mam dylemat dotyczący zasilania diod mocy 3W.
Kupiłem 4 sztuki edison opto 3W 6000K, domyślnie mają być jednym/dwoma reflektorami rowerowymi, nad obudowa jeszcze sie nie zastanawiałem.
pytanie polega na tym: chciałbym zasilić je z ogniw liion najchętniej tanimi z demontarzu laptopowych baterii, i do każdej diody ma być oddzielny włącznik (hebelkowy), ładowarkę do ogniw mam dobrą (modelarstwo RC) więc problemu z tym ni ebędzie, kwestia tylko przetwornicy - chcąc zastosować 4 włączniki muszą być chyba 4 sztuki, bo inaczej nei wiem jak połączyć, zakładając że zrobię wersję w 2 reflektorach po 2 diody na lampkę również chcę mieć możliwość włączenia każdej diody z osobna. Problem polega na tym aby zasilić diodę stałym prądem 700mA, i aby były jak najmniejsze straty na przetwornicy, i aby dioda świeciła tak samo w maksymalnie długim okresie czasu, jak też aby przestała świecić, albo miała jakiś sygnalizator w momencie krytycznego napięcia na akumulatorze albo 5 minut przed (granica rozładowania? przy lipo uważa sie za bezpieczną 3.2V). Rozwiązanie takie ponieważ kupiłem 2 soczewki 10st. i 2 soczewki 25st. które mają być użyte jako światła "mijania" i "długie". Przepraszam bardzo za chaos w wypowiedzi, ale ogólnie nie wiem jak do całego przedsięwzięcia się zabrać, i trzeba jeszcze usystematyzować jakieś zamierzenia co do wyglądu i mocowania oświetlenia

datasheet diody: http://www.edison-opto.com.tw/material/ ... g_v1.1.pdf
Z góry serdecznie dziękuję za jakiekolwiek posty i pozdrawiam

Marek