Zmiana diod, na jakie?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
slon2005

Zmiana diod, na jakie?

Post autor: slon2005 »

Witam drogich użytkowników i administratorów :grin: To mój pierwszy post, ale przyglądam się już od dawna waszej pasji, nie powiem, bo tematyka światełek też mnie wciąga, ale mało czasu mam na realizacje. Hobbystycznie jestem złotą rączką, dużo rzeczy potrafię, jednak w praktyce brak mi doświadczenia, co kupić żeby się nie wkopać. Na giełdzie wpadła mi w oko ta oto lampka, konstrukcyjnie myślę że to fajna baza, ale po podłączeniu do zwykłego zasilacza 12 v świeci trochę lepiej od świeczki. I teraz prośba o pomoc co zrobić? Lampka ma wejść w posiadanie małżonki i dawać dużo przyjemnego dla oka światła przy robieniu paznokci. Czy taka ...piiii... ze mnie, że zły zasilacz wykopałem z piwnicy, bo oryginalnego nie było? Czy może diody są do wymiany, ale co i skąd kupić czy same diody przelutować, czy cała taką płytkę dostanę? Średnica płytki to 71 mm dałem za to całe 10 zł więc można by w nią coś więcej zainwestować. Co myślicie? Może ktoś poznaje, co to za firma, czy prędzej własna konstrukcja:grin:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2015, 16:18 przez slon2005, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Pokaż jeszcze co jest pod diodami (i w nieco lepszej jakości).
Diody z podłożami to raczej Nichia 219B lub 219C jeśli ma to być do oświetlenia paznokci dla małżonki z racji neutralnej barwy o dużym współczynniku CRI.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Sprawdź po ścieżkach, jak są połączone diody, bo jeśli wszystkie są w szeregu, to 12V jest zdecydowanie za mało.
Zresztą poczytaj trochę o zasilaniu LEDów, jest tego sporo na forum.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
slon2005

Post autor: slon2005 »

Ładnie tu i kolorowo się zrobiło, przepraszam i dziękuję - już się pisać poprawnie nauczyłem :oops: Faktycznie diody są w szeregu, tak więc zabieram się do lektury, chyba że jakieś podpowiedzi się pojawią, cała płytka od spodu to aluminium, raczej mocowane na wcisk i lekko na krawędzi podklejone bez żadnej pasty termo, a pod sama dioda pasta i oderwałem kawałek pcb, no ale coś na to zaradzę, nie pierwszy raz coś psuję, żeby się czegoś nauczyć :mrgreen: A co do lepszej jakości zdjęć to nie grzech tutaj wrzucać lepsze? sugerując się regulaminem specjalnie zmniejszałem :cry:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

slon2005 pisze:sugerując się regulaminem specjalnie zmniejszałem
Regulamin jest już leciwy a serwer nowy i pojemny.
Co do zasilania to potrzebujesz 350mA w zakresie ok 18-22V czyli zasilacza stałoprądowego ew zasilacz 24V-28V min 350mA i sterownik 350mA, np http://allegro.pl/driver-p4115l-led-70m ... 23504.html ew lepszy przy 24V zasilania http://allegro.pl/przetwornica-driver-l ... 12916.html . Wpierw jednak trzeba poprawić odprowadzanie ciepła
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
slon2005 pisze:Ładnie tu i kolorowo się zrobiło, przepraszam i dziękuję
Jesteś jednym z nielicznych, którzy się zorientowali o co chodzi, bez podpowiedzi. :)

slon2005 pisze: sugerując się regulaminem specjalnie zmniejszałem :cry:
Regulamin mówi o fotkach wstawianych do tekstu, jeśli będziesz wstawiał miniaturki (ten długi link) to obrazek może być dowolnej wielkości.

Policzmy napięcie: około 3V na diodę, jest ich 6, więc 3 x 6 =18V. Tak więc potrzebujesz zasilacza z ograniczeniem prądu, o napięciu około 18V i prądzie... 350 - 700mA.

Jeśli podłączyłeś to pod zasilacz 12V, sądzę, że niestabilizowany, to faktycznie diody ledwie świeciły.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Miejsce pod ledem oczyścić, leda porządnie przylutować lub przykleić. MCPCB z ledami przykręcić do obudowy. Przy 350 mA i 22V w lampę "pójdzie" około 7,7 W co spowoduje że będzie gorąca, więc lepiej uważać :)
ILPT
ODPOWIEDZ