Przejdę do meritum...
Przeczytałem forum wzdłuż i wszerz i zacząłem od planowania co będę musiał skompletować. Na razie ograniczyłem się do jednego sklepu, może ktoś mi coś podpowie gdzie indziej, lepiej, taniej, itd. itp.
Plan jest taki.
- na pewno będzie to dioda, wyczytałem i zdecydowałem się na xm-l no, ale może ktoś mi poda argumenty za inną technologią

- ma być szczelna do min 40m oczywiście... szczerze nie doczytałem od czego to zależy czy będzie czy nie, albo po prostu nie mogę się tego domyśleć

- ma oświetlać jak najszerzej się da (przynajmniej na razie tak bym chciał)
- działanie na baterii... i tutaj problem, dobrze by było by świeciła min. 3h, z drugiej strony, nie chcę za dużo balastu zabierać dodatkowo, dlatego te 3h max świecenia było by ok, nurki i tak się robi zazwyczaj 2 po 1-1,5h i tutaj kłania się dobór akumulatora, kompletnie nie wiem jaki to miałby być (rodzaj) no i oczywiście jaka jego pojemność... wstyd się przyznać ale jestem elektrykiem, ale nie jestem pewien swoich obliczeń i w ogóle czy to zdaje egzamin... 9Ah przy prądzie 3A (max prąd xm-l?) starczy na 3h świecenia po krótce licząc oczywiście wszystko mnożymy przez ilość diod czyli np. 8 diod = 72Ah!! a to już ogromny akumulator

- pojemnik oczywiście aluminiowy, mam gdzie wytoczyć, zaprojektuje go po tym jak będę miał u siebie już złożoną elektronikę, zwymiaruję ją wtedy no i wytoczyć już to nie problem.
- głowica, tutaj nie wiem jak to zrobić, aby połączyć korpus z głowicą (tak wiem, przewodem

- elektronika, właśnie, jaka? potrzebna mi na pewno jakaś płytka na te diody, jakiś odbłyśnik do nich, no i sterowanie... i najważniejsze jak to wszystko połączyć.
Ogólnie sporo pytań no ale wolę zrobić wszystko od A do Z dobrze i bez błędów

Zakupy:
- korpus + głowica alu
- szkło
- elektronika
- przewód
- diody
W sumie to jeżeli się ten temat rozwinie to będzie to jakiś tam almanah dla potomnych jak od samego początku bez większej wiedzy zbudować światło pod wodę

Jak mi się coś przypomni to napiszę

Z góry dzięki za pomoc!