Strona 42 z 49

: poniedziałek 03 cze 2019, 09:44
autor: Fluxor
Na zimę pamiętaj wykopać krzaki i do domu żeby były na kolejny rok, dopiero wtedy będzie wysyp papryk bo krzak zwalnia z rozrostem i pcha w owoce.

: poniedziałek 03 cze 2019, 21:55
autor: Manekinen
Aktualizacja. Teraz woda leje się w ziemię obok sadzonek.
Obrazek

A tutaj zimna woda ze studni wypycha ciepłą z wiadra, na wierzch idzie wieko więc jest to szczelne i działa pod ciśnieniem.
Obrazek

W teorii brzmiało to dobrze, w praktyce w połowie czasu podlewania wieko strzela do góry bo pompka wytwarza za duże ciśnienie :mrgreen: Powiększyłem otwory w wężu i przykryłem wieko płytką chodnikową. Jutro pod wieczór zajrzę zobaczyć co się dzieje. Dzisiaj wieczorem zastałem wilgotną ziemię w okolicach sadzonek więc było ok, ale że wczoraj były eksperymenty to i wody się nalało dużo. Z resztą dzisiaj też. Trzeba będzie to kontrolować i może ustawić podlewanie raz na 2 dni jeśli będzie za mokro. Aha, do wiadra wlałem trochę nawozu do papryk/pomidorów, więc już mam nawet automatyczne nawożenie :mrgreen:

: środa 05 cze 2019, 08:21
autor: czaczafan
Ostatnio udało mi się naprawić pewien element w samochodzie . Nie jestem specem od motoryzacji , dlatego bardzo cieszę się , że jakoś wykonałem to zadanie

: środa 10 lip 2019, 15:08
autor: Pyra
Witam

Syn zadał mi pytanie, czy byłem kiedyś bogaty... no i przypomniałem sobie, że przecież byłem milionerem. :mrgreen:
Obrazek

Pozdrawiam

: piątek 19 lip 2019, 12:05
autor: pietros
"Tysionc pińcet" postów na forum :mrgreen: :razz:

: sobota 20 lip 2019, 10:54
autor: zedart
Zmiana stanowiska w firmie. Przeniosłem się z produkcji do biura. Robię to co lubię (siedzę przy komputerze, klikam i skroluję ekran) i jeszcze mi za to płacą. :) O wiele mniej stresu i tylko muszę popracować nad zbalansowaniem diety, bo kilka kilogramów więcej mam do dźwigania. :)

: niedziela 21 lip 2019, 07:34
autor: Barton_
Ćwicz regularnie mięśnie stabilizujące kręgosłup byś nie skończył na stole i nie bywał po sanatoriach jak ja.

: niedziela 21 lip 2019, 13:06
autor: Manekinen
Karolinki po 50 dniach od wsadzenia sadzonek w grunt:
Obrazek

Pokazują się pąki:
Obrazek

Red scorpion coś przyatakowało:
Obrazek
Ale zauważyłem że jak coś takiego się dzieje to roślina zrzuca chore liście i sobie dalej ładnie rośnie. No ale na tych pąków jeszcze nie widać.

: wtorek 23 lip 2019, 11:35
autor: pietros
Ładne roślinki.

A mnie (prawdopodobnie) udało się zaobserwować obłoki srebrzyste. Jest tu jakiś miłośnik nocnego nieba, który mógłby potwierdzić bądź zaprzeczyć moim przypuszczeniom?

Obrazek

: wtorek 23 lip 2019, 13:05
autor: darek_b
Potwierdzam, to NLC czyli obłoki srebrzyste. :)

: wtorek 23 lip 2019, 16:36
autor: pietros
Zdjęcie nawet po części nie oddaje tego pięknego widoku. Polecam czasami zerknąć wieczorem na zachodnie niebo :wink:

: niedziela 04 sie 2019, 09:48
autor: Panjarek
Ostatnie kilkanaście dni spędziłem na forum w skutek czego kupiłem dwa zaparzacze do kawy oraz wszedłem w posiadanie ręcznego młynka do kawy comandante c40.
Kawa teraz smakuje o niebo lepiej.
Trudno uwierzyć ale dzięki dobremu mlynkowi i prostym urządzeniom smakuje lepiej niż w byle kawiarni.

: niedziela 04 sie 2019, 12:42
autor: Manekinen
Mnie to nigdy nie smakowały te szczochy pokroju żółtego tchibo. Sam sobie mielę w zwykłym młynku elektrycznym i zaparzona zwyczajnie w zwykłym kubku smakuje świetnie. Pewnie w jakimś zaparzaczu będzie jeszcze lepiej ale jakoś nie mogę się zebrać żeby coś kupić. Poważne pytanie - co daje ręczny młynek?

Obrazek

: niedziela 04 sie 2019, 15:56
autor: Panjarek
Nie tyle ręczny młynek co dobry młynek. Ja akurat kupiłem ręczny bo taki chciałem.
Dobry młynek daje to, że przemiał jest równy i nie ma pylu
Jeśli przemiał jest równy to wszystko zaparza się równo i można uzyskać pełen smak kawy a dzięki brakowi pyłu nie ma goryczy. Ogólnie czuć smak kawy. Dopiero się uczę, z tych samych ziaren można uzyskać różne smaki. Zależy jak przygotujesz.
Ważne jest też aby ziarna były świeżo palone oraz aby mielic tuż przed parzeniem.

: niedziela 04 sie 2019, 21:51
autor: Fluxor
Równy przemiał daje z kolei to, że zaparza się w takim samym czasie po upływie, którego powinieneś przerwać ten proces. Jak mówią specjaliści po zmieleniu masz maksymalnie 3 minuty na zaparzenie inaczej CO2 zrobi swoje i już nie ma tego co powinno.