Jeśli masz już rurki z wewnętrzną średnicą 22mm to możne skusisz się na TAKIE soczewki i najnowsze (czyt. najlepsze) pasujące do nich diody czyli Cree XP-G?
Sam właśnie planuje lampkę na tych diodach i soczewkach, tylko ze moja będzie poczwórna
Soczewki nabędziesz TUTAJ a o diody pytaj kolegę czarny_kruk
Generalnie XP-G są diodami nowszymi i bardziej wydajnymi, wchodzącymi właśnie do sprzedaży. W TYM temacie przeczytasz między innymi:
"Cree prezentuje nowe diody. Wsrod nich chyba najciekawsza dla nas Cree XP-G.
345 lumenów przy zalecanym 1A w superkompaktowej obudowie 3.45x3.45mm!
Oznacza to 37% wiecej swiatla od aktualnie najjasniejszych diod Cree z pojedynczym chipem XR-E oraz az 53% (!!) większa efektywnosc. 132lumeny/W (!) i nominalne 139lm@350mA. Jest to najjaśniejsza dioda na rynku o pojedynczym chipie. "
A jak te diody XP-G wyglądają cenowo?? Mój budżet jest niestety skromniutki Wyliczyłem że koszt lampki wyjdzie około 200zł. (I tak będę ja musiał budować na raty bo nie mam od razu całej kwoty)
Ok, to będa XP-G. Mam już dotoczone wkłady chłodzące, co prawda jeden z miedzi jeden z alu ale nie szkodzi Wystarczą?? Przyklejone do ścianek rurek będą klejem termo zalmana. Oczywiście wkłady będą też przewiercone w odpowiednich miejscach ale to dopiero jak będę miał diody z mpcb. Teraz pozostało kupić diody, soczewki, przetwornice, akusa i ładowarkę..
Akurat wszystkie piguły są robione odwrotnie tzn. dłuższy węższy odcinek walca styka się z body a szerszy krótszy wystaje na zewnątrz. U Ciebie jest wg. mnie za mały styk z rurką.
jezjacek pisze:Akurat wszystkie piguły są robione odwrotnie tzn. dłuższy węższy odcinek walca styka się z body a szerszy krótszy wystaje na zewnątrz. U Ciebie jest wg. mnie za mały styk z rurką.
Niestety braki materiałowe zmusiły mnie właśnie do takiego a nie innego rozwiązania. Będzie musiało wystarczyć i uważam, że wystarczy. A jak będzie naprawdę okaże się jak już zbuduje lampkę
Nawet bym nie śmiał tak pomyśleć
Ale ja bym jeszcze kupił (zdobył) 5 cm rurki miedzianej co o śr zew 22 lub 20 (i ewentualnie rozciął wzdłuż) i wyrównał nią przetoczenie. Wtedy przekazywanie ciepła będzie idealne (można jeszcze przypastować).