latarnik pisze:Hmm... Dziękuję za propozycje. Im więcej się zastanawiam (już ponad tydzień), tym mniej wiem, czego potrzebuję i gdzie to kupić.(...)
To najzupełniej normalne.
Musisz wiedzieć, że idealna latarka nie istnieje.
W różnych sytuacjach potrzebujemy różnego światła. Są latarki bardziej lub mniej uniwersalne, ale o latarce "do wszystkiego" i na każdą okazję nie słyszałem.
Znajdziesz tylko latarki mniej lub bardziej zbliżone do ideału w danych okolicznościach
...Moją pierwszą "poważną" latarką był Romisen RC G2.
Byłem (nadal jestem) zachwycony ilością światła z latarki zasilanej jednym paluszkiem.
Latarka niewielka, w sam raz do codziennego noszenia w kieszeni.
Bardzo wygodna w użytkowaniu.
Proponowałbym, abyś na początek poszukał włąśnie czegoś takiego.
Nie wiem do czego używasz latarki, jak często i w jakich okolicznościach.
Jeśli szukasz poręcznego i niedrogiego źródła światła, aby mieć czym poświecić pod nogi podczas wieczornego spaceru z psem, to może nie potrzebujesz niczego specjalnie udziwnionego.
latarnik pisze:(...) wymyśliłem coś nowego

Nie klasyczny strumień i nie zoom. Mianowicie, żeby spot, przez regulację głowicą, przygasał, zmniejszał się kosztem rozszerzającego się spill'u

W zoomie całkiem zanika spot i światło ma jednakową intensywność na całej oświetlanej powierzchni. A mnie się marzy, żeby ten jasny punkcik na środku pomału zanikał, a reszta się rozszerzała, aż powstanie jednolicie oświetlony, szeroki okrąg

A może jest już coś takiego, tylko jeszcze nie wiem?

Ewentualnie, żeby latarka z zoomem posiadała stały, szeroki spill (...)
...I jeszcze żeby miała 10-13 cm długości i nie kosztowała majątku...
To się nie uda...
Tak, to tylko w Erze.