Co prawda ja jestem bardziej miłośnikiem elektrotechniki niż stricte latarek, ale źródła światła i oświetlenie to też część moich zamiłowań i część elektrotechniki.
Od długiego czasu chodzi za mną zrobienie samodzielnie latarki z HID xenonem samochodowym, widziałem tutaj gotowca przerobionego z halo na HID i tak chciałbym zrobić swoją latarkę. Wiem że można z powodzeniem użyć MacTronic JML2940, jednak taka latarka jest dość droga, a ma być to konstrukcja niskobudżetowa

Posiadam sporo różnych palników HID i kilka przetwornic, w tym dwie dosyć małe, brak mi tylko latarki jako obudowy, reflektora oraz aku z układem ładowania. W JML2940 jest aku 12V i 7Ah, więc przeróbka na HID to nie jest problem, jednak tak jak pisałem chcę by to było jaknajmniejszym kosztem więc myślę o zakupie tańszej latarki i tutaj pojawia się dylemat jaką wybrać. Na allegro pełno tego, sporo z diodami LED (nie potrzebuje ich), ale są też takie co mają tylko i wyłącznie halogena H3 albo innego (H3 może być, mam ich kilka sztuk), w opisach często nie podają na jakie napięcie jest akumulator, a w tych które mają podany ten parametr siedzi 6V i 4Ah czyli nie nadaje się do takiego zastosowania.
Jakie latarki prócz JML2940 mają fabrycznie akumulator 12V i są na halogena H3 lub podobnego ? Mógłby ktoś podać konkretne typy latarek z akumulatorem 12V które będą tańsze niż JML2940 ?
Pozdrawiam