I jeszcze jedna rzecz, po zainstalowaniu sterowników do AHCI (oraz przestawieniu w BIOSie też na AHCI), zauważalnie przyspieszył dysk, stacjonarny w laptopie . Pewnie przez to NCQ.
Ja mam adapter który umożliwie podpięcie każdego rodzaju dysku, dałem za niego 40 parę złotych - kupiony w Polsce. Umożliwia podpięcie via USB dysku 3.5 i 2.5 PATA oraz SATA. W zestawie zasilacz i przejściówka do zasilania. Dyski PATA i SATA 2.5 cala działają bez "zasilatora" zaś 3.5 musza mieć podpiędy zasilacz. Jako, że zawodowo jestem informatykiem poszukiwałem uniwersalnego rozwiązania - do diagnostyki i kopiowanie danych.
Wygląda jak płaskie małe pudełko z wtykami PATA do dysków 3.5 i 2.5 cala oraz z łączem SATA do tego kabelek USB - w zestawie zasilacz z przejściówką do zasilania PATA/SATA, kabelek SATA i sam adapter.
Ravir, też mam taki adapterek ale uważam, że oszczędzanie na nim może się źle skończyć dla dysku. Te tańsze mają nędznej jakości zasilacze i jest to potencjalnie wielkie niebezpieczeństwo. Widziałem już dysk zabity przez taki zasilacz....działał dobrze do czasu. Jeśli ten twój ma jakieś standardowe napięcie i wtyk-proponuję podmienić na coś markowego...
Mój ma dobry zasilacz, testowałem go Ma 24 miesięczną gwarancję a zasilacz jest solidny. Zresztą naprawdę trzeba się postarać by 25 Watowy zasilacz źle zaprojektować ale pewnie są takie.
Zgadzam się, że to USB 2 - choć już pojawił sie podobny zestaw pod USB 3 - droższy ale USB 3 daje naprawdę dużą prędkość.
Ja mojego używam w sytuacjach "bojowych" - noszę go w plecaku na co dzień wraz z innymi "szpejami" awaryjnymi - w narmalnych warunkach podpinam dysk bezpośrednio lub za pośrednictwem stacji dokującej dla dysków wpinanej via ESATA.