Naprawa regulatora obrotów pompy CO

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Nightmare
Posty: 1263
Rejestracja: sobota 26 lut 2011, 00:14
Lokalizacja: Słupsk

Naprawa regulatora obrotów pompy CO

Post autor: Nightmare »

Panowie w mojej pompie: http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=647170 padł regulator obrotów a dokładniej połamało się to plastikowe pokrętło które po przełączeniu stykało odpowiednie ścieżki i wtedy pompa pracowała na 1 z 3 biegów, Czy da się to w jakiś domowy sposób naprawić ? może być płynna regulacja coś jak potencjometr albo chociaż ze 2 biegi, bo teraz w ogóle nie działa. Dziękuję
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 08 wrz 2011, 18:48 przez Nightmare, łącznie zmieniany 3 razy.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin
Posty: 8519
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Witam
Czekaj, czekaj, ja taką pompę kilka lat temu naprawiałem kumplowi..... dałem wtedy przełącznik nie pamiętam ile miał sekcji, ale też obrotowy. Dolutowałem kabelki, a przełącznik przykręciłem do obudowy.
Jeśli zadowalał by Cię jeden poziom wydajności, to możesz po prostu wlutować mostki z kabelków.
Z tego co pamiętam, to jest tam po prostu kilka sekcji przełączanych uzwojeń.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Posty: 7578
Rejestracja: niedziela 11 lis 2007, 20:19
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

jakieś szczegółowe fotki problemu?
Awatar użytkownika
Nightmare
Posty: 1263
Rejestracja: sobota 26 lut 2011, 00:14
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Nightmare »

No ogólnie są 4 sekcje (0 1 2 3) 3jka najszybszy bieg. Zaraz fotki wrzucę
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Komarek34
Posty: 456
Rejestracja: czwartek 26 sie 2010, 23:30
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: Komarek34 »

Czasem akwaryści(szczególnie ci z pyszczaków i morszczyny) używają takich pomp jako obiegowych w systemach filtracyjnych. Przerabiają wtedy skokowe przełączniki na płynne potencjometry. Ale konkretów nie znam-nigdy się w to nie zagłębiałem. :cry:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nightmare
Posty: 1263
Rejestracja: sobota 26 lut 2011, 00:14
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Nightmare »

Fotki dodane
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin
Posty: 8519
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 20:35
Lokalizacja: Gądki

Post autor: Pyra »

Dokładnie to, poznaję.... Na fotce samego przełącznika widać trzy styki zasilania, potem na dole resztę do uzwojeń. O ile dobrze pamiętam, to dwa styki idą do uzwojenia pomocniczego, jeden przez kondensator. Pozostałe cztery to sekcjonowane uzwojenie główne, jeden koniec i trzy odczepy.
Pomierz przejścia pomiędzy "widełkami" a punktami stykowymi przełącznika i rozrysuj..

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Siok987
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 30 sty 2024, 19:57

Re: Naprawa regulatora obrotów pompy CO

Post autor: Siok987 »

Witam też jestem ciekawy jak to zrobic
ODPOWIEDZ