http://swiatla.arbiter.pl/
Polecam lekturę

O ile się nie mylę, patrząc na golfa 4, homlologacja jest jedynie wybita z tyłu lampy, nie na kloszu. To samo z tuningowymi lampami FK - homologacja E4 itd na obudowie lampy, nie na kloszu. Nie wiem czy jest jakaś norma, przepis czy samowola producenta.swietlik pisze:Możesz podać podstawę prawną? Wszystkie normy UN które widziałem wymagały znaków homologacji na kloszu.skaktus pisze:Homologacja może być z tyłu lampy, nie koniecznie na kloszu.
ale dla wyładowczych jeszcze bardziej to zakręcili:In any case they shall be visible when the headlamp is fitted on the vehicle or when a movable part such as the hood is opened.
shall be clearly legible and be indelible even when the headlamp is fitted in the vehicle. The displacement of a moving component is deemed to fulfil this requirement.
To akurat z translatora. I tutaj by się zgadzało, bo np. podniesienie maski w przypadku FK powodowało odsłonienie góry reflektora a to z kolei prowadziło do ukazania wybitej homologacji.powinny one być widoczne, gdy światło główne jest zamontowane na pojeździe lub gdy ruchoma część, taka jak maska silnika jest otwarta.
Możliwe, pisałem z głowy. Chyba nawet kiedyś tu na forum podawałem dokładną wartość wg norm. W praktyce 0.3V niewiele zmienia, troszkę spadnie żywotność żarówki.skaktus pisze:Świetlik - przypadkiem napięcie 13,5 nie jest za wysokie według norm ? Z tego co doczytałem, nominalne napięcie dla żarówki to 13,2 V.