ProLight, nie wiem czy na naszym forum ale ktoś pisał, że przy 3m albo 5 w połowie taśmy spadek napięcia był 2V. Nie pamiętam mocy taśmy ale chyba to było na 5050.
Co do zasilania, niech każdy robi jak chce, ale pętli się nie robi, nawet dla prądów stałych.
No i zbieram się za lutowanie, robię pomiary i zdziwienie.
Taśma 5050 RGBW
Niby na opakowaniu 72W na 5m
Faktycznie wychodzi mi 1A dla koloru białego (przy pełnej mocy świecenia)
Przylutowałem na początku kabelek 1,5mm i zapętliłem na końcu ale tylko dla lini +12V
I tak na początku dla koloru białego mam 11,9V na samym końcu mam 11,2V na mniej więcej środku mam 11,5V
Jest sens ciągnąć kabel dla wszystkich lini RGBW przy tych 5m?
Maksimum jaki udało mi się wyciągnąć z taśmy przy mieszaniu kolorami to 1,08A
Możliwe jest to wszystko?
Kable pomiarowe bardzo grube.
Ja wiem że mam duże braki z zakresu elektroniki itd.
Ale dzisiaj kupowałem zasilacze 12V 500W żeby zasilić taśmy a tu 10M taśmy bierze mi 2A w kolorze białym to wychodzi jakieś 300LED 2A
Takie typowe chińskie zasilacze do ledów mają jeszcze regulację gdzie można delikatnie podkręcić napięcie i zniwelować spadki na przewodzie, ale nie wiem czy przy taśmach RGB to dobry pomysł bo pojedynczy kolor będzie dostawał za dużo prądu. Jak rozumiem zasiliłeś 5 metrów z jednej strony i zapętliłeś tylko linię +12? I ten pomiar to pomiędzy +12 a kolorami na końcu? To nie jest źle, ale weź teraz ten koniec połóż obok początku i sprawdź czy jest widoczna różnica w jasności przy różnych ustawieniach. A jaki jest spadek bez wzmacniania linii +12? Bo wiesz teoretycznie to ta ścieżka powinna być szersza od pozostałych, ale taśma jest wąska i nie ma za bardzo miejsca na takie rzeczy. Ja proponuję połączyć taśmę w jedną długą i porobić odczepy co 5.75m (23m zasilone na końcach z 3 odczepami).