Witam,
Podłączę się pod temat bo mam podobne oczekiwania i prosiłbym o wskazówki.
Mam obecnie latarkę SolarForce L2 z diodą XP-G R5 na sterowniku Flagiusza DF/AMC-2.2 002. Jednak chciałbym coś na cieplejszej diodzie i możliwe że nowocześniejszym, bardziej wydajnym, sterowniku.
Szukam latarki głównie na rower (60% miasto, reszta to tereny słabo oświetlone) ale także coś uniwersalnego, więc w miarę szeroko i daleko. Także mam problem z wyborem drivera. Z tego co wyczytałem, najnowsze sterowniki (nie znam się na elektronice, ale taki tutaj wychwalany np. Extended 3.0) pracują wydajniej na niższym prądzie. I o to mi chodzi, aby latarka dłużej poświeciła. Pewnie wystarczyłyby mi ustawienia fabryczne, bo nie bawię się w programowanie. Zresztą chyba jestem głupi, bo w tej co mam, to przełączanie robię na wyczucie a instrukcja i tak nic nie pomaga

Dlatego szukam coś prostego nie tylko w obsłudze, funkcjonalnego, ale jednocześnie maksymalnie wydajnego i oczywiście z wszystkimi zabezpieczeniami. Extended 3.0 jest pewnie wypasiony ale chyba aż tyle nie potrzebuję, chyba że sterownik ma inne zalety jak właśnie lepszą wydajność od konkurencji. Chciałbym jeszcze aby stroboskop świecił słabszym światem (możliwość ustawienia itp), bo ciągle policja mnie za to zatrzymuje, że zamieszanie na drodze robię
Jeżeli chodzi o konstrukcję latarki, to nie większa niż moja L2. Biorę pod uwagę X1, S2+ czy inne podobne. I teraz powstaje dylemat co wybrać i jak pogodzić moje wymagania? Która konstrukcja byłaby najbardziej optymalna dla mnie, najlepiej wykonana, przemyślana, jaką optyką, diodą/diodami itp?
Czy pomiędzy L2P, X1, S2+ można dowolnie konfigurować optykę, OP itp?
Czy z mniejszą średnicą jak X1 czy S2+ wykorzystają potencjał układów 3 diodowych? Bo wyczytałem że są ograniczenia (mniej światła jakby wrażenie że nie ma tam 3 diod).
Zastanawiam się nad diodami 3xNichia, które niby bardziej utrzymują swoją moc. To zalety, a jakie są ich wady nie wspominając już że trochę mniej mają lumenów?
Ważnym dla mnie czynnikiem jest także dobre odprowadzenie ciepła.
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Ps. Rozumiem że tematów co wybrać jest trochę na forum. Jednak bezpośrednie, łopatologiczne różnice np. co do sterowników nie znalazłem a na cyferkach się nie znam. Także co do możliwości konstrukcyjnej danej latarki tj. zastosowanie wydajnego chłodzenia, dobry wyłącznik, szkło, optyka/reflektor, itd.
Nie wiem dlaczego Grega X1 z 3 diodami jest niecałe 100zł droższa od konkurencji z także 3x? Czyżby Greg bardziej przy nich się napracował i lepiej dopracował, czy dopłacamy tylko za np. Extended 3.0 a wszystkie konstrukcje są na takim samym poziomie?
Tego właśnie nie wiem, nie znam się na tym, nie macałem tych latarek a czytanie w slangu latarkowym jest mi niezbyt zrozumiałe.