Tak to jest właśnie, AmenDariusz70 pisze:Dielektryk ma współczynnik 2 - 3 W/(m*K). Przynajmniej o rząd wielkości mniejszy. Tak osadzona dioda normalnie odprowadza ciepło do MCPCB.
Więc o co chodzi?

Tak to jest właśnie, AmenDariusz70 pisze:Dielektryk ma współczynnik 2 - 3 W/(m*K). Przynajmniej o rząd wielkości mniejszy. Tak osadzona dioda normalnie odprowadza ciepło do MCPCB.
Więc o co chodzi?
I jeżeli chodzi o odprowadzenie ciepła z diody to tu jest własnie pies pogrzebany niestety..Dariusz70 pisze:Istotne jest MCPCB.
Dielektryk ma współczynnik 2 - 3 W/(m*K). Przynajmniej o rząd wielkości mniejszy. Tak osadzona dioda normalnie odprowadza ciepło do MCPCB.
Więc o co chodzi?
O styk MCPCB z pigułą.
MCPCB krzywe. Piguła porowkowana, czasami środek wyżej jak boki. A pomiędzy 0,5mm silikonu .
Umiejętne spolerowanie, niewielka ilość pasty pomiędzy. Doprowadzić do styku MCPCB i piguły (ruszamy aż się zaczną obcierać).
Na koniec docisk za pomocą refa lub śrubek.
Czy można gdzieś taką pigułę (aluminiową, wkręcaną w body, z zakręcanym pierścieniem mocującym driver) kupić "luzem"?Dariusz70 pisze:Piguła i MPCPB koniecznie do poprawki. Tak jak całość latarki prezentuje się dobrze, to napchanie 0,5mm silikonu to "przegięcie".
Obrazek
to wiem, SKU 1208600 już do mnie jedzie, ale zaciekawiła mnie ta alu.Dariusz70 pisze:Pigiły mosiężne do kupienia między innymi na FastTech. Wtedy driver lutujemy.
To nie będzie C8, a moje planowane DIYDariusz70 pisze:Tylko czy będzie pasować? Są różne C8.
Dzięki.Dariusz70 pisze:W przypadku Convoy C8 dociśnięcie drivera na krawędziech do piguły załatwia sprawę styku el. i chłodzenia.