„W teorii nie ma różnicy między teorią i praktyką. W praktyce taka różnica istnieje.”
Yogi Berra
Łatwo komuś wirtualnie zarzucać różne sprawy, a może spróbował byś to udowodnić?Darek84 pisze:Tak też myślałem więc daruj sobie wyimaginowane liczby.
To oznacza jedno. Za wysoki PWM w trybie moon. Recepta: poprawić algorytm.Hetman pisze:Szczerze to użytkowałem jeden driver z supermoonem i niestety był bardzo humorzasty: raz się włączał tak słabo jak chciałem, innym razem trochę mocniej a dość często zdarzało mu się w tym trybie nie załączać diody wcale.
W sensie częstotliwość? Powiedz to Flagiuszowigreg pisze:To oznacza jedno. Za wysoki PWM w trybie moon. Recepta: poprawić algorytm.Hetman pisze:Szczerze to użytkowałem jeden driver z supermoonem i niestety był bardzo humorzasty: raz się włączał tak słabo jak chciałem, innym razem trochę mocniej a dość często zdarzało mu się w tym trybie nie załączać diody wcale.
Sterowanie prądem w sterownikach wykorzystujących AMCki odbywa się za pomocą PWM, czyli częstego załączania i wyłączania. Proszę wybaczyć pewno złą terminologię, ale elektronikiem nie jestem. Czyli mamy przebieg prostokątny z różnym wypełnieniem, który z zadaną częstotliwością załącza i wyłącza nam AMCka. Jeżeli np. wypełnienie mamy 1%, czyli jeżeli AMCk pracuje tylko jedną setną czasu, to utrzymujemy, że prąd na diodę jest 1/100 z tych ok 350mA, czyli ok 3,5mA przy odchyleniu 0,4mA (Podane przez Ciebie 40mA*1%).Darek84 pisze:Możesz wyjaśnić dlaczego? Skoro nie możesz czegoś regulować w dłuższym okresie czasu z krokiem mniejszym niż dokładność.marmez pisze:Dokładność też musisz podzielić na 8 bitów i wyjdzie Ci wystarczająca.
Bez urazy, ciągle wszyscy mówią o praktyce a nikt nawet nie był mi w stanie podać miernika który by potrafił zmierzyć zmianę o < 1mA przy sterowaniu PWM i prądzie około 2A, dokładność takiego sterowania by musiała być na poziomie 0.05% gdzie średnio ogarnięty projektant ( nie programista ) zdaje sobie sprawę iż to baaardzo ciężka do osiągnięcia wartość. Większość mierników dostępnych na rynku posiada dokładność pomiaru prądu na poziomie około 1%.Pyra pisze:WitamŁatwo komuś wirtualnie zarzucać różne sprawy, a może spróbował byś to udowodnić?Darek84 pisze:Tak też myślałem więc daruj sobie wyimaginowane liczby.
Wielokrotnie budowałem różne układy i mogę napisać z praktyki, że "uznany" producent, podaje maksymalną możliwą odchyłkę parametrów, aby się obronić przed skutkami prawnymi.
No i znów teoretyzujesz...Darek84 pisze:Zajrzyj do linka którego podałeś kolo używa fluka za 5k [!] gdzie dokładności podane są dla temperatury pokojowej:
przy 3A zakresu błąd pomiaru wynosi 2.1A :
2.1*0.0035+0.007*3= 28mA ( strona 28 noty w/w miernika )
A układ za kilka złotych z Waszą pomocą potrafi zejść do ułamków mA ? Pomijam fakt iż miernik jest do 10kHz AC sin wave więc tak przynajmniej z 50 razy ma za małe pasmo