Zabezpieczenie w latarkach na kilka baterii

...sprawy techniczne i organizacyjne dotyczące forum...propozycje, uwagi, wnioski, pochwały ;-)...etc
lucky

Zabezpieczenie w latarkach na kilka baterii

Post autor: lucky »

Zamówiłem taką latarkę:
https://www.fasttech.com/products/1057203

Niestety bez ogniw ze znanych powodów.

W wątku o ogniwach na FT znajduje się taka wypowiedź:
3 fully charged cells could dump a lot of current into one undercharged cell very rapidly causing it to overheat or vent. Even explode, although that's really rare.
Na Forum Darek70 (jak dobrze pamiętam) napisał mi, żeby brać niezabezpieczone bo zabezpieczenie jest w driverze.
W jaki sposób działa takie zabezpieczenie?
Dla każdego ogniwa osobna czy dla wszystkich razem?
Czy przy np. używanych ogniwach o nie identycznej pojemności nie ma ryzyka, że zabezpiecenie zadziała jak już jedno z ogniw będzie zbyt mocno rozładowane?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

W tym typie latarki cztery ogniwa są równolegle połączone razem (cztery ogniwa traktowane jak jedno).
Jeśli są jakieś różnice w stopniu naładowania to wyrównają się same.
Trzeba stosować ogniwa tak samo naładowane aby nie doszło do opisanej sytuacji:
Trzy pełne i jedna rozładowana. Po włożeniu do latarki nastąpi intensywne doładowanie tej jednej (wyrównanie napięć).

Można stosować używane tego samego typu o podobnej pojemności (byle by nie było znacznych różnic pomiędzy ogniwami w pojemności i stopniu naładowania).

Ogniwa stosować z wystającym "+" lub dolutować styk.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
lucky

Dariusz70, czyli jak realnie będzie 100-200mAh pojemności nawet to nie powinno być problemów?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

lucky pisze:Dariusz70, czyli jak realnie będzie 100-200mAh pojemności nawet to nie powinno być problemów?
Nie będzie problemu.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
lucky

Dariusz70 pisze:
lucky pisze:Dariusz70, czyli jak realnie będzie 100-200mAh pojemności nawet to nie powinno być problemów?
Nie będzie problemu.
Umknęło mi jedno słowo. Miałem na myśli 100-200mAh różnicy w pojemności poszczególnych baterii.
ODPOWIEDZ