można ewentualnie używać dla oszczędności akumulatorków NiMH i dobrać ponownie rezystor, żeby przy w pełni naładowanych prąd nie przekraczał 3A - w oryginalnym układzie zdarzały się uszkodzenia LED po zastosowaniu NiMH). 26650 chyba nie wejdzie?

Moja sugestia: kupić inną latarkę (lub kilka).

Mam inne, ale ten US-15 to moja pierwsza latarka nurkowa i jak tak na nią patrzę, to leży prawie nieużywana w świetnym stanie
i mi szkoda takiego fajnego, uszczelnionego korpusu. To jest ta "pierwsza" - duża wersja, na trzy bodajże R-14. Więc 26650 powinno spokojnie wejść, ale sprawdzę organoleptycznie. Z chęcią bym w nią nieco zainwestował i tchnął drugie, lepsze życie.
ptja
Posty: 2396
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: ptja »

Sprawdź. Jeśli wejdą dwa 26650, to można pomyśleć o XHP50 lub nawet XHP70 (jeśli znajdzie się pasujący sterownik). Jeśli nie wejdą - to lepiej sprzedać i kupić inną (np. Sofirn SD05)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
marchewkowy sok
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek 16 sty 2017, 15:54
Lokalizacja: Śląsk

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: marchewkowy sok »

Czy to ta latarka wygląda tak?

Obrazek

Jeśli tak to jakiś czas temu przerabiałem ten model. 26650 nie wiejdzie. Ja przerobiłem ją zasilanie 2x 21700 (wchodzi idealnie za trzy R14), do tego sterownik 17mm na samym fecie i dioda SST70. Efekt robił wrażenie. Latarka masywna, więc trochę trzymała w turbo. Ziomek, któremu ją przerabiałem był bardzo zadowolony i jeszcze nie zgłosił mi żadnych problemów.
Także polecam spróbować samemu ją przerobić, bo jest naprawdę łatwa w modowaniu.
demiurg
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 26 wrz 2022, 08:46

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: demiurg »

Tak, to jest dokładnie ta latarka. Nie mam na stanie ogniwa 26650 więc jednak nie sprawdzę, natomiast wg wiki R14 mają od 24,9 do 26,2mm i wysokość 50 mm więc rzeczywiście 26650 mogą być ciut za grube. Ale ostatecznie 21700 też jest rozwiązaniem. Sam nie przerobię - nie znam się na tym kompletnie. Może Ty lub ptja jednak może byście się chcieli pobawić? :) Mogę kupić co trzeba i wysłać.

SD05 mam, fajnie świeci ale powód znacie.
demiurg
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 26 wrz 2022, 08:46

Re: Latarka TECLINE US - 15 nie dziala

Post autor: demiurg »

marchewkowy sok pisze: środa 28 wrz 2022, 19:07 Także polecam spróbować samemu ją przerobić, bo jest naprawdę łatwa w modowaniu.
OK, to może sam spróbuję polutować :)
Pomożesz mi w wyborze niezbędnych elementów do zakupu?
ODPOWIEDZ