witek17, nie za bardzo rozumiem, czy Ty chcesz coś zbudować, czy zaprojektować, czy już masz jakiś pomysł jak odpowiednio ukierunkować wiązkę światła, czy nie?
Po pierwsze zgadzam, się, że stare oprawy (parkowe najgorzej) słabo wykorzystują światło. Choć nawet sodowe nie mają rozkładu sferycznego, czy tam jak użyłeś funkcji 1/x, tylko w miarę możliwości technicznych (żeby oprawa nie była za wielka, ani za droga) starały się więcej światłą dawać dalej od latarni (na boki), (z odbłyśników) mniej w przód i tył.
Oprawy LEDowe jakie teraz się montuje na drogach mają ten rozkład już o wiele lepiej dopasowany do drogi, mniej światła idzie wprost pod słup. więcej na boki, a potem jest dość wyraźne ucięcie i szeroko już tylko znikome ilości światła lecą.
Różnicę widać bardzo wyraźnie jadąc drogą daleko oświetloną LEDami czy sodą, dalekie lampy sodowe dużo więcej nam świecą po oczach, niż dalekie lampy LEDowe (przynajmniej takie jakie są w Szczecinie, bo wiadomo, że w każdej technologii można coś spartolić).
Niestety nie znalazłem rozkładów opraw Philipsa jakie się stosuje w zachodniopomorskiem np. BGP303 BGP204 itp.
ale znalazłem rozkłady soczewek innych firm, np. LEDIL ma wiele soczewek dedykowanych do oświetlenia drogowego:
https://www.google.pl/search?q=ledil+st ... 20&bih=950
http://www.comet.rs/ckfinder/userfiles/ ... ATWING.JPG
Poza tym tych opraw LEDowych z różnymi rozkładami światła jest pełno, do bardzo różnych zastosowań, a pewno będzie ich jeszcze więcej, i jeszcze równomierniejsze rozkłady to będą.
Oczywiście wszystkie firmy produkujące oprawy LEDowe starają się uzyskać jak najlepiej rozłożone światło, i potem się chwalą ile to się prądu zaoszczędzi
Jeszcze tylko dodam, że ostatnio wracając do domu po ciemku własnie żonie pokazywałem, jak ledowe oświetlenie przed blokiem komplenie nic nie oświetlało elewacji, za to było bardzo jasno na chodniku i trawniku przed blokiem.
btw. mam gdzieś zdjęcia jakiś opraw skandynawskich na diodach CREE XHP o soczewkach chyba z 4cm albo większych, oczywiście osobna soczewka na każdą diodę.
Pozdrawiam, Kuba