Taaak, powiadasz herbata z ... ością! ... A to coś lepszego od herbaty z ... prądem?

Trudno mi powiedzieć dlaczego tak twierdzą sprzedawcy na Allegro, ale chyba nie myślałeś, że ten 1W gdzieś "wyparuje". Ten około 1W jest tracony w diodzie jako ciepło, a ubocznym skutkiem tego procesu jest powstające światło o maleńkiej mocy (wbrew pozorom)lumix pisze: Zastanawiam się dlaczego w większości opisów na stronach sklepów w allegro piszą że led mocy nie wydziela ciepła – w rzeczywistości grzeje się i to dość mocno. Kiedyś zrobiłem latarkę na diodzie jedno watowej po kilkunastu minutach rozgrzała się tak że lut się stopił i dioda wyleciała.
W to to już nie uwierzę, pomyśł czy moc 1W była by w stanie rozgrzać taki element do temperatury topnienia lutu? Tu potrzebna jest dużo większa moc.lumix pisze: Dioda zasilana była prądem mniejszym od nominalnego.
Płytki star są w zupełności wystarczające, często moje diody dostawały dużo więcej niż znamionowo i nic się nie odlutowywało, warunkiem jest dobre przewodnictwo ciepłne elementu rozpraszającego energię, obudowa latarki, reflektora, radiator....lumix pisze: Skoro diody się tak grzeją to dlaczego ci szpece którzy je projektują nie pomyśleli o mocowaniu do radiatora choćby gwincie jak w niektórych diodach prostowniczych – te radiatory w kształcie gwiazdki są do niczego.
Znalazłem tylko tyle "5800 K clone, truncated to 400–700 nm "... po Polsku właśnie nic nie mogę znaleźć - jeśli masz jakiegoś ciekawego linka(czy inne źródło) to się podziel - z chęcią dowiem się czegoś nowego. Z tego co znalazłem to wynika że to spektrum jakie emituje ciało doskonale czarne o temp 5800K ograniczone z grubsza do spektrum światła widzialnego. Mylę się ?Dominik pisze:allonitium, to poszukaj sobie jeszcze "źródło doskonale białe" doszkolisz się.
Może kogoś to zainteresuje ( http://www.swiatlo.tak.pl/pts/pts-czulo ... na-oka.php ) opisana jest tu "Czułość względna oka".rrobsonm pisze:"Przyjmuje się, że oko ludzkie najwyższą czułość osiąga dla światła o długości 555 nm.