Pomoc w rozpoznaniu diody cree

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
nismo

Pomoc w rozpoznaniu diody cree

Post autor: nismo »

Witam. chciałbym prosić o pomoc w rozpoznaniu diody. ponieważ kupiłem 2 latarki z dioda XR-E Q5 ale widze ze jedna zostawia zupełnie inny kształt a niżeli w diodach xr-e. mógłby ktos mi podać model tej diody oraz czy jest ona gorsza od XR-E, lepsza a może obie są jednakowych parametrów. przepraszam za jakosc zdjecia ale obecnie tylko to mam pod ręka
Obrazek

Obrazek

bardzo dziękuje za każda opdowiedz
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Hmm, raczej Cree nie tworzy takich cudaków co dają dwie strzałki, ale lepiej by było żebyś zrobił zdjęcia diody a nie rzucanej przez niej wiązki bo z tego się nie da nic wywnioskować.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
nismo

Dioda wygląda tak i doczytałem sie ze jest to OSRAM Golden Dragon. ale nie mogę znaleźć więcej informacji na jej temat. ktos sie moze orientuje jak ona wypada wzgledem XR-E Q5 ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Według datasheet-a Osram Dragon i kalkulatora Cree
Obrazek

XR-E jest jednak lepsze bo przy 350mA daje 107lm a Dragon 85lm, stosunek lm/W przy takim prądzie odpowiednio 92.6lm/W do 77lm/W.

Dodatkowo kąt świecenia XR-E to 90st. do 170st. Dragona.
Za Osram może przemawiać co najwyżej Vf które przy 350mA może osiągnąć min. 2.7V a typowo 3.2V czyli o 0.1V mniej niż Cree ale równie dobrze może być z partii z górnej granicy czyli 3.8V.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
nismo

Dziś miałem dostęp do obu latarek więc zrobiłem takie porównanie i widać że Golden Dragon świeci znacznie słabiej a baterie są naładowane. Kąt tak jak mówił kolega wyżej jest rzeczywiscie mniejszy w xr-e ale przy rozproszeniu światła jest mega różnica w mocy na korzyść xr-e.
Obrazek

Edit Pyra> poprawiłem błędy, proszę zwracać uwagę na pisownię
Ostatnio zmieniony niedziela 28 kwie 2013, 19:30 przez nismo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Gdy to zobaczyłem, to myślałem, że to żart, bo spot trochę podobny do logo Cree :-)
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Ja mam taką samą diodę w latarce typu "police 100W zoom" z allegro, w sumie to nawet się nie zdziwiłem jak zamiast XM-L dostałem coś innego :razz: . Na zdjęciach jest niebieska, moja w rzeczywistości ma neutralny kolor.
Zaciekawiło mnie to że bardzo słabo się grzeje ta dioda, latarka włączona 15 minut a gdy palcem dotknąłem płytkę wokół diody, oraz samą diodę była tylko ciepła, pewnie też niewielki prąd w nią idzie.
nismo

na zdjęciu niebieska jest ściana ;) dioda jest neutral. ta doida w ciemnosciach daje z 3 razy mniej światła niż xr-e a do xm-l to pewnie z 8 razy. ja swoja oddałęm i wymieniłem na taka jak zamawiałęm.
ODPOWIEDZ